Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 21 november 2013 nr. IENM/BSK-2013/267996 tot vaststelling van het bedrag voor de aanvraag van een inschrijving en tenaamstelling in het kentekenregister (Regeling kostencomponent inschrijving en tenaamstelling kentekenregister)

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 4q, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Het in artikel 4q, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 bedoelde bedrag bedraagt:

    • a. € 20,72 voor de inschrijving in het kentekenregister;

    • b. € 2,63 voor de tenaamstelling in het kentekenregister.

  • 2. De in het eerste lid genoemde bedragen zijn van toepassing op de eerste inschrijving en op de tenaamstelling in het kentekenregister.

Artikel 2

De Regeling kostencomponent tarief deel I kentekenbewijs wordt ingetrokken.

Artikel 3

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2014.

Artikel 4

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling kostencomponent inschrijving en tenaamstelling kentekenregister.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Deze regeling vervangt de Regeling kostencomponent tarief deel I kentekenbewijs als gevolg van de Wet van 19 juni 2013 tot wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 in verband met de modernisering van de wijze van tenaamstelling van kentekenbewijzen en enkele andere wijzigingen van uiteenlopende aard (Stb. 2013, 333). De wetswijziging brengt mee dat geen meerdelige papieren kentekenbewijzen meer worden afgegeven, maar dat deze worden vervangen door een plastic kentekencard (zie verder: Kamerstukken II, 33 504, nr. 3). In plaats van bedragen voor de delen IA en IB van het kentekenbewijs kent deze regeling bedragen voor de inschrijving en de tenaamstelling in het kentekenregister. Hieruit worden de kosten gedekt die zijn opgesomd in artikel 4q, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, zoals het verstrekken van gegevens uit het kentekenregister. De hoogte van deze bedragen wordt berekend op grond van een prognose van de te maken kosten en de aantallen te verrichten diensten.

De bedragen zijn een component van het totale tarief dat burgers en bedrijven betalen voor de inschrijving en tenaamstelling. Dit tarief voor de eerste registratie van een voertuig in het kentekenregister is en blijft € 39,00. Voor de tenaamstelling mogen erkende bedrijven waar dit kan plaatsvinden zelf hun tarief vaststellen, met een maximum van € 9,70.

De vaststelling van de kostencomponent heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten van burgers en bedrijven en leidt niet tot inhoudelijke nalevingskosten. De kostencomponent geldt voor het financiële jaar 2014 en de vaststelling ervan hangt samen met de jaarlijkse afspraken tussen de minister en de RDW in het kader van het financiële meerjarenbeleidsplan, bedoeld in artikel 4t van de wet.

Omdat de onderhavige regeling onlosmakelijk verbonden is met de bovengenoemde wetswijziging treedt deze regeling gelijktijdig met deze wet in werking op 1 januari 2014. Omdat deze regeling niet voor 1 november 2013 is gepubliceerd, zal wat betreft de vereiste publicatiedatum worden afgeweken van het daarvoor geldende zogenaamde vaste verandermoment.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven