Vaststelling Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer, Centrum Publieksparticipatie

Op 13 november 2013 is de Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer vastgesteld door de minister van Infrastructuur en Milieu. Dit is gebeurd in overeenstemming met de staatssecretarissen van Infrastructuur en Milieu en van Economische Zaken en met draagvlak van de partners in de regio. Op 20 november 2013 is deze Rijksstructuurvisie naar de Tweede Kamer gestuurd.

In de Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer hebben Rijk en regio gezamenlijk een toekomstperspectief opgesteld voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van de regio. Het toekomstperspectief gaat uit van een sterke, internationaal concurrerende regio, met een aantrekkelijk vestigingsmilieu, een goede bereikbaarheid en unieke natuur- en recreatiegebieden in en rond het Markermeer-IJmeer. Rijk en regio kiezen voor een organische strategie met een gefaseerde aanpak. Dat betekent dat er geen vaststaand eindbeeld of vaste einddatum voor de ontwikkeling is bepaald. Stap na stap wordt naar het toekomstperspectief toegewerkt, gericht op het benutten van kansen die zich voordoen.

De stad Almere ontwikkelt zich in het toekomstperspectief tot een westelijk georiënteerde stad met circa 60.000 nieuwe woningen ten opzichte van 2010 en een forse groei van het aantal arbeidsplaatsen in Almere. Een IJmeerverbinding tussen Almere en Amsterdam is hierbij de stip op de horizon, gekoppeld aan de ontwikkeling van Almere Pampus.

Voor het Markermeer en IJmeer is het perspectief een toekomstbestendig ecologisch systeem (TBES) waardoor een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving ontstaat met aantrekkelijke natuur en recreatiegebieden. Het ecologische systeem wordt zo ingericht dat het in en rond het Markermeer en IJmeer de gewenste recreatieve en stedelijke ontwikkelingen mogelijk kan maken.

Er wordt al volop gewerkt aan de toekomst. De geplande investeringen in weg en openbaar vervoer tussen Schiphol, Amsterdam en Almere verbeteren de bereikbaarheid. In het toekomstperspectief wordt de stad Almere inclusief de nieuwe woninglocaties goed ontsloten. In het Markermeer-IJmeer draagt het project Luwtemaatregelen Hoornse Hop bij aan het realiseren van het toekomstperspectief van het TBES. Daarnaast kan complementair daaraan met de eerste fase van het project Marker Wadden worden gestart. Hiermee worden belangrijke stappen gezet ter verbetering van de ecologische kwaliteit en recreatieve gebruiksmogelijkheden.

In de Bestuursovereenkomst RRAAM en de Uitvoeringsovereenkomst Almere 2.0, die gekoppeld zijn aan deze structuurvisie, zijn afspraken gemaakt over de uitvoering van de Rijksstructuurvisie en het vervolgproces.

Waar kunt u de Rijksstructuurvisie inzien?

De Rijkstructuurvisie en een aantal daarop betrekking hebbende stukken, waaronder de Nota van Antwoord, zijn te downloaden via de website van het Centrum Publieksparticipatie (www.centrumpp.nl ) en van het project (www.rraam.nl ). Ook kunt u de Rijksstructuurvisie raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. U kunt zoeken op de naam van Rijksstructuurvisie of het planidentificatienummer NL.IMRO.0000.IMsv13RRAAM-3000.

De Rijksstructuurvisie en op CD-ROM de onderliggende stukken zijn vanaf 4 december 2013 zes weken in te zien tijdens de reguliere openingstijden op de volgende locaties:

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Den Haag

  • Provincie Noord-Holland, Haarlem

  • Provincie Utrecht, Utrecht

  • Provincie Flevoland, Lelystad

  • Gemeente Amsterdam

  • Gemeente Almere

  • Ministerie van Economische Zaken, Den Haag.

Procedure

De ontwerp-Rijksstructuurvisie en het milieueffectrapport (incl. bijlagen) lag van 7 mei tot en met 17 juni 2013 ter inzage. Hierop zijn in totaal 35 zienswijzen ingediend. Ook zijn adviezen ontvangen van onder andere de Commissie voor de milieueffectrapportage en het College van Rijksadviseurs. De Rijksstructuurvisie is mede naar aanleiding hiervan op verschillende plaatsen aangepast.

Tegen de vaststelling van de Rijksstructuurvisie Amsterdam-Almere-Markermeer staat geen mogelijkheid tot beroep open.

Met vragen of opmerkingen over de gevolgde procedure kunt u terecht bij het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 – 456 96 02. Ook voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met dit nummer. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld door een deskundige.

Naar boven