Logo Oud-Beijerland
Bestemmingsplan ‘opheffen free span Spui’ (Dow-leiding) en omgevingsvergunning voor het boren en aanbrengen van een (Dow) propyleenleiding onder het Spui, Oud-Beijerland

Burgemeester en wethouders van Oud-Beijerland maken bekend dat:

  • de gemeenteraad op 29 januari 2013 het bestemmingsplan “opheffen free span Spui” (nummer NL.IMRO.0584.BPWONEN2012018-VG99 waarbij de GBKN-kaart met het nummer RO-BP-75630000-VB-VO01.dwg als ondergrond is gebruikt) gewijzigd heeft vastgesteld;

  • burgemeester en wethouders omgevingsvergunning hebben verleend voor het boren en aanbrengen van een (Dow) propyleenleiding onder het Spui.

Het bestemmingsplan

Het plangebied is gelegen aan de noordzijde van Oud-Beijerland. De Dow-leiding loopt verder zuidwaarts evenwijdig aan het Spui. Noordwaarts is de leiding gelegen op het grondgebied van de gemeenten Spijkenisse en Albrandswaard. De leiding is een verbindingsroute van het havengebied van Rotterdam met de vestiging van Dow in Terneuzen. Geconstateerd is dat het deel dat onder het Spui doorgaat, niet meer verankerd ligt onder de bodem van het Spui, maar deels vrij ligt aan de bodem van het Spui (free span). Om de ontstane situatie op te lossen wordt een deel van de leiding vervangen. Dit gebeurt door een horizontaal gestuurde boring onder het Spui. In het bestemmingsplan ‘opheffen free span Spui’ wordt de nieuwe ligging van de leiding met de daarbij behorende beschermingszone (belemmeringenstrook van 5 meter aan weerszijden van de leiding) juridisch-planologisch vastgelegd.

Over het plan is overleg gevoerd met de regionale brandweer, Rijkswaterstaat, Waterschap Hollandse Delta en de Veiligheidsregio ZHZ. Bovendien is het plan voorgelegd aan de Provincie Zuid-Holland en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Van Rijkswaterstaat, de Veiligheidsregio en het Waterschap zijn overlegreacties ontvangen, die geleid hebben tot een aanpassing van (de toelichting van) het ontwerpbestemmingsplan. De adviezen zijn opgetekend in de ‘nota van zienswijzen. De ‘nota van wijzigingen’ geeft een overzicht van de wijzigingen in de toelichting van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat eerder ter inzage heeft gelegen De nota van zienswijzen en de nota van wijzigingen maken als bijlage onderdeel uit van de toelichting van het bestemmingsplan.

Omgevingsvergunning

De ontwerp-omgevingsvergunning heeft tegelijk met de stukken van het ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegen. De vergunning heeft betrekking op het boren en aanbrengen van de leiding onder het Spui. Om het risico van calamiteiten, die kunnen ontstaan door de ontstane free span, zo spoedig mogelijk weg te nemen, heeft het college van burgemeester en wethouders eerder al besloten (28 augustus 2012) om een gedoogbeschikking af te geven, zodat de werkzaamheden om de leiding te verleggen, al konden aanvangen. De leiding is inmiddels verlegd en de werkzaamheden zijn naar volle tevredenheid afgerond.

Coördinatieregeling

Conform het besluit van burgemeester en wethouders van 28 augustus 2012 is op dit project de ‘Coördinatieregeling Gemeente Oud-Beijerland 2012’ van toepassing. Dat houdt in dat het besluit tot vaststellen van het bestemmingsplan en het besluit tot het verlenen van de omgevingsvergunning gecoördineerd zijn voorbereid en ook gezamenlijk ter inzage liggen.

Inzage

Met ingang van 9 februari 2013 liggen de volgende stukken gedurende zes weken ter inzage:

  • 1. het besluit van de gemeenteraad d.d. 29 januari 2013 tot vaststelling van het bestemmingsplan;

  • 2. het bestemmingsplan met de daarbij behorende stukken;

  • 3. de verleende omgevingsvergunning met de daarbij behorende stukken

U kunt deze stukken inzien in het gemeentehuis aan de W. van Vlietstraat 6 te Oud-Beijerland. De stukken zijn ook te raadplegen via www.oud-beijerland.nl (onder actueel → bekendmakingen → bestemmingsplannen en projectbesluiten). Bovendien is het bestemmingsplan met de bijbehorende stukken te raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl

Beroep

Tegen deze gecoördineerd tot stand gekomen besluiten staat rechtstreeks beroep open bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de behandeling van het beroep worden de genomen besluiten aangemerkt als één besluit. Beroep kan worden ingesteld gedurende de periode van 9 februari tot en met 22 maart 2013.

Beroep kan worden ingesteld door:

  • een belanghebbende die op tijd een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan en/of de ontwerp-omgevingsvergunning heeft ingediend;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om een zienswijze tegen deze ontwerpbesluiten in te dienen;

  • een belanghebbende die bezwaren heeft tegen wijzigingen die ten opzichte van de ontwerp-omgevingsvergunning en het ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

In het beroepschrift dient u per onderdeel duidelijk te vermelden of de beroepsgronden betrekking hebben op het bestemmingsplan en/of de omgevingsvergunning.

Een beroepschrift kunt u indienen bij:

Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State

Postbus 20019

2500 EA Den Haag.

Het indienen van een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Om te voorkomen dat de besluiten in werking treden kan degene die een beroepschrift heeft ingediend de Raad van State verzoeken om een voorlopige voorziening te treffen.

De voorzitter van de Raad kan een voorlopige voorziening treffen wanneer sprake is van onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen. Als een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, wordt de inwerkingtreding van de vaststellingsbesluiten en de omgevingsvergunning uitgesteld totdat op het verzoek is beslist.

Burgemeester en wethouders van Oud-Beijerland

8 februari 2013

Naar boven