Logo UithoornGemeente Uithoorn - Verkeersbesluit Instellen voorrangskruising Chemieweg/Ondernemingsweg - Uithoorn

Uithoorn, kenmerk: 19964

Burgemeester en wethouders van de gemeente Uithoorn;

Formeel kader

Op grond van artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten op alle gemeentelijke wegen.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Advisering

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de, namens de politiechef politieregio Amsterdam, gemandateerde specialist van het team Verkeersadvisering over dit verkeersbesluit.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg (artikel 2, lid 1 a Wegenverkeerswet 1994) is het gewenst om een voorrangsregeling in te stellen bij het kruispunt Chemieweg/Ondernemingsweg in Uithoorn, waarbij het verkeer op de Chemieweg voorrang heeft op de Ondernemingsweg.

Dit wordt bewerkstelligd door het plaatsen van de volgende borden van bijlage 1 van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990:

B4 (voorrangskruispunt links) en B5 (voorrangskruispunt rechts op de Chemieweg;

B6 (verleen voorrang aan bestuurders op de kruisendeweg) op de Ondernememingsweg,

zoals weergegeven op de tekening behorend bij dit verkeersbesluit.

Tevens wordt de wegmarkering haaientanden aangebracht op Ondernemingsweg, voor de kruising met de Chemieweg. De asmakering op de Chemieweg wordt doorgetrokken middels een onderbroken dubbele lijn. De asmarkering tussen Chemieweg en Ondernemingsweg wordt verwijderd.

Het aanpassen van de voorrangsregeling op de Chemieweg maakt onderdeel uit van de verkeersmaatregelen als gevolg van de omlegging van de N201. De Chemieweg krijgt een meer verbindende functie voor gemotoriseerd verkeer door de doortrekking van de Chemieweg naar de Hollandsedijk. Daarom is het wenselijk de routering voor gemotoriseerd verkeer op het industrieterrein meer te geleiden en het kruispunt Chemieweg/Ondernemingsweg een voorrangskruising te maken. De maatregel is van algemeen belang voor een duidelijke en logische verkeerssituatie voor het gemotoriseerde verkeer op de Chemieweg.

Doel

In de nieuwe situatie krijgt de drukste en de meest logische route voor het gemotoriseerd verkeer voorrang: de Chemieweg. De hoeveelheid verkeer op de Chemieweg zal, na aansluiting van de Chemieweg op de Hollandsedijk, aanzienlijk toenemen. Op de Ondernemingsweg is deze toename minder. Op het industrieterrein in Uithoorn is het gebruikelijk om de kruisingen te regelen met voorrang. De meest logische route krijgt voorrang. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede.

BESLUIT

Met het plaatsen van de borden B4, B5 en B6 en het aanbrengen van de markering haaientanden van bijlage 1 van het Reglement verkeerstekens en verkeersregels 1990, conform de bij dit besluit behorende tekening, een voorrangsregeling in te stellen op de kruising Chemieweg/Ondernemingsweg waarbij verkeer op de Chemieweg voorrang heeft op het verkeer komende uit de Ondernemingsweg.

Uithoorn, 29 oktober 2013

Namens deze,

Wethouder M.O. Levenbach

portfeuillehouder verkeer en vervoer

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Een bezwaarschrift tegen dit besluit kan door belanghebbenden worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders (Postbus 8, 1420 AA Uithoorn) binnen zes weken na bekendmaking van het besluit. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • 1.naam en adres,

  • 2.datum bezwaarschrift,

  • 3.omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt,

  • 4.de reden(en) waarom u bezwaar maakt,

  • 5.schrijft u het bezwaarschrift in een vreemde taal, dan zorgt u voor een vertaling,

  • 6.(bij voorkeur) een kopie van het besluit waartegen u bezwaar wilt maken.

Naar boven