Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 30 oktober 2013, 2013-0000141362, houdende wijziging van de Regeling Dienstauto's SZW 2009

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 3a van het Besluit betaling emolumenten burgerlijk rijkspersoneel;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Dienstauto’s SZW 2009 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1 wordt als volgt gewijzigd:

1. Onder verlettering van de onderdelen a tot en met e tot b tot en met f, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

a. betrokkene:

de ambtenaar in de zin van het Algemeen Rijksambtenarenreglement of het Ambtenarenreglement Staten- Generaal of degene die op een andere titel werkzaam is bij het ministerie;

2. Onderdeel c (nieuw) komt te luiden:

c. dienstauto:

auto die ten behoeve van zakelijk gebruik eigendom is van het Rijk of vanwege het Rijk is gehuurd of geleast;

3. In onderdeel e (nieuw) wordt ‘medewerker’ vervangen door: betrokkene.

4. In onderdeel f (nieuw) wordt ‘zoals bedoeld in’ vervangen door: , bedoeld in.

5. Onderdeel f vervalt.

6. Aan het artikel wordt, onder vervanging van de punt na onderdeel h door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

i. privé-kilometers:

alle door de betrokkene met de dienstauto verreden kilometers verminderd met

  • het aantal kilometers tijdens dienstreizen;

  • het aantal woon/werkverkeerkilometers;

B

Artikel 2 wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste en derde lid wordt ‘medewerker’ vervangen door: betrokkene.

2. In het tweede lid wordt ‘medewerker van de Arbeidsinspectie’ vervangen door: betrokkene werkzaam bij de toenmalige Arbeidsinspectie.

C

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd:

1. De eerste zin van het eerste lid komt te luiden:

Een dienstauto van een betrokkene aan wie door het bevoegd gezag toestemming is verleend om voor het afleggen van privé-kilometers te gebruiken kan gebruikt worden door de betrokkene en diens gezinsleden.

2. In het eerste en derde lid wordt ‘medewerker’ telkens vervangen door: betrokkene.

D

Artikel 4 vervalt.

E

In de artikelen 5, 6, 7, 8, 10, 11 en 12 wordt ‘medewerker’ telkens vervangen door: betrokkene.

F

In artikel 6, tweede zin, vervalt: direct.

G

In artikel 13 wordt ‘betrokken medewerker’ vervangen door: betrokkene.

H

Onder vernummering van de artikelen 15 tot en met 17 tot 16 tot en met 18, wordt na artikel 14 een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 15. Beleidsregels

Namens het bevoegd gezag kan de secretaris-generaal beleidsregels vaststellen ter uitvoering van deze regeling.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 januari 2012.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 30 oktober 2013

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

TOELICHTING

Met deze regeling wordt een wijziging doorgevoerd om een grondslag te bieden aan het Uitvoeringsbeleid dienstauto’s Inspectie SZW, waarbij aan de uitvoering van de Regeling Dienstauto’s SZW door de Secretaris- Generaal nader inhoud is gegeven. Hiertoe is er een nieuw artikel toegevoegd (artikel 15) om aan de Secretaris- Generaal de bevoegdheid te geven voor de uitvoering van deze Regeling beleidsregels vast te stellen. Daarmee is invulling gegeven aan artikel 4a van het Besluit betaling emolumenten burgerlijk rijkspersoneel (het Besluit waarop deze Regeling is gebaseerd), dat toestaat daartoe mandaat te verlenen.

Dit uitvoeringsbeleid heeft als doel het eenduidig vastleggen van regels en bepalingen met betrekking tot het toekennen van dienstauto’s aan medewerkers van de Inspectie SZW. Dit uitvoeringsbeleid is een integraal beleid dat gebaseerd is op bestaande regelgeving. Over deze beleidsregels en over de terugwerkende kracht tot 1 januari 2012 van deze regeling is in het Departementaal Georganiseerd Overleg bij SZW met de vertegenwoordigers van de centrales van overheidspersoneel op 7 juni 2012 overeenstemming bereikt. Er is voor gekozen om deze regeling met terugwerkende kracht te laten werken tot 1 januari 2012 omdat er onder meer al feitelijk vanaf 1 januari met 2012 werd gewerkt met de andere rekenmethode met betrekking tot het in rekening brengen aan de medewerker van de meerkosten die verbonden kunnen zijn aan een dienstauto (artikel 6 van de regeling).

Ook is er van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele wetstechnische aanpassingen aan te brengen in de regeling waardoor er wordt aangesloten bij de definities zoals gebruikt in het Besluit betaling emolumenten burgerlijk rijkspersoneel en het Reisbesluit binnenland. Zo is er overal in de regeling het woord medewerker vervangen door betrokkene. Ook is er aan de definities de definitie van privé- kilometers afkomstig uit het Besluit betaling emolumenten burgerlijk rijkspersoneel toegevoegd. Hierdoor komt artikel 4 te vervallen.

In artikel 3 wordt de eerste zin gewijzigd om deze in overeenstemming te brengen met artikel 3a van het Besluit betaling emolumenten burgerlijk rijkspersoneel.

In artikel 6 vervalt het woord direct doordat een andere rekenmethode is gehanteerd met betrekking tot het in rekening brengen aan de medewerker van de meerkosten die verbonden kunnen zijn aan een dienstauto. Deze kosten worden niet langer apart en direct in rekening gebracht, maar worden verdisconteerd in de kilometerprijs bij de jaarlijkse afrekening met de medewerker.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

Naar boven