Regeling van de Minister voor Wonen en Rijksdienst van 25 november 2013, nr. 2013-0000718400, houdende wijziging van enkele regelingen in verband met het vervangen de aanduiding ‘Koningin’ door ‘Koning’

De Minister voor Wonen en Rijksdienst,

Gelet op de artikelen 49a, eerste lid, en 67 van het Algemeen Rijksambtenarenreglement en de artikelen 84a, eerste lid, en 101 van het Ambtenarenreglement Staten-Generaal;

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 3 van de Raamregeling Telewerken wordt ‘Kabinet der Koningin’ vervangen door: Kabinet van de Koning.

ARTIKEL II

In de artikelen 1, eerste en tweede lid, en 2 van de Regeling procedure bij reorganisatie wordt ‘Kabinet der Koningin’ telkens vervangen door: Kabinet van de Koning.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 november 2013

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok.

TOELICHTING

Sinds de troonswisseling op 30 april 2013 is Koning Willem-Alexander het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden.

In enkele regelingen die onder de verantwoordelijkheid van de minister voor Wonen en Rijksdienst vallen, wordt nog de aanduiding ‘Koningin’ gebruikt. Hierbij wordt steeds gedoeld op de Koning in grondwettelijke zin, dus het staatshoofd. Op grond van artikel 2 van de Wet van 22 juni 1891, betreffende de wettelijk vastgestelde formulieren, ambtstitels en officieele benamingen in verband met het overgaan van de Kroon op eene Koningin, doet het gebruik van de aanduiding ‘Koningin’ niet af aan de rechtsgeldige toepassing van deze wettelijke voorschriften. In wet- en regelgeving is het echter wenselijk voor het staatshoofd de grondwettelijke term ‘Koning’ te gebruiken en is het voorts wenselijk om een feitelijk accurate aanduiding te bezigen. Deze regeling strekt daartoe.

De Minister voor Wonen en Rijksdienst, S.A. Blok.

Naar boven