Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 18 november 2013, 2013-0000148327, tot wijziging van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving en het Besluit instelling criminele inlichtingen eenheid SIOD in verband met het aanwijzen van ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport als toezichthouders op de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet en enige andere wijzigingen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Milieu;

Gelet op de artikelen 24, 27, eerste lid, 28, eerste lid, van de Arbeidsomstandighedenwet, 40, eerste lid, onderdeel b, van de Binnenvaartwet, 12, tweede lid, van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten, 13 van de Wet arbeid vreemdelingen BES, 2, eerste lid, van de Stuwadoorswet 1946 BES, 12a, eerste lid, van de Cessantiawet BES, 43a, eerste lid, van de Wet algemene ouderdomsverzekering BES, 42a, eerste lid, van de Wet algemene weduwen- en wezenverzekering BES, 12a, eerste lid, van de Wet ziekteverzekering BES, 12a, eerste lid, van de Wet ongevallenverzekering BES, 34, eerste lid, van de Arbeidswet 2000 BES, 16a, eerste lid, van de Vakantiewet 1949 BES, 7a, eerste lid, van de Wet beëindiging arbeidsovereenkomsten BES, 13a, eerste lid, van de Wet minimumlonen BES en 41, eerste lid, van het Besluit onderstand BES;

Besluit:

ARTIKEL I

De Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren en ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. Het Hoofd van de Afdeling Boete, Dwangsom en Inning van de Inspectie SZW wordt niet belast met het toezicht op de naleving, bedoeld in het eerste lid.

B

Artikel 1.2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste, tweede en derde lid wordt na ‘, bedoeld in artikel 1.1,’ toegevoegd: eerste lid,.

2. Onder verlettering van de onderdelen b tot en met f tot a tot en met e, vervallen de onderdelen a en g van het eerste lid.

3. In het vierde lid, onderdeel a, vervalt ‘27, eerste lid, en 28, eerste lid,’.

4. In het vierde lid, onderdeel d, wordt ‘eerst lid’ vervangen door: eerste lid.

5. Na het vierde lid wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 5. De ambtenaren, bedoeld in artikel 1.1, eerste lid, voor zover belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Arbeidsomstandighedenwet, worden aangewezen als toezichthouders als bedoeld in de artikelen 27, eerste lid, en artikel 28, eerste lid, van de Arbeidsomstandighedenwet.

C

Het opschrift van § 3 komt te luiden: De Inspectie Leefomgeving en Transport.

D

In artikel 3.1 wordt ‘Inspectie Verkeer en Waterstaat’ vervangen door: Inspectie Leefomgeving en Transport.

E

In artikel 3.2, eerste lid, wordt ‘Inspectie Verkeer en Waterstaat’ vervangen door: Inspectie Leefomgeving en Transport.

F

Artikel 3.3. wordt als volgt gewijzigd:

1. ‘Inspectie Verkeer en Waterstaat’ wordt vervangen door: Inspectie Leefomgeving en Transport;

2. ‘artikel 10, vierde lid van de Schepenwet’ wordt vervangen door: artikel 10, vierde lid, van de Schepenwet.

G

Onder vernummering van artikel 3.3a tot 3.3b wordt na artikel 3.3 in paragraaf 3, onder het opschrift Aanwijzing toezichthouders, een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3.3a

De ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport, bedoeld in artikel 40, eerste lid, onderdeel b, van de Binnenvaartwet, zijn mede belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Arbeidsomstandighedenwet, met betrekking tot arbeid verricht in, respectievelijk op een binnenvaartschip, met uitzondering van aanbouw, verbouwing, herstelling of sloping dan wel onderhouds- of reinigingswerkzaamheden en hiermee verband houdende andere werkzaamheden aan deze schepen, alsmede met uitzondering van laden en lossen, tenzij deze arbeid wordt verricht door een werknemer die behoort tot de bemanning van een binnenvaartschip.

H

In artikel 3.3b (nieuw) wordt ‘Inspectie Verkeer en Waterstaat’ vervangen door: Inspectie Leefomgeving en Transport.

I

Artikel 3.4 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid, onderdeel b, wordt ‘7.20, negende lid,’ vervangen door: 7.20, zevende lid,.

2. In het tweede lid, wordt ‘inspecteur-generaal van de Inspectie Verkeer en Waterstaat’ vervangen door: inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport.

J

In artikel 3.5, tweede lid, wordt ‘inspecteur-generaal van de Inspectie Verkeer en Waterstaat’ vervangen door: inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport.

K

In artikel 3.6, tweede lid, wordt ‘directeur-hoofdinspecteur van de Inspectie Verkeer en waterstaat’ vervangen door: inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport.

L

Onder vernummering van artikel 3.6a tot 3.6b wordt na 3.6 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3.6a

  • 1. De ambtenaren, bedoeld in artikel 3.3a, worden voor de in dat artikel bedoelde arbeid aangewezen als de ambtenaar, bedoeld in:

    • a. de Arbeidsomstandighedenwet: de artikelen 27, eerste lid, 28, eerste lid, 28b en 29, vierde lid;

    • b. het Arbeidsomstandighedenbesluit: de artikelen 3.5h, vijfde lid, 7.4a, zesde lid, 7.20, zevende lid, 7.27, eerste lid, en 7.29, tiende lid.

  • 2. De inspecteur-generaal Leefomgeving en Transport wordt voor de in artikel 3.3a bedoelde arbeid aangewezen als ambtenaar, bedoeld in:

    • a. de Arbeidsomstandighedenwet: artikel 30, tweede lid;

    • b. het Arbeidsomstandighedenbesluit: artikel 4.47c, eerste lid.

M

In artikel 3.6b (nieuw) wordt ‘, bedoeld in artikel 3.3a,’ vervangen door: , bedoeld in artikel 3.3b,.

N

In artikel 3.7 wordt ‘Inspectie Verkeer en Waterstaat’ vervangen door: Inspectie Leefomgeving en Transport.

O

Het opschrift van § 8 komt te luiden: § 8. Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

P

In artikel 8.1 wordt ‘de Voedsel en Waren Autoriteit’ vervangen door: de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

ARTIKEL II

Het Besluit instelling criminele inlichtingen eenheid SIOD wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid, onderdeel e, vervalt;

2. In het eerste lid wordt onderdeel d, verletterd tot onderdeel e.

3. Het eerste lid, onderdeel d (nieuw), komt te luiden:

  • d. Inspectie SZW-DO: de Directie Opsporing van de Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid;

B

In artikelen 1, tweede lid, 2, eerste lid, 2, tweede lid, 3, eerste lid, 3, tweede lid, 3, derde lid, 4, 5, eerste lid, 5, tweede lid, 6, eerste lid, 6, tweede lid, 7, eerste lid, 7, tweede lid, 8, eerste lid, 8, tweede lid, 8, derde lid, 9 en 11 wordt ‘SIOD’ telkens vervangen door: Inspectie SZW-DO.

ARTIKEL III

In artikel 1, eerste lid, van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren SZW-regelgeving BES wordt ‘en de ambtenaren die als Inspecteur SZW aldaar zijn aangesteld’ vervangen door: en de ambtenaren die aldaar werkzaam zijn en die Inspecteur SZW of ambtenaar van de Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn.

ARTIKEL IV

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Den Haag, 18 november 2013

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

TOELICHTING

Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren met specifieke uitvoeringstaken op grond van SZW wetgeving (hierna: Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren)

Eén van de wijzigingen van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren ziet erop om naast de ambtenaren van de Inspectie SZW de ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport te belasten met het toezicht op de naleving van het gestelde bij of krachtens de Arbeidsomstandighedenwet op binnenvaartschepen. Ambtenaren van de Inspectie Leefomgeving en Transport verrichten reeds controles op binnenvaartschepen, maar waren vooralsnog niet aangewezen om tevens toezicht te houden op de naleving van de Arbeidsomstandighedenwet.

De overige wijzigingen van de Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren zijn technisch van aard en zien met name op het aanpassen van verouderde terminologie.

Besluit instelling criminele inlichtingen eenheid SIOD

Nu de SIOD per 1 januari 2012 is opgegaan in de Inspectie SZW en als zodanig niet meer bestaat, behoefde het Besluit instelling criminele inlichtingen eenheid SIOD aanpassing. Het onderdeel van de Inspectie SZW die de taken van de SIOD heeft overgenomen, is de Directie Opsporing van de Inspectie SZW. Voornoemde Directie is overigens onverminderd een bijzondere opsporingsdienst als bedoeld in artikel 2, onderdeel d, van de Wet op de bijzondere opsporingsdiensten.

De Aanwijzingsregeling toezichthoudende ambtenaren SZW-regelgeving BES

Vanuit de Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden inspecteurs gedetacheerd bij de RCN-Unit. Dit is ter ondersteuning van de bij de RCN-Unit werkzame inspecteurs. Om te bewerkstelligen dat de ambtenaren van de Inspectie SZW van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dezelfde bevoegdheden krijgen als de aldaar werkzame Inspecteurs SZW, zoals het verschaffen van toegang tot een onderneming, worden zij eveneens aangewezen als toezichthouder in de zin van de in artikel 1, eerste lid, genoemde wetten, die voor de BES gelden en specifieke bepalingen voor het aanwijzen van toezichthoudende ambtenaren bevatten en de daarbij geldende bevoegdheden.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

Naar boven