Logo Gorinchem
Rectificatie Ontwerp bestemmingsplan ‘Bedrijventerreinen en Stationsomgeving’, Gorinchem

Op dinsdag 19 november 2013 heeft Burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem bekend gemaakt, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, dat met ingang van woensdag 20 november 2013 tot en met donderdag 2 januari 2014 voor een ieder ter inzage ligt:

Het ontwerp bestemmingsplan “Bedrijventerreinen en Stationsomgeving”, evenals de daarop betrekking hebbende stukken (identificatienummer NL.IMRO.0512.BP2012118-3001 ).

De plaatsing van de bekendmaking op dinsdag 19 november 2013 in “De Staatscourant” heeft niet plaatsgevonden. Hierdoor moest bovengenoemde publicatie worden ingetrokken. Hieronder treft u de nieuwe publicatie voor het genoemde ontwerp bestemmingsplan aan.

Ontwerp bestemmingsplan “Bedrijventerreinen en Stationsomgeving”

Burgemeester en wethouders van de gemeente Gorinchem maken, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat met ingang van woensdag 27 november 2013 tot en met dinsdag 7 januari 2014 voor een ieder ter inzage ligt:

Het ontwerp bestemmingsplan “Bedrijventerreinen en Stationsomgeving”, evenals de daarop betrekking hebbende stukken (identificatienummer NL.IMRO.0512.BP2012118-3001).

Ligging plangebied

Het ontwerp bestemmingsplan bestaat uit meerdere plangebieden:

  • 1. bedrijventerrein Papland (4206);

  • 2. bedrijventerrein Oost I (4207);

  • 3. bedrijventerrein Tussen de Lingedijken (4207 en 4206);

  • 4. bedrijventerrein Handelskade (4205);

  • 5. (kantoren)locatie Stationsomgeving (4203 en 4205).

Het gaat hier om verspreid liggende bestaande bedrijventerreinen en de (kantoren)locatie stationsomgeving, die nu in één bestemmingsplan worden opgenomen. De plangebieden liggen vooral ten noorden van de binnenstad van Gorinchem.

Begrenzing plangebied

De plangebieden zijn globaal als volgt begrensd:

  • Handelskade:

    Dit bedrijventerrein is grofweg gelegen tussen de wijken Lingewijk en Haarwijk, ten westen van het Merwedekanaal.

  • Stationsomgeving:

    Dit gebied ligt direct ten noorden van de binnenstad, aan weerzijden van de Stationsweg. Bij dit gebied hoort ook de omgeving van het Stadhuis, de Schelluinsestraat en de Bullekeslaan.

  • Tussen de Lingedijken:

    Dit gebied wordt globaal begrensd door de Arkelsedijk, de Lingebrug, de Spijksedijk en de A15. Een deel van de Linge maakt deel uit van dit bedrijventerrein.

  • Bedrijventerrein Oost I:

    Dit bedrijventerrein wordt begrensd door de A15, de Spijksedijk, de Spijksesteeg en de Newtonweg.

  • Bedrijventerrein Papland:

    Dit bedrijventerrein wordt begrensd door de gemeentegrens aan de noordkant, het Merwedekanaal (westgrens), de Betuwelijn en de Arkelsedijk.

Niet alle bedrijventerreinen in Gorinchem zijn opgenomen in het ontwerp bestemmingsplan

De bestaande bedrijventerreinen “Avelingen-Oost”, “Avelingen-West”, “Schelluinsestraat”, “Zuiderlingedijk” (het zogenaamde terrein van Heuff) en het in ontwikkeling zijnde bedrijventerrein “Oost II” zijn niet in dit bestemmingsplan opgenomen. Voor deze terreinen geldt een actueel planologisch regime. De bestaande kantorenlocatie aan de Kleine Landtong, gelegen op het schiereiland tussen het Merwedekanaal en het Kanaal van Steenenhoek, wordt meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan voor de Binnenstad. Dit geldt ook voor de aanwezige bedrijvigheid op de locatie “Linge Zuid II”. Deze locaties liggen namelijk binnen het beschermd stadsgezicht.

Aanleiding bestemmingsplan

Het bestemmingsplan is opgesteld ten behoeve van de actualisatie van de geldende bestemmingsplannen en voorziet hoofdzakelijk in de vastlegging van de bestaande vergunde situatie voor wat betreft bebouwing en gebruik. Vooralsnog worden geen nieuwe grote ontwikkelingen meegenomen in dit bestemmingsplan.

De aanleiding tot het opstellen van het bestemmingsplan is, het vaststellen van een actueel toetsingskader voor het plangebied en te voldoen aan de digitalisatie- en actualisatieplicht op grond van de Wet ruimtelijke ordening. Het uiteindelijk doel is, na het doorlopen van de bestemmingsplanprocedure, te komen tot één onherroepelijk bestemmingsplan “Bedrijventerreinen en Stationsomgeving”.

Ter inzage

Het ontwerp bestemmingsplan wordt digitaal beschikbaar gesteld op een landelijke voorziening. Via www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?woonplaats=gorinchem ziet u de ruimtelijke plannen van de gemeente Gorinchem.

Op de gemeentelijke website www.gorinchem.nl/bestemmingsplannen onder de kop Ontwerp --> Ontwerp bestemmingsplan “Bedrijventerrein en Stationsomgeving” staat een rechtstreekse link naar het digitale ontwerp bestemmingsplan op de landelijke voorziening.

Het ontwerp bestemmingsplan kan ook elke werkdag worden ingezien tijdens de openingsuren van het stadhuis (informatiehoek), Stadhuisplein 1 te Gorinchem.

Zienswijzen

Vanaf woensdag 27 november 2013 tot en met dinsdag 7 januari 2014 kan door een ieder zowel een schriftelijke als een mondelinge zienswijze naar voren worden gebracht.

Schriftelijke zienswijzen dienen gericht te worden aan de gemeenteraad van Gorinchem, Postbus 108, 4200 AC Gorinchem. De zienswijze dient de volgende informatie te bevatten: naam en adres van de indiener, datum, redenen van de zienswijze en het plan waarop de zienswijze betrekking heeft.

Voor het mondeling naar voren brengen van uw zienswijze of informatie over het ontwerp bestemmingsplan kunt u contact opnemen met de heer A. Rietveld van de afdeling Ruimtelijke en Economische Ontwikkeling, via telefoonnummer 0183 – 659 317. E-mailen kan naar a.rietveld@gorinchem.nl.

Gorinchem, 26 november 2013

Burgemeester en wethouders van Gorinchem

Naar boven