Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 25 november 2013, nr. 2013-0000685613, tot wijziging van de Regeling NVC 2001 in verband met het vervangen van de aanduiding ‘Koningin’ door ‘Koning’

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Besluit:

ARTIKEL I

In artikel 5, tweede lid, onder c, van de Regeling NVC 2001 wordt ‘de commissaris van de Koningin’ vervangen door: de commissaris van de Koning.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 25 november 2013

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.

TOELICHTING

Sinds de troonswisseling op 30 april 2013 is Koning Willem-Alexander het staatshoofd van het Koninkrijk der Nederlanden.

In de Regeling NVC 2001 wordt nog de aanduiding ‘Koningin’ gebruikt. Hierbij wordt gedoeld op de Koning in grondwettelijke zin, dus het staatshoofd. Op grond van artikel 2 van de Wet van 22 juni 1891, betreffende de wettelijk vastgestelde formulieren, ambtstitels en officieele benamingen in verband met het overgaan van de Kroon op eene Koningin, doet het gebruik van de aanduiding ‘Koningin’ niet af aan de rechtsgeldige toepassing van de betreffende wettelijke voorschriften. In wet- en regelgeving is het echter wenselijk voor het staatshoofd de grondwettelijke term ‘Koning’ te gebruiken en is het voorts wenselijk om een feitelijk accurate aanduiding te bezigen. Deze regeling strekt daartoe.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, R.H.A. Plasterk.

Naar boven