Logo Utrecht (Utr)
Bekendmaking bestemmingsplan Nieuw Hoog Catharijne met omgevingsvergunning, Utrecht (Utr)

Burgemeester en wethouders van Utrecht maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 lid 4 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat met ingang van 28 november 2013 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage ligt het op 31 oktober 2013 door de raad vastgestelde bestemmingsplan Nieuw Hoog Catharijne met identificatienummer NL.IMRO.0344.BPNWHOOGCATHARIJNE-0401.gml en het daarbij behorende vaststellingsbesluit. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan gewijzigd ten opzichte van het ontwerp.

Daarnaast ligt tevens ter visie de met het bestemmingsplan meegecoördineerde omgevings-vergunning voor het veranderen en vergroten van het winkelcentrum Hoog Catharijne en het bouwen van een hotel boven de toekomstige Catharijnesingel.

Plangebied en doelstelling

Het plangebied van het bestemmingsplan Nieuw Hoog Catharijne is gelegen in het centrum van Utrecht direct ten westen van het centraal station en bestaat globaal uit het Gildenkwartier, het Radboudkwartier, het Godebaldkwartier, de overbouwing over de Catharijnesingel en een aanzienlijk deel van het Stationsplein Oost.

De hoofddoelstelling van het bestemmingsplan Nieuw Hoog Catharijne is het planologisch-juridisch mogelijk maken van de beoogde integrale herontwikkeling van Hoog Catharijne, de centrumboulevard en Stationsplein Oost.

Wijzigingen

De raad heeft bij de vaststelling het plan gewijzigd. De wijzigingen hebben onder andere betrekking op de toelichting, waarbij onder meer een aantal bijlagen zijn toegevoegd:

  • artikel 3.1. onder a. van de regels is aangevuld met een bepaling over oppervlakte (925 m2) en onder f is een bepaling over zichtbaarheid en bereikbaarheid toegevoegd;

  • artikel 3.1. onder a. van de regels is aan het begrip maatschappelijke voorzieningen toegevoegd ‘niet geluidgevoelig’;

  • artikel 3.1. onder a. van de regels is '(winkelondersteunende) horeca' vervangen door: 'winkelondersteunende horeca, horeca in de categorie B t/m D2 tot een maximum van 7.610 m2 wvo';

  • artikel 3.1. onder k. van de regels is toegevoegd en luidt: 'ter plaatse van de aanduiding 'water' dienen in het gebouw minimaal 3 transparante vloerdelen met een minimaal gezamenlijk vloeroppervlak van 250 m2 gerealiseerd te worden zodat het water in het dagelijks gebruik zichtbaar is';

  • de lijn op de verbeelding die de functieaanduiding 'horeca uitgesloten' en 'kantoor' begrensde, is aangepast;

  • artikel 5.2.2. onder f. en 3.2.2. onder f. van de regels zijn aangepast waarbij de bouwhoogte van de overbouwing is aangepast van 35 meter tot 37 meter.

Meegecoördineerde besluiten

Artikel 3.30 van de Wet op de ruimtelijke ordening en de Coördinatieverordening maken het mogelijk dat diverse procedures gezamenlijk worden doorlopen. Dat wil zeggen dat de voorbereiding en bekendmaking van verschillende besluiten tegelijk worden behandeld. Op verzoek van de aanvrager is op grond van de coördinatieverordening het volgende besluit meegecoördineerd:

  • HZ_WABO-12-04454, het veranderen en vergroten van het winkelcentrum Hoog Catharijne en het bouwen van een hotel boven de toekomstige Catharijnesingel.

Inzien

Het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning liggen met ingang van 28 november 2013 gedurende zes weken, dus tot en met 8 januari 2014, ter inzage.

Het bestemmingsplan is digitaal raadpleegbaar:

Het digitale bestemmingsplan via de landelijke website is authentiek en rechtsgeldig boven alle andere versies. Op deze landelijke website zijn geen onderzoeksrapporten van het bestemmingsplan in te zien. Op de gemeentelijke website zijn de onderzoeksrapporten wel beschikbaar.

Een papieren versie van het bestemmingsplan en de omgevingsvergunning ligt ter inzage bij:

  • Balie Bouwen, Wonen en Ondernemen

    Rachmaninoffplantsoen 61, Utrecht

    Open van maandag tot en met vrijdag (zonder afspraak) van 9.00 tot 12.00 uur.

Let op: vanwege de vakantieperiode kunnen afwijkende openingstijden gelden.

Beroepsmogelijkheid

Gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het verlenen van de omgevingsvergunning beroep worden ingesteld door een ieder die zich tijdig met zienswijzen tot de gemeenteraad heeft gewend, alsmede belanghebbenden aan wie niet redelijkerwijs kan worden verweten dat zij geen zienswijzen tegen het bestemmingsplan hebben ingebracht en belanghebbenden die bezwaar hebben tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft aangebracht.

Het beroep kan worden ingesteld bij:

Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag

Voor het instellen van beroep zijn griffierechten verschuldigd. Het is niet mogelijk om per

e-mail beroep in te stellen.

Mogelijkheid verzoek om voorlopige voorziening

Het enkel indienen van een beroepschrift schort de werking van het besluit niet op. Als een spoedeisend belang aanwezig is, kan door de indiener van een beroepschrift een afzonderlijk verzoek om 'voorlopige voorziening' ingediend worden bij de Voorzitter van de voornoemde Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook hiervoor zijn griffierechten verschuldigd.

Naar boven