Logo Beverwijk
Bestemmingsplan ‘Haven de Pijp – Parallelweg, Beverwijk

NL.IMRO.0375.BPhavendepijp-VG01 .

Artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beverwijk maakt het volgende bekend.

De gemeenteraad van Beverwijk heeft in zijn vergadering van 28 februari 2013 een bestemmingsplan vastgesteld voor het gebied “Haven de Pijp – Parallelweg”. Het gebied waarop dit plan betrekking heeft wordt globaal begrensd door de gemeentegrens met Velsen, de Kanaalweg, de Klomp, de Industrieweg, de Parallelweg en de A-22. Fort Velsen valt ook onder dit nieuwe bestemmingsplan. (Onderdeel van de Stelling van Amsterdam).

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan is gepubliceerd volgens de regels die daarvoor gelden. Publicatie heeft plaatsgevonden op 17 april 2013. Alle relevante stukken hebben gedurende 6 weken ter visie gelegen.

Tegen het besluit is door Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland een reactieve aanwijzing ingediend, op 10 april 2013 onder nummer 83842/171747, met betrekking tot Fort Velsen alwaar een woonbestemming was opgenomen voor een woonboot bij het eiland en een tjalk in het water rond het fort.

De aanwijzing is gepubliceerd met de bekendmaking van de gewijzigde vaststelling van het bestemmingsplan. Tegen de reactieve aanwijzing is beroep ingesteld bij de Raad van State Afdeling bestuursrechtspraak. De Afdeling heeft uitspraak gedaan in deze zaak op 30 oktober 2013 onder nummer 201304625/2/R1. De uitspraak houdt in dat het besluit (de reactieve aanwijzing) van het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland is vernietigd.

Als gevolg van deze uitspraak maakt het college van burgemeester en wethouders thans bekend dat het betreffende onderdeel waarop de reactieve aanwijzing betrekking had weer onderdeel uitmaakt van het bestemmingsplan Haven de Pijp – Parallelweg. Het gaat hierbij om de volgende onderdelen: het toekennen van de functieaanduiding “specifieke vorm van wonen -tjalk”, de functieaanduiding “woonschepenligplaats” en het plandeel met de bestemming “Wonen”.

De rest van het bestemmingsplan was al onherroepelijk geworden, maar tegen de hierboven genoemde onderdelen kan nu beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het vastgestelde bestemmingsplan “Haven de Pijp – Parallelweg” met de bijlagen, de nota met de ingediende zienswijzen, het raadsvoorstel en -besluit en de uitspraak van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak liggen in het kader van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en de artikelen 3.40 e.v. alsmede afdeling 3.7 van de Algemene wet bestuursrecht gedurende 6 weken ter visie met ingang van vrijdag 8 november 2013 (tot en met donderdag 19 december 2013).

De genoemde stukken kunnen worden ingezien in de omschreven periode op werkdagen bij het Publieksbureau van het Stadhuis van Beverwijk, Stationsplein 48, tijdens de openingsuren.

Tevens behoort het tot de mogelijkheden om gedurende bovenvermelde periode de omschreven stukken in te zien tijdens de openingsuren van de Openbare bibliotheek IJmond-Noord, in de vestiging aan het Kerkplein 5 te Beverwijk.

Tegen het vastgestelde bestemmingsplan (vaststellingsbesluit) voor zover dit betrekking heeft op genoemde onderdelen m.b.t. woondoeleinden / woonboot / tjalk kan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, door

  • degenen die zienswijzen hebben ingebracht tegen de bedoelde onderdelen én belanghebbenden zijn;

  • belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest hun zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad kenbaar te maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht.

Beroep kan alleen worden ingesteld in de periode waarin de stukken gedurende genoemde 6 weken ter inzage liggen. Beroep kan uitsluitend betrekking hebben op de onderdelen waarop de reactieve aanwijzing betrekking had, omdat de rest van het bestemmingsplan reeds onherroepelijk is geworden.

Voor het in behandeling nemen van een beroepschrift wordt van de zijde van genoemde Afdeling bestuursrechtspraak een griffierecht in rekening gebracht van € 160,– voor natuurlijke personen en € 318,– voor rechtspersonen, zoals verenigingen. (Zie www.raadvanstate.nl ).

U stelt beroep in door een brief te sturen naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In die brief vermeldt u naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit waarmee u het niet eens bent én waarom u het niet eens bent met dat besluit. U stuurt een kopie van dit besluit van het bestuursorgaan met het beroepschrift mee. U ondertekent de brief en stuurt deze naar het postadres van de Raad van State, Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019; postcode 2500 EA te ’s-Gravenhage.

Ingevolge het bepaalde in artikel 3.8, lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening treedt het vaststellingsbesluit m.b.t. de genoemde onderdelen van dit bestemmingsplan in werking met ingang van de dag na afloop van de beroepstermijn. Totdat op het beroep is beslist kan een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State worden gedaan. Wordt dat verzoek gedaan binnen de beroepstermijn dan treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. (artikel 8.4 van de Wet ruimtelijke ordening). Hiervoor is eveneens griffierecht verschuldigd van € 160,– voor natuurlijke personen en € 318,– voor rechtspersonen.

NB. Het bestemmingsplan met bijlagen is ook digitaal te raadplegen en te downloaden (pdf) via onze website www.beverwijk.nl onder de rubriek “Beleid” en dan naar ruimtelijke plannen. Het bestemmingsplan is tevens te raadplegen via de website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze laatst genoemde website staat het bestemmingsplan aangegeven zoals dat sinds 1 januari 2010 is voorgeschreven (imro-gecodeerd; nummer NL.IMRO.0375.BPhavendepijp-VG01. Dit plan ziet er anders uit dan de analoge (papieren) versie, maar heeft wel dezelfde betekenis. Indien er toch verschillen geconstateerd worden heeft de wetgever bepaald dat het digitale (imro-gecodeerde) plan doorslaggevend is.

Beverwijk, 6 november 2013.

Burgemeester en wethouders voornoemd.

Naar boven