Logo Heusden
Bestemmingsplan Heusden Buitengebied, Heusden

Bekendmaking gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Heusden Buitengebied en reactieve aanwijzing provincie

Het college van Heusden maakt ter voldoening aan het gestelde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 18 december 2012 het bestemmingsplan Heusden Buitengebied gewijzigd heeft vastgesteld. Hierbij is ook een aanvulling en wijziging op het ontwerp van het milieueffectrapport vastgesteld. Gedeputeerde staten van Noord Brabant hebben op 24 januari 2013 een reactieve aanwijzing gegeven ten aanzien van het bestemmingsplan Heusden Buitengebied. Dit houdt in dat bepaalde delen van het bestemmingsplan niet in werking treden. Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan (met alle bijbehorende stukken waaronder het milieueffectrapport) en de reactieve aanwijzing van Gedeputeerde Staten liggen met ingang van donderdag 7 februari 2013 gedurende zes weken ter inzage.

Inhoud

Het plangebied wordt aan de buitenzijde begrensd door de gemeentegrens van de gemeente Heusden. De komgrenzen van de kernen en de bedrijfsterreinen vormen verder de begrenzing van het plangebied. Die vallen dus buiten dit bestemmingsplan. Dit geldt niet voor de kernen Doeveren en Hedikhuizen die wel in dit bestemmingsplan zijn opgenomen. De reden daarvoor is dat ze niet alleen klein zijn, maar ook zeer landelijk van karakter. Hoewel gelegen in het landelijk gebied van de gemeente, zijn de percelen aan de Veldweg 7 te Haarsteeg en de gronden ten zuiden van de Touwslager 11 te Nieuwkuijk niet in dit bestemmingsplan opgenomen. De reden daarvoor is dat voor deze percelen naar verwachting een afzonderlijk procedure zal worden gestart die voorziet in een ruimtelijke ontwikkeling die nog niet in de bestemmingsplan kon worden meegenomen.

Aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan

Bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan verschillende wijzigingen aangebracht. Een aantal wijzigingen is doorgevoerd op grond van ingebrachte zienswijzen. Daarnaast is, mede op grond van de beraadslagingen, ambtshalve een aantal wijzigingen doorgevoerd ter verbetering van het plan. De wijzigingen zijn verwoord in de “nota zienswijzen” en de “staat van ambtshalve wijzigingen”. Een overzicht van alle wijzigingen ten opzichte van het ontwerp is eveneens aan de stukken toegevoegd.

Reactieve aanwijzing provincie Noord Brabant

Gedeputeerde staten hebben op 22 januari 2013 een reactieve aanwijzing gegeven op het bestemmingsplan Heusden Buitengebied. Deze reactieve aanwijzing richt zich op de volgende onderdelen van het plan:

  • het bouwvlak met de functieaanduiding ’glastuinbouw’ aan Zwaluwmoersedreef te Drunen (in het voorheen geldende bestemmingsplan Buitengebied Drunen gekoppeld aan de Duinweg 19) treedt niet in werking;

  • de vergroting van het bouwvlak voor het agrarisch bedrijf aan de Oosterseweg 15 te Elshout ten opzichte van het geldende plan treedt niet in werking;

  • ook de wijzigingsbevoegdheid “vergroting bouwvlak grondgebonden agrarisch bedrijf” in de bestemming “Agrarisch” treedt voor dit perceel niet in werking;

  • voor de locatie Vendreef 3 te Vlijmen treedt de aanduiding ’paardenhouderij’ niet in werking;

  • de zinsnede “tot ten hoogste 250.000 per jaar” in de “wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van recreatieve voorzieningen” binnen de bestemming “Agrarisch” treedt niet in werking;

  • de zinsnede “tot ten hoogste 250.000 per jaar” bij de bevoegdheid om binnen “Wro-zone- wijzigingsgebied 4” de bestemming te wijzigen voor vergroting en omschakeling van een bestaand dagrecreatief bedrijf in een dagrecreatief bedrijf en/of een verblijfsrecreatief bedrijf treedt niet in werking.

Aangezien de gegeven reactieve aanwijzigingen elk slechts een deel van de bestemming betreffen, treedt de rest van deze artikelen en de daarin gegeven bestemmingsregeling onveranderd in werking.

Inzage

Het ontwerp bestemmingsplan met bijbehorende stukken, inclusief de aanvullingen en de reactieve aanwijzing, ligt met ingang van 7 februari 2012 gedurende zes weken ter inzage. U kunt de stukken inzien in de gemeentehuizen in Drunen en Vlijmen en in de bibliotheek in Oudheusden. Een digitale versie van het bestemmingsplan kunt u raadplegen via www.heusden.nl onder het kopje “actueel/ter inzage/ruimtelijke plannen” en de landelijke voorziening “Ruimtelijkeplannen.nl”.

Beroep tegen bestemmingsplan Heusden Buitengebied

Tegen het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan kan gedurende de termijn van terinzagelegging beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State door:

  • belanghebbenden die tijdig zienswijzen naar voren hebben gebracht over het ontwerp-bestemmingsplan;

  • belanghebbenden die aan kunnen tonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad naar voren te brengen;

  • iedere belanghebbende, voor zover het beroep is gericht op de door gemeenteraad in het bestemmingsplan aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Een beroepschrift dient te worden gestuurd naar de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te ’s-Gravenhage, moet worden ondertekend en bevat ten minste:

  • de naam en adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • de gronden van het beroep.

Beroep tegen reactieve zienswijze gedeputeerde staten

Een belanghebbende kan op grond van het bepaalde in artikel 8.2 Wet ruimtelijke ordening rechtstreeks beroep instellen tegen het aanwijzingsbesluit van gedeputeerde staten bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA te ’s-Gravenhage. De termijn voor indiening van een beroepschrift tegen het aanwijzingsbesluit loopt gelijk aan de termijn van terinzagelegging van dit besluit en het bestemmingsplan.

Verzoek om voorlopige voorziening en inwerkingtreding bestemmingsplan

Voor degenen die het recht toekomt om beroep in te stellen tegen het bestemmingsplan is het mogelijk een verzoek om voorlopige voorziening te doen bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Indien een verzoek om voorlopige voorziening gedurende de beroepstermijn wordt gedaan, wordt de werking van het bestemmingsplan opgeschort totdat op het verzoek is beslist. Indien geen verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, treedt het bestemmingsplan daags na afloop van de beroepstermijn in werking.

Ten aanzien van het aanwijzingsbesluit hebben belanghebbenden de mogelijkheid om, indien – gelet op de betrokken belangen – onverwijlde spoed dit vereist, gelijktijdig met of na de indiening van het beroepschrift, een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Naar boven