Logo GelderlandVerkeersbesluit; N310 bromfietspad Harskamp-Stroe

ZAAKNUMMER 2012-00 6467 , D.D . 27 NOVEMBER 2013

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit te nemen op de N310 (Harskamperweg / Provincialeweg) in de gemeenten Ede en Barneveld, omtrent het aanleggen, ombouwen en verwijderen van de verplichte bromfietspaden. Tussen km 61,75 en km 62,07 wordt het oostelijke eenrichting bromfietspad omgebouwd tot een tweerichting bromfietspad en wordt het westelijke eenrichting bromfietspad verwijderd. Tussen km 67,9 en 69,1 wordt aan de oostzijde een tweerichting fietspad aangelegd. De maatregelen hebben tot doel het aantal oversteekbewegingen door fietsers over de N310 te beperken en zodoende de verkeersveiligheid te verbeteren.

Aanleiding

De Provincialeweg N310 verbindt Otterlo en Harskamp met Arnhem en Nunspeet en ontsluit deze kernen op het hoofdwegennet (A28 bij Nunspeet, A1 bij Stroe en A12/A50 bij Wolfheze). In 2013 voert de provincie Gelderland groot onderhoud uit op de N310 tussen km 61,7 en km 73,1 (van rotonde N304 bij Otterlo tot de aansluiting op de A1 bij Stroe). Voorafgaand aan het groot onderhoud is door de provincie een verkenning uitgevoerd, waarbij knelpunten zijn geconstateerd en maatregelen zijn voorgesteld en besproken met belanghebbenden en betrokken partijen. Uit de verkenning is naar voren gekomen dat fietsers en bromfietsers op diverse locaties de N310 moeten oversteken, soms twee keer op relatief korte onderlinge afstand. Dit geldt met name voor:

  • -Fietsers en bromfietsers van Harskamp richting Otterlo (dorpsdeel oostelijk van N310) moeten bij km 62,07 ter hoogte van Bovenweg / Eschoter Engweg oversteken van de oostzijde naar de westzijde en vervolgens bij km 61,75 ter hoogte van rotonde N304 of in de bebouwde kom van Otterlo terug.

  • -Fietsers en bromfietsers van Harskamp richting Kootwijk moeten bij km 67,9 ter hoogte van Hazendonkweg van de oostzijde naar de westzijde en vervolgens bij km 69,1 ter hoogte van rotonde Heetweg terug.

De oversteeklocaties bij km 62,07 (Eschoter Engweg) en bij km 67,9 (Hazendonkweg) zijn door hun onopvallende situering in het wegbeeld relatief onveilig. De oversteeklocaties bij km 61,8 (rotonde N304) en km 69,1 (rotonde Heetweg) zijn relatief veilig, door hun situering bij de rotondes. Bij rotondes is de snelheid van het autoverkeer laag en de het attentieniveau hoog. Bovendien kunnen fietsers eenvoudiger oversteken door gebruik te maken van de middengeleiders in de aansluitingen van de rotonde als rustpunt of vluchtheuvel. Door de genoemde aanpassingen van de fietspaden steken minder fietsers de N310 over. Van de resterende fietser, die de N310 wel over moeten steken, zal een deel op een veiliger locatie oversteken.

Voor het aanleggen, ombouwen en verwijderen van de bromfietspaden is een verkeersbesluit nodig. De provincie Gelderland is als wegbeheerder verplicht dit besluit te nemen.

Juridisch Kader

Wettelijke grondslag:

Dit besluit is genomen conform:

  • -artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

  • -artikel 15, lid 1 en 2 Wegenverkeerswet 1994;

  • -artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

  • -artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

  • -afdeling 3.4 van de Algemene Wet Bestuursrecht;

  • -het Algemeen Reglement Mandaat Provincie Gelderland.

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Ede en de gemeente Barneveld, alsmede aanwonenden. Tevens heeft overleg plaatsgevonden met de korpschef van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland.

Beleidskader

De verkeersmaatregelen zijn een uitvoering van het Duurzaam Veilig beleid opgenomen in het Provinciaal Verkeer- en Vervoerplan – 2. De essentie van het Duurzaam Veilig beleid is het voorkomen van verkeersonveiligheid. Volgens de Duurzaam Veilig-gedachte wordt een weg afgestemd en zichtbaar ingericht op het dagelijkse en gewenste gebruik van de weg, waarbij deze zorgvuldig wordt ingepast in de omgeving. Grondbeginselen voor een Duurzaam Veilig wegennet zijn:

  • -het voorkomen van onbedoeld gebruik van de weg;

  • -het voorkomen van grote snelheids- en richtingsverschillen;

  • -het voorkomen van onzeker gedrag bij de gebruikers van de weg.

Hiervoor dient het wegbeeld eenduidig en uniform te zijn. Dit kan slechts bereikt worden door te streven naar een beperkt aantal functies. Bij het toekennen van functies aan wegen wordt (conform het landelijk beleid) een driedeling onderkend, namelijk stromen (stroomweg), ontsluiten (gebiedsontsluitingsweg) en toegang bieden (erftoegangsweg).

De N310 is in de Provincialewegennetvisie opgenomen als regionale gebiedsontsluitingsweg. Het gedeelte van de N310 tussen km 61,75 (rotonde N 304 bij Otterlo) en km 70,1 (Harskamperweg richting Stroe) is tevens als bovenlokale fietsverbinding als utilitaire route opgenomen in het Gelders Fietsnetwerk. Hoogwaardige (veilige en comfortabele) voorzieningen voor fietsers en bromfietsers worden in dergelijke situatie als uitgangspunt gehanteerd.

Belangenafweging

Het doel voor het aanpassen van de bromfietspaden op de N310 is het verbeteren van de veiligheid en het comfort voor fietsers en bromfietsers. Dit is in overeenstemming met zowel het Duurzaam veilig beleid, als het fietsbeleid van Provincie Gelderland.

De besluit plichtige aanpassingen van de bromfietspaden behelst:

  • Het aanleggen van een tweerichting fietspad tussen km 67,9 en km 69,1 aan de oostzijde van de hoofdrijbaan van de N310;

  • Het ombouwen van het eenrichting bromfietspad tussen km 61,75 en km 62,07 aan de oostzijde van de hoofdrijbaan van de N310 tot een tweerichting bromfietspad (inclusief bij de rotonde met de N304);

  • Het verwijderen van het eenrichting bromfietspad tussen km 61,75 en km 62,07 aan de westzijde van de hoofdrijbaan van de N310 (inclusief bij de rotonde met de N304).

Tijdens de provinciale verkenning heeft afstemming plaatsgevonden met diverse belanghebbenden, te weten de gemeenten Ede en Barneveld, politieregio Gelderland Midden, en vertegenwoordigers van aanwonenden.

Behalve de bovengenoemde positieve effecten op de veiligheid en het comfort van fietsers en bromfietsers is geen sprake van grote negatieve effecten. Kleine negatieve effecten treden op doordat fietsers en bromfietsers vanaf de Eschoter Engweg en de Maasjessteeg en aanwonenden (westzijde) richting Otterlo de N310 moeten oversteken. Dit aantal extra oversteekbewegingen weegt niet op tegen het verminderde aantal oversteekbewegingen van fietsers nabij de Eschoter Engweg vanuit de richting Harskamp en van aanwonenden (oostzijde) naar Otterlo. Voor het verkeer blijft de kwaliteit van de doorstroming vergelijkbaar met de huidige situatie.

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen op de Provincialeweg N310 (Harskamperweg en Provincialeweg) in de gemeenten Ede en Barneveld het volgende verkeersbesluit:

  • I.Door het verwijderen van borden G7 van het RVV 1990 aan de oostzijde van de N310 ter hoogte van km 67,9, het opheffen van het verplicht voetpad aan de oostzijde van de hoofdrijbaan;

  • II.door het plaatsen van borden model G11 van het RVV 1990 met borden die aangeven “in tweerichtingen” (richtingpijlen) ter hoogte van km 67,9 en km 69,1 op de N310 aan de oostzijde van de hoofrijbaan, inclusief het aanbrengen van de bijbehorende wegverharding, het instellen van een verplicht fietspad op de N310 tussen km 67,9 en km 69,1;

  • III.door het plaatsen van bord B6 van het RVV 1990 en haaientandmarkering op het fietspad aan weerszijden van de zijweg ten oosten van de aansluiting N310 bij km 67,9, het instellen van een voorrangssituatie waarbij fietsers voorrang hebben ten opzichte van het verkeer op de zijweg en het verkeer komende vanaf de parallelweg;

  • IV.door het plaatsen van borden G12a van het RVV 1990 met borden die aangeven “in tweerichtingen” (richtingpijlen), op het fiets-/bromfietspad aan de oostzijde van de N310 met bijbehorende bebording het eenrichtingsfiets-/bromfietspad op te heffen en een in twee richtingen te berijden fiets-/bromfietspad tussen km 61,75 en km 62,07 in te stellen;

  • V.door het verwijderen van borden model G12a van het RVV 1990 ter hoogte van km 62,07 en 61,76 op de N310 aan de westzijde van de hoofdrijbaan, inclusief het verwijderen van de bijbehorende wegverharding, het opheffen van het bromfietspad aan de westzijde van de N310 tussen km 61,76 en km 62,07.

Ter inzage

De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl->actueel->bekendmakingen) en op de website van de rijksoverheid (www.officielebekendmakingen.nl->Staatscourant->Op Rubriek->verkeersbesluiten). Tevens ligt een kopie van het ontwerp-verkeersbesluit van 28 november tot en met 8 januari 2014 ter inzage in de bibliotheek van de provincie Gelderland, Huis der Provincie, Markt 11 in Arnhem, in het gemeentehuis van de Barneveld, Raadhuisplein 2, in Barneveld en het gemeentehuis van Ede, op het informatiecentrum Bouwen, Wonen en Milieu, “Raadhuis De Doelen”, Raadhuisplein 2 in Ede.

Instellen beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen beroep instellen bij de rechtbank Oost Nederland, sector bestuursrecht (Postbus 9090 6800 EM Arnhem) inzake punten I tot en met V van het verkeersbesluit. Voor individuele burgers (niet voor advocaten en ook niet voor gemachtigden namens een bedrijf of een organisatie) bestaat de mogelijkheid dat verzoek digitaal in te dienen. Meer informatie kunt u vinden op www.rechtspraak.nl.

Diegene die een beroepschrift heeft ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van het beroepschrift en voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de rechtbank Oost Nederland, tel. (026) 3592000 of op www.rechtspraak.nl.

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland

Ing. P.J.J. Arts

Teammanager Wegendistrict Gelderland Noord

Van de afdeling Beheer en Onderhoud Wegen

Naar boven