Logo Hilvarenbeek
Ontwerpbestemmingsplan ‘Kern Hilvarenbeek’, Hilvarenbeek

Burgemeester en Wethouders van Hilvarenbeek maken bekend dat, met ingang van vrijdag 8 februari 2013 voor iedereen ter inzage ligt, het ontwerp-bestemmingsplan (artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening):

Kern Hilvarenbeek

U kunt het plan inzien en/of digitaal raadplegen bij de Centrale Balie van het gemeentehuis aan de Vrijthof 10 te Hilvarenbeek. Ook kunt u het, inclusief deze publicatie, digitaal raadplegen via de gemeentelijke website (www.hilvarenbeek.nl) en op de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl via de volgende directe link:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0798.KernHilvarenbeek-ON01

Het plan ligt voor een termijn van zes weken ter inzage, dus tot en met donderdag 21 maart 2013.

Omschrijving plan

In 2010 is het bestemmingsplan Centrum en Bebouwingslinten, Hilvarenbeek door de Raad van State vernietigd. De voornaamste reden hiervan was de onuitvoerbaarheid van de bestemming ‘centrum’. Gezien deze vernietiging en gezien de actualiserings- en digitaliseringsverplichting heeft de gemeente ervoor gekozen het bestemmingsplan integraal te herzien, met als nieuwe plannaam bestemmingsplan ‘Kern Hilvarenbeek’.

Voordat dit plan is opgesteld, zijn de beleidsuitgangspunten en de juridische gevolgen nogmaals tegen het licht gehouden. De resultaten hiervan zijn verwerkt in het voorontwerpbestemmingsplan Kern Hilvarenbeek. Tevens heeft een cultuurhistorische inventarisatie van de kern plaatsgevonden. De resultaten daarvan zijn verwerkt in het nieuwe bestemmingsplan, zodat de cultuurhistorische waarden in het gebied gewaarborgd zijn.

Ligging plangebied

Bestemmingsplan Kern Hilvarenbeek zal de bestaande bestemmingsplannen in het centrum van de kern Hilvarenbeek en de bijbehorende bebouwingslinten vervangen. Er zullen ook een aantal nieuwe ontwikkelingen in dit gebied mogelijk gemaakt worden door dit bestemmingsplan. Het plangebied van het nieuwe bestemmingsplan omvat het centrumgebied van de kern Hilvarenbeek en de bebouwingslinten Doelenstraat/Tilburgseweg, Paardenstraat, Diessenseweg en Gelderstraat.

Op de kaart die bij het plan hoort, staat de exacte begrenzing aangegeven.

Cultuurhistorische verkenning

Rond de Vrijthof zijn de meeste monumentale panden te vinden, maar de historische structuur van dit gebied wordt met name bepaald door het stelsel van oude wegen die op de Vrijthof bij elkaar komen. Daarom is het uit cultuurhistorisch oogpunt belangrijk om niet alleen het gebied rond de Vrijthof te beschermen, maar ook het aansluitende gebied rond de Varkensmarkt en de bebouwingslinten die naar de Vrijthof leiden.

Monumentenhuis Brabant heeft om deze reden de cultuurhistorische waarden van dit hele gebied in beeld gebracht. De bevindingen zijn neergelegd in het rapport ‘Cultuurhistorische verkenning Kom Hilvarenbeek’. De resultaten van deze verkenning zijn vertaald naar de bestemmingsregeling die onderdeel uitmaakt van het ontwerpbestemmingsplan.

Goot- en nokhoogte in het centrumgebied

Uit de cultuurhistorische verkenning is onder andere naar voren gekomen dat het belangrijk is om de hoogte van de bestaande panden, met name in de bestemming ‘centrum’, te behouden. Deze hoogte is van groot belang voor het karakter en de cultuurhistorische waarde van Hilvarenbeek. In het geldende bestemmingsplan is voor veel panden in de bestemming ‘centrum’ een hogere goot- en nokhoogte opgenomen dan gerealiseerd is. Om het karakteristieke van dit aanzien niet verloren te laten gaan, is ervoor gekozen om in het nieuwe bestemmingsplan Kern Hilvarenbeek de bestaande hoogtes op te nemen. Dit betekent wel dat voor veel panden de bestaande rechten wat beperkt worden. Dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd doordat in het nieuwe bestemmingsplan op de begane grond meer uitbreidingsmogelijkheden zijn.

Zienswijzen

Tijdens de inzagetermijn kan iedereen zijn of haar zienswijze op het plan aan de gemeenteraad kenbaar maken. U heeft de keuze om dat schriftelijk of mondeling te doen.

Schriftelijke zienswijzen kunt u sturen naar de gemeenteraad van Hilvarenbeek, Postbus 3, 5080 AA Hilvarenbeek.

Als u uw zienswijze mondeling kenbaar wilt maken, kunt u contact opnemen met de medewerkers van het cluster Ruimtelijke Ordening, bereikbaar via telefoonnummer (013) 505 8300.

Digitale zienswijzen kunnen worden ingediend via het elektronisch formulier ‘indienen zienswijze’ op www.hilvarenbeek.nl onder publiekszaken. Via deze digitale indiening van uw zienswijze wordt er gebruik gemaakt van DigiD. Het indienen van een zienswijze via email is niet mogelijk.

Hilvarenbeek, 7 februari 2013.

Naar boven