Logo Utrecht (Utr)
Bestemmingsplan Actualisering stationsomgeving, Utrecht (Utr)

Burgemeester en wethouders van Utrecht maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat met ingang van 5 december 2013 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ligt het op 31 oktober 2013 door de raad vastgestelde bestemmingsplan ‘Actualisering stationsomgeving’, dat is vastgelegd in het digitale bestand NL.IMRO.0344.BPACTUALISATIESTAT-0401.gml en het daarbij behorende vaststellingsbesluit. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan gewijzigd ten opzichte van het ontwerp.

Plangebied

Het plangebied betreft diverse gebieden in en in de directe omgeving van het Stationsgebied van Utrecht. Het betreft de volgende deelgebieden:

Deelgebied 1: Westplein e.o.

Dit deelgebied is gelegen rondom het Westplein en bestaat uit verschillende losse delen. Het plangebied bestaat uit een deel van de Kop van Lombok, zijnde de moskee en het woon-winkel-werk blok (Buenos Aires) ten zuiden van de Vleutenseweg. Verder bestaat het gebied uit de gronden van het hotel aan het Westplein 50 en dagverslaafdenopvang De Stek direct ten oosten daarvan. Ten slotte zijn ook een aantal van de bestaande woonobjecten aan het Westplein (100 en 101) en Lange Hagelstraat (2–20) meegenomen in dit deelgebied.

Deelgebied 2: Croeselaan e.o.

Dit deelgebied bestaat uit een aantal losse delen in de directe nabijheid van de Croeselaan. Het noordoosten van dit deelgebied wordt gevormd door de bebouwing van het NH-hotel, kantorencomplexen Leeuwesteijn en Sypesteijn en het Beatrixgebouw. Ten oosten van de Croeselaan liggen in dit deelgebied de terreinen en bebouwing van de Knoopkazerne, het kantorencomplex van de Rabobank en het kantoor van PostNL. Het deelgebied omvat tevens de woonbebouwing met gemengde functies aan het Veemarktplein en direct ten westen van de Croeselaan noord.

Deelgebied 3: Jaarbeursterrein

Dit deelgebied wordt globaal aan de zuidzijde begrensd door de Van Zijstweg, aan de oostzijde door de Croeselaan, aan de noordzijde door de kantoorpanden aan de Graadt van Roggeweg en aan de westzijde door de Overste den Oudenlaan.

Deelgebied 4: Rijnkade 5

Dit deelgebied betreft het pand Rijnkade 5. Het pand is gelegen in het huidige winkelcentrum Hoog Catharijne aan de zijde van het Vredenburgplein. Het plangebied wordt aan de zuidzijde begrensd door de parkeergarage Rijnkade en aan de westzijde door de Rijnkade. De noord- en oostzijde wordt de begrenzing gevormd door Boven Clarenburg.

Doelstelling

Het nieuwe bestemmingsplan heeft als doel de totstandkoming van een actuele, eenduidige en samenhangende juridisch-planologische regeling. Het bestemmingsplan richt zich voornamelijk op beheer van de bestaande situatie en het vastleggen van de functionele en ruimtelijke structuur.

Wijzigingen

De raad heeft bij de vaststelling het plan gewijzigd. De wijzigingen hebben onder andere betrekking op wijzigingen van de toelichting. Hieronder volgt een opsomming van wijzigingen op de regels en verbeelding:

Regels:

  • Artikel 1.20 en 1.21 is aangepast waarbij de verwijzing naar een moment in de toekomst is geschrapt;

  • artikel 1.67 van de regels is aangepast tot: ‘woonboot/woonschip: elk vaartuig of drijvend voorwerp, dat uitsluitend of hoofdzakelijk wordt gebruikt als woning.’;

  • artikel 4 van de regels is aangepast door toevoeging van het woord ‘tenminste’.

Verbeelding:

  • De functieaanduiding ‘woonschepen’ in de bestemming Water is met 1 meter verbreed;

  • Het plangebied ter plaatse van de bestemming Bedrijf – Jaarbeursdoeleinden is aangepast, waardoor op een beperkt deel van de gronden het oude bestemmingsplan vigeert.

Inzien

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning liggen ter inzage met ingang van donderdag 5 december 2013 gedurende zes weken, dus tot en met woensdag 15 januari 2014.

Het bestemmingsplan is digitaal raadpleegbaar:

Het digitale bestemmingsplan via de landelijke website is authentiek en rechtsgeldig boven alle andere versies. Op deze landelijke website zijn geen onderzoeksrapporten van het bestemmingsplan in te zien. Op de gemeentelijke website zijn de onderzoeksrapporten wel beschikbaar.

Een papieren versie van het bestemmingsplan ligt ter inzage bij:

  • Balie Bouwen, Wonen en Ondernemen/ Wijkbureau West

    Rachmaninoffplantsoen 61, Utrecht

    Open van maandag tot en met vrijdag (zonder afspraak) van 9.00 tot 12.00 uur.

    Voor het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met 030-286 48 02.

Let op: vanwege de vakantieperiode kunnen afwijkende openingstijden gelden.

Beroepsmogelijkheid

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het verlenen van de omgevingsvergunning beroep worden ingesteld door een ieder die zich tijdig met zienswijzen tot de gemeenteraad heeft gewend, alsmede belanghebbenden aan wie niet redelijkerwijs kan worden verweten dat zij geen zienswijzen tegen het bestemmingsplan hebben ingebracht en belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep kan worden ingesteld bij:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Voor het instellen van beroep zijn griffierechten verschuldigd.

Het is niet mogelijk om per e-mail beroep in te stellen.

Mogelijkheid verzoek om voorlopige voorziening

Het enkel indienen van een beroepschrift schort de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om ‘voorlopige voorziening’ (schorsingsverzoek) worden ingediend bij de Voorzitter van de voornoemde Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als dat verzoek binnen de termijn van terinzagelegging wordt gedaan, treedt het besluit niet in werking zolang de Voorzitter niet over het verzoek heeft beslist. Ook voor een verzoek om een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

Naar boven