Regeling van de Minister van Economische Zaken, de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 13 november 2013, 122446-104859-VGP houdende wijziging van een tweetal warenwetregelingen in verband met het uitvoeren van het kabinetsstandpunt kenbaarheid van normen en normalisatie

De Minister van Economische Zaken, de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 2 van het Besluit draagbaar klimmaterieel (Warenwet) en artikel 8, tweede lid, van het Warenwetbesluit drukverpakkingen;

Besluiten:

ARTIKEL I

Artikel 5 van de Regeling nadere eisen draagbaar klimmaterieel (Warenwet) wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste tot en met het derde lid worden vernummerd tot tweede tot en met vierde lid.

2. Er wordt een lid ingevoegd, luidende:

  • 1. In dit artikel wordt onder reformladder verstaan: draagbaar klimmaterieel dat zowel vrijstaand als aanleunend gebruikt kan worden.

3. Het derde lid (nieuw) komt te luiden:

  • 3. De uitwendige breedte van één basisdeel van een reformladder, is gemeten aan de onderzijde minimaal gelijk aan de inwendige breedte ter plaatse van de bovenste sport of trede of het platform, vermeerderd met ten minste 17,5% van de lengte van de boom of stijl, gemeten vanaf de voet tot aan het scharnierpunt voor 2-delige en 3-delige reformladders.

4. In het vierde lid (nieuw) wordt ‘tweede lid’ vervangen door: derde lid.

5. Aan het vierde lid (nieuw) wordt een zin toegevoegd luidende: In het geval van een 4-delige reformladder bezitten beide basisdelen deze verbreding.

ARTIKEL II

Bijlage 1 van de Warenwetregeling sterkte-eisen frisdrankflessen wordt als volgt gewijzigd:

1. In het opschrift wordt ‘Warenwetregeling Sterkte-eisen frisdrankflessen’ vervangen door: Warenwetregeling sterkte-eisen frisdrankflessen.

2. In punt 2.2 wordt ‘NEN 7014 “Betonregels” (augustus 1974)’ vervangen door: NEN-EN 1339:2003.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 januari 2014. Indien de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst, wordt uitgegeven na 31 december 2013, treedt zij in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Op 30 juni 2011 is een kabinetsreactie aan de Tweede Kamer verstuurd over kenbaarheid van normen en normalisatie (kenmerk: ETM/MC / 11080967). Hierin is onder andere toegezegd dat het kabinet een traject in gang zal zetten om overbodig geachte dwingende verwijzingen naar nationale normen om te zetten in verwijzingen op basis van bewijsvermoeden. Het streven is om hier voor 1 januari 2014 uitvoering aan te geven. Als na 1 januari 2014 nog dwingend naar een nationale norm wordt verwezen dan wordt deze norm vrij beschikbaar gesteld. Afgesproken is dat elk ministerie de eigen wetgeving naziet op onnodige dwingende verwijzingen naar nationale normen en deze wetgeving, indien nodig, tijdig wijzigt. Deze regeling geeft daar voor het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitvoering aan.

Bij artikel 5, tweede lid, van de Regeling nadere eisen draagbaar klimmaterieel (Warenwet) werd verwezen naar een tweetal NEN normen die beide zijn ingetrokken. De verwijzing naar deze normen kon uit de Regeling nadere eisen draagbaar klimmaterieel (Warenwet) worden verwijderd aangezien slechts naar een definitie uit de norm werd verwezen. In artikel I is de Regeling nadere eisen draagbaar klimmaterieel (Warenwet) hierop aangepast. Deze wijziging wordt tezamen met het Ministerie van Economische Zaken en het Ministerie van Sociale Zalen en Werkgelegenheid gedaan.

In bijlage I, punt 2.2, van de Warenwetregeling sterkte-eisen frisdrankflessen ging het ook om een inmiddels ingetrokken NEN norm. De opvolger is een Europese norm. Artikel II zorgt ervoor dat de verwijzing in de Warenwetregeling sterkte-eisen frisdrankflessen hierop is aangepast.

Dit besluit heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten voor de burger of het bedrijfsleven, en heeft ook verder geen bedrijfseffecten.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers

De Minister van Economische Zaken, H.G.J. Kamp

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven