Logo Waalwijk
Bekendmaking planontwikkeling Bedrijventerrrein Haven Waalwijk, gemeente Waalwijk

Burgemeester en wethouders van de gemeente Waalwijk maken bekend dat op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening ter inzage liggen:

  • 1. ontwerp-bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Haven’;

  • 2. ontwerp bestemmingsplan ‘Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven’;

Daarnaast liggen ter inzage:

  • 3. ontwerp-zonebeheerplan Bedrijventerrein Haven;

  • 4. ontwerp-geluidreductieplan+ Industrieterreinen Haven Waalwijk.

De regelingen voorzien in meer ontplooiingskansen voor het merendeel van de bedrijven op de Haventerreinen.

Bestemmingsplan Bedrijventerrein Haven

Het plangebied van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Haven omvat de bedrijventerreinen Haven I-VI en Haven Zeven.

Bedrijventerrein Haven I-VI ligt ten noorden van de A59 aan het knooppunt met de N261. Haven Zeven ligt ten westen hiervan.

Doel van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Haven is een actuele bestemmingsregeling met verwerking van de relevante beleidskeuzes op basis van de Nota Wensbeelden Bedrijventerreinen en Detailhandelsvisie en verruimde bouwmogelijkheden.

Geluidreductieplan+ Industrieterreinen Haven Waalwijk.

Het gezoneerde industrieterrein Haven I-VI is akoestisch op een aantal rekenpunten vol en op een klein aantal rekenpunten zijn er overschrijdingen. Dit betekent dat milieutoestemmingen voor nieuwe bedrijven of voor (akoestische) uitbreidingen van bestaande bedrijven niet altijd kunnen worden gegeven. Deze problematiek speelt in de nachtperiode aan de zuidzijde van het industrieterrein. Iedere uitbreiding – hoe gering ook – die (een vergroting van) de overschrijding veroorzaakt leidt tot een weigering van een vergunningsaanvraag. Dit betekent dat het negatieve effect het hele industrieterrein treft.

Het Geluidreductieplan+ Industrieterreinen Haven (hierna: GRP+) bestaat uit het te voeren geluidbeleid om:

  • 1. overschrijding van de geluidzone ongedaan te maken;

  • 2. nieuwe geluidruimte te creëren en vervolgens;

  • 3. de geluidruimte evenwichtig te verdelen.

Het eerste doel wordt met de uitvoering van het GRP+ gerealiseerd. Het tweede en derde doel zijn verder uitgewerkt in het zonebeheerplan en juridisch verankerd in het bestemmingsplan Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven.

Op 11 december 2012 is het GRP+ vastgesteld. Het GRP+ dient als onderlegger van het ontwerp-zonebeheerplan Bedrijventerrein Haven, dat wordt geankerd in het ontwerp-bestemmingsplan Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven. Sinds de vaststelling van het GRP+ in december zijn er nieuwe ontwikkelingen geweest. Deze zijn verwerkt in het ontwerp-zonebeheerplan Bedrijventerrein Haven en het ontwerp-bestemmingsplan Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven. Om geen misverstanden te laten ontstaan zal een gewijzigd GRP+ worden vastgesteld dat in de plaats zal treden van het GRP+ van 11 december 2012. De belangrijkste wijzigingen betreffen de hoofdstukken 3, 4 en de bijlagen.

Zonebeheerplan Bedrijventerrein Haven

Door het vaststellen van een GRP+ kan de komende 5 jaren worden geanticipeerd op de voorgenomen maatregelen. Door het aanpassen van vergunningen en opleggen van maatwerkvoorschriften zal niet alleen worden voldaan aan de emissiegrenswaarden op de zone, maar wordt er ook geluidruimte gecreëerd. Deze geluidruimte wil de gemeente op een evenwichtige, fatsoenlijke manier verdelen over een gezoneerd industrieterrein dat zowel Haven I-VI als Haven Zeven, en in de toekomst ook de afronding van Bedrijventerrein Haven zal beslaan. Het beleid daarvoor is vormgegeven in het ontwerp-zonebeheerplan Bedrijventerrein Haven (hierna: zonebeheerplan). Dit beleid wordt verankerd in het bestemmingsplan Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven.

Het zonebeheerplan richt zich enerzijds op het beheren van de geluidruimte (ruimtelijkspoor) en anderzijds op de bewaking van de geluidsruimte (milieuspoor).

Het zonebeheerplan heeft een dubbele functie:

  • 1. Het zonebeheerplan zal als beleidsregel worden vastgesteld en daarmee de functie vervullen van een informatiemodel ex artikel 163 en 164 Wet geluidhinder.

  • 2. Het zonebeheerplan is een geluidtoedelingsplan dat een ruimtelijk doel dient, namelijk het tot stand brengen van een doelmatig geluidruimtegebruik en als zodanig verankerd worden in het bestemmingsplan Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven.

Bestemmingsplan Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven

Doel van het bestemmingsplan Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven is het evenwichtig verdelen van de via het zonebeheerplan gecreëerde geluidruimte over de verschillende percelen c.q. bedrijven. Daarbij wordt de nog beschikbare geluidruimte gereserveerd voor nieuwe ontwikkelingen bij zowel bestaande als nieuw te vestigen bedrijven. Daarnaast wordt met dit bestemmingsplan de samenvoeging van de geluidzones van Haven I-VI en Haven Zeven en daarmee gepaard gaande zonewijziging geregeld.

Het plangebied van het bestemmingsplan Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven omvat de bedrijventerreinen Haven I-VI, Haven Zeven en het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Afbouw Haven I t/m VI (gelegen ten oosten van het bestaande bedrijventerrein I-VI). Daarnaast is het omringende gebied opgenomen voor zover dit is gelegen binnen de grenzen van de nieuw vast te stellen geluidzone.

Ter inzage

De onderstaande ontwerp-plannen liggen met bijbehorende documenten met ingang van 8 februari gedurende 6 weken, t/m 21 maart 2013, voor een ieder ter inzage bij de receptie van het Stadhuis, Taxandriaweg 6 Waalwijk, tijdens openingstijden:

  • 1. ontwerp-bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Haven’;

  • 2. ontwerp bestemmingsplan ‘Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven’;

  • 3. ontwerp-zonebeheerplan Bedrijventerrein Haven;

  • 4. ontwerp-geluidreductieplan+ Industrieterreinen Haven Waalwijk.

Tevens zijn genoemde ontwerp-plannen langs elektronische weg te raadplegen als pdf via de gemeentelijke website www.waalwijk.nl onder ‘ruimtelijke plannen’ en via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl met IDN nummer NL.IMRO.0867.bpWWbedrijvenhaven-on01 (voor plan 1) en IDN nummer NL.IMRO.0867.BPWWGeluidbedHaven-on01 (voor plannen 2, 3 en 4).

(onder het tabblad bestemmingsplannen kan de naam van het plan of het IDN-nummer worden ingevoerd en komt het plan naar voren).

Zienswijzen

Gedurende de periode van terinzagelegging kan een ieder schriftelijk of mondeling over het ontwerp-bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Haven’ met bijbehorende documenten en/of ontwerp bestemmingsplan ‘Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven’ met bijbehorende documenten een zienswijze indienen bij de raad van de gemeente Waalwijk, postbus 10150, 5140 GB Waalwijk. Gelieve hierbij ons kenmerk: Z12-004526 te vermelden.

Schriftelijke of mondelinge zienswijzen over het ontwerp-zonebeheerplan Bedrijventerrein Haven met bijbehorende documenten en/of ontwerp

geluidreductieplan+ Industrieterreinen Haven Waalwijk met bijbehorende documenten kan een ieder gedurende de periode van terinzagelegging indienen bij het college van Waalwijk, postbus 10150, 5140 GB Waalwijk.

Het indienen van een zienswijze per e-mailbericht is ook mogelijk. Een dergelijk e-mailbericht kan alleen in behandeling worden genomen als het is verstuurd naar de algemene postbus: info@waalwijk.nl en aan bepaalde voorwaarden voldoet die zijn te raadplegen via de pagina contact met de gemeente en onder vermelding van zienswijze op ontwerp-bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Haven’ en/of ontwerp bestemmingsplan ‘Geluidtoedeling Bedrijventerrein Haven’ en/of het ontwerp-zonebeheerplan Bedrijventerrein Haven en/of ontwerp-geluidreductieplan+ Industrieterreinen Haven Waalwijk. Gelieve hierbij ook ons kenmerk: Z12-004526 te vermelden.

Informatiebijeenkomst

Op woensdag 20 februari 2013 om 19.30 uur wordt in Hotel Waalwijk, Burgemeester van der Klokkenlaan 55, een informatiebijeenkomst inzake bovengenoemde plannen gehouden. Tijdens die bijeenkomst zullen de plannen nader worden toegelicht en kan iedereen vragen en/of opmerkingen kenbaar maken. Van deze bijeenkomst wordt een verslag opgemaakt.

Concreet bouwvoornemen

Binnen het ontwerp-bestemmingsplan Bedrijventerrein Haven merken wij concrete bouwvoornemens die nog niet zijn gerealiseerd aan als ’bestaande situatie’. Omdat wij merken dat daarover misverstanden kunnen ontstaan, willen wij dit verduidelijken.

Wij zullen bij de vaststelling van het nieuwe bestemmingsplan gevallen aanmerken als een concreet bouwvoornemen, welke voldoen aan de volgende voorwaarden:

  • een volledige bouwaanvraag (eerste fase);

  • ingediend voordat de termijn om zienswijzen in te dienen tegen het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan is verlopen;

  • passend binnen het geldende bestemmingsplan zonder dat daarvoor vrijstelling, ontheffing of wijzigingsprocedure nodig is en passend is binnen het voorbereidingsbesluit in het kader van geluid.

Alle na deze peildatum binnengekomen aanvragen om bouwvergunning zullen wij niet meer als zodanig aanmerken.

Check uw perceel!

Voor het opstellen van de ontwerp-bestemmingsplannen is gebruik gemaakt van inventarisatiegegevens, bijvoorbeeld milieuvergunningen. Wij vragen u de opgenomen milieucategorie en andere gegevens in het bestemmingsplan te controleren op juistheid.

Meer informatie

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze en/of een nadere toelichting op de plannen kunt u contact opnemen met:

  • Juridisch: mevrouw P. Schreppers 0416-683883, pschreppers@waalwijk.nl

  • Ruimtelijke Ordening: mevrouw M. Clijsen, 0416-683511, mclijsen@waalwijk.nl

  • Milieu (Geluid): de heer T. Hendriks 0416-683455, thendriks@waalwijk.nl

Naar boven