Wijziging Besluit mandaat certificering binnenvaartschepen

27 november 2013

Nr. IENM/ILT-2013/44234

De Minister van Infrastructuur en Milieu, en

De Inspecteur-Generaal Leefomgeving en Transport,

Handelend in de hoedanigheid van bevoegde autoriteit, bedoeld in de artikelen 1.16.2 en 1.16.13 van bijlage 1a van de Regeling vervoer over de binnenwateren van gevaarlijke stoffen (ADN) en als voorzitter van de Commissie van deskundigen, bedoeld in artikel 1.19 van de Binnenvaartregeling;

Gelet op de artikelen 10:3 en 10:4, eerste lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

Gezien de instemming van de ingevolge dit besluit gemandateerden, blijkend uit de met hen gesloten ‘Overeenkomsten ten behoeve van statutaire certificerende inspecties van binnenschepen’ d.d. 29 november 2013 (IENM/ILT-2013/44393, IENM/ILT-2013/44394 en IENM/ILT-2013/44395);

BESLUITEN:

ARTIKEL I

Het Besluit mandaat certificering binnenvaartschepen wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 1 wordt in de begripsomschrijving van inspecteur-generaal ‘Verkeer en Waterstaat’ vervangen door: Leefomgeving en Transport.

B

Aan artikel 2, eerste lid, worden onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel c door een puntkomma, drie onderdelen ingevoegd, luidende:

  • d. de directeur van Register Holland B.V te Enkhuizen;

  • e. de directeur van het Nederlands Bureau Keuringen Binnenvaart te Rotterdam en

  • f. de directeur van Selles en van Dijk experts te Steenwijk.

C

In artikel 4 wordt na ‘artikel 2, eerste lid,’ ingevoegd: onderdeel a tot en met c,.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van 30 november 2013.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en in afschrift worden gezonden aan de gemandateerden.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

De Inspecteur-Generaal Leefomgeving en Transport, J. Thunnissen

Belanghebbenden kunnen bezwaar maken tegen dit besluit door binnen zes weken na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst een bezwaarschrift in te dienen bij de Minister van Infrastructuur en Milieu, t.a.v. de Inspecteur-generaal, team Juridische Zaken, Postbus 16191, 2500 BD, Den Haag.

TOELICHTING

Op grond van artikel 9 van de Binnenvaartwet verstrekt de Minister van Infrastructuur en Milieu, onderscheidenlijk een door hem aangewezen bevoegde autoriteit, het certificaat van onderzoek voor een binnenvaartschip. Als bevoegde autoriteit is krachtens de binnenvaartregelgeving aangewezen: de Inspecteur-generaal en de voorzitter van de commissie van deskundigen. Laatstgenoemde functie wordt op grond van artikel 1.19 van de Binnenvaartregeling vervuld door de Inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport.

Sinds 2011 zijn de erkende classificatiebureaus op grond van het Besluit mandaat certificering binnenvaartschepen (Stcrt. 2011, nr. 68 32) gemandateerd tot afgifte van de certificaten. In aansluiting hierop wordt met de onderhavige wijziging van genoemd mandaatbesluit een drietal keuringsinstanties eveneens gemandateerd om certificaten af te geven.

Deze keuringsinstanties zijn eerder op grond van artikel 3.25 van de Binnenvaartregeling erkend en aangewezen tot het verrichten van onderzoeken van schepen. Dit is de reden dat de keuringsinstanties worden uitgezonderd van artikel 4.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus

De Inspecteur-Generaal Leefomgeving en Transport, J. Thunnissen

Naar boven