Besluit tot intrekking van beleidsregel ‘beleggingsinstellingen uit een niet-aangewezen staat’ in het kader van de implementatie van de Richtlijn nr. 2011/61/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 8 juni 2011 inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen (Besluit intrekking beleidsregel beleggingsinstellingen uit een niet-aangewezen staat)

De Stichting Autoriteit Financiële Markten,

Besluit:

Artikel 1

De beleidsregel Wet op het financieel toezicht 06-12 van de Stichting Autoriteit Financiële Markten van 12 december 2006 inzake beleggingsinstellingen met zetel in een niet-aangewezen staat (Beleidsregel beleggingsinstellingen uit een niet-aangewezen staat) wordt ingetrokken.

Artikel 2

Dit is een besluit in de zin van artikel 1:3, vierde lid, van de Algemene Wet Bestuursrecht.

Artikel 3

De bekendmaking van dit besluit geschiedt door plaatsing in de Staatscourant.

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de datum van publicatie in de Staatscourant.

Artikel 5

Dit besluit kan worden aangehaald als Besluit intrekking Beleidsregel beleggingsinstellingen uit een niet-aangewezen staat.

Amsterdam, 9 oktober 2013

Bestuurslid, Th. F. Kockelkoren

Bestuurslid, H.W.O.L.M. Korte

TOELICHTING

Naar aanleiding van de implementatie van de Richtlijn nr. 2011/61/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 8 juni 2011 inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen (AIFM-richtlijn) per 22 juli 2013 in Nederlandse wet- en regelgeving en een inhoudelijke evaluatie van de Beleidsregel beleggingsinstellingen uit een niet-aangewezen staat in het kader van deze nieuwe wet- en regelgeving, dient deze beleidsregel te worden ingetrokken. Het derdelandenregime zoals dat in de AIFM-richtlijn is neergelegd zal waarschijnlijk vanaf medio 2015 in Nederland in werking treden. Hoewel de AIFM-richtlijn lidstaten de ruimte laat om tot medio 2018 het nationale derdelandenregime ongewijzigd te handhaven, heeft de Nederlandse wetgever ervoor gekozen om al per 22 juli 2013 op het derdelandenregime zoals dat in de AIFM-richtlijn is neergelegd voor te sorteren. Het intrekken van de beleidsregel beleggingsinstellingen uit een niet-aangewezen staat laat onverlet dat de AFM wel uit hoofde van artikel 1:102, tweede lid, Wet op het Financieel toezicht per individuele vergunningaanvraag extra voorschriften aan een vergunning kan blijven verbinden.

Naar boven