Logo GeldermalsenGemeente Geldermalsen : Verkeersbesluit opheffen en opnieuw instellen gehandicapten-parkeerplaats Jacob de Ridderstraat 20, Buurmalsen

1. Aanleiding

De heer W. Boer, Brink 4, Buurmalsen heeft op 4 september 2013 een verzoek ingediend om een gehandicaptenparkeerplaats te realiseren nabij zijn nieuwe woning. De heer Boer gaat binnenkort verhuizen. Op 30 september jl. hebben wij hiervoor een verkeersbesluit genomen. Inmiddels is besloten in overleg met de aanvrager de parkeerplaats op een andere locatie bij zijn nieuwe woning in te richten. Daarom wordt met dit besluit het eerder genomen besluit ingetrokken en een nieuw verkeersbesluit genomen.

2. Motivering

Uit het oogpunt van het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer, is het gewenst om over te gaan tot het realiseren van een gehandicaptenparkeerplaats voor de heer Boer, nabij de ingang van de woning. De heer Boer is in het bezit van een gehandicaptenparkeerkaart (als bestuurder) en heeft geen parkeergelegenheid op eigen terrein. Nabij de woning is sprake van een hoge parkeerdruk. Hiermee is de noodzaak van een dergelijke parkeerplaats aangetoond.

In het eerder genomen verkeersbesluit was de gehandicaptenparkeerplaats gepland op de Jacob de Ridderstraat. De ingang van de woning van de heer Boer is echter aan de achterzijde van de woning, naast de Middenlandlaan. Om die reden is het logischer de plaats aan de zijkant van de woning in te richten direct bij het pad langs de woning. Daarom wordt het eerder genomen verkeersbesluit ingetrokken en wordt eenzelfde besluit genomen voor de nieuwe locatie.

In de bestaande jurisprudentie is tevens de hoofdregel geformuleerd (KB van 26 okt. 1990, AB 1991, 437) dat het treffen van verkeersmaatregelen als een normaal maatschappelijke ontwikkeling beschouwd dient te worden, waarvan de nadelige gevolgen (zoals het omrijden, het niet meer kunnen volgen van een bepaalde route die van oudsher wordt gereden, tijdelijke beknotting van de vrijheid om gebruik te maken van de openbare wegen, hogere benzinekosten e.d.) voor rekening van betrokkenen behoren te blijven.

Als uitzondering op deze regel formuleert de Kroon het uitgangspunt dat zich feiten of omstandigheden kunnen voordoen, waardoor een individueel belang ten gevolge van een maatregel zodanig zwaar wordt, dat het uit de maatregel voortvloeiende nadeel, bij handhaving van het besluit, niet ten laste van betrokkenen kan blijven.

3. Juridische grondslag

Vereiste verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 en het Mandaatbesluit Geldermalsen 2013 van Burgemeester en Wethouders (23 april 2013) is de teamleider Civiele Techniek, afdeling Ruimtelijk Beheer bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

4. Overleg

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Hij bracht hierover een positief advies uit.

5. Belangenafweging

Op basis van de inspraakverordening Geldermalsen 2004, artikel 2, lid 3f is besloten af te zien van een uitgebreide voorbereidings-procedure Awb. Eventuele zienswijzen die ingediend zouden worden, wegen niet op tegen het belang dat met dit besluit gemoeid is, nl. het waarborgen van de vrijheid van verkeer voor de aanvrager. Bovendien zijn de gevolgen voor omwonenden en overige weggebruikers zeer beperkt, omdat het gaat om een parkeerplaats die nu op een andere plaats in de straat wordt gereserveerd.

6. BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders besluit om op grond van vorenstaande overwegingen het volgende verkeersbesluit te nemen:

  • 1.het intrekken van het verkeersbesluit d.d. 30 september 2013 voor een gehandicaptenparkeerplaats aan de Jacob de Ridderstraat 20 te Buurmalsen;

  • 2.het opnieuw aanwijzen van een gehandicaptenparkeerplaats nabij de woning aan de Jacob de Ridderstraat 20, Buurmalsen, middels de plaatsing van het bord E6 uit bijlage 1 van het RVV 1990 in combinatie met een onderbord met daarop het kenteken van de aanvrager en een kruis in het straatwerk.

Bovenstaande conform de bij dit besluit behorende tekening

Geldermalsen, 31 oktober 2013

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Geldermalsen,

namens dezen,

K.Vos

Teamleider Civiele Techniek

MEDEDELINGEN

Bezwaar

Belanghebbenden hebben de mogelijkheid tegen (een deel van) dit besluit binnen 6 weken na de verzenddatum daarvan, een bezwaarschrift in te dienen bij burgemeester en wethouders van Geldermalsen, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen, tel. (0345) 58 66 11. Bij verzending van het bezwaarschrift per post moet u het voor het einde van deze termijn ter post bezorgen (bepalend daarbij is de datum van de poststempel); het is dan bovendien noodzakelijk dat het niet later dan een week na afloop van de termijn is ontvangen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten:

  • a.de naam en het adres van de indiener;

  • b.de dagtekening;

  • c.een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;

  • d.een duidelijke omschrijving van uw bezwaar (wat is het bezwaar en waarom).

Tijdens de bezwaarschriftprocedure geldt in principe de genomen beslissing. Het kan zijn dat deze beslissing naar uw mening intussen onherstelbare of onevenredige gevolgen voor u heeft. U kunt dan tijdens de bezwaarschriftenprocedure om een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter, Sector Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem, tel. (026) 359 20 00. Dit betekent dat een speciale regeling kan worden getroffen voor de periode dat het bezwaarschrift nog in behandeling is.

Aan het indienen van een bezwaarschrift zijn geen kosten verbonden. Als u een voorlopige voorziening vraagt, moet u griffierecht betalen. Voor natuurlijke personen (individuen) is dit € 160,--.

Afschriften

  • 1.R. van Westerop, Politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid

  • 2.R. Dul, Politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid / Team De Waarden / Locatie Geldermalsen

  • 3.J. van der Wal

Naar boven