Logo Almere
Bekendmaking ontwerp projectplan en M.E.R beoordelingsbesluit ‘Dijkreconstructie Kustzone Almere Poort’, Flevoland

Achtergrond

Het Ontwerp projectplan ‘Dijkreconstructie Kustzone Almere Poort ’ voorziet in de reconstructie van de primaire waterkering ter hoogte van Almere Poort. De dijkreconstructie betreft km 4,45 tot km 5,40 van de IJmeerdijk.

De dijkreconstructie vindt plaats om de aanleg van een woonwijk (Plan DUIN) direct achter de dijk mogelijk te maken. De initiatiefnemer van deze ontwikkeling is Gemeente Almere.

Waterschap Zuiderzeeland is volgens de Waterwet bevoegd om een projectplan voor de ‘Dijkreconstructie Almere Poort Kustzone’ vast te stellen.

Het projectplan is een m.e.r.-beoordelingsplichtig besluit. Ingevolge de Wet milieubeheer heeft het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland een m.e.r.-beoordeling voor het projectplan uitgevoerd. Dit is een toets om te beoordelen of bij een te nemen besluit belangrijke nadelige milieugevolgen kunnen optreden, die het opstellen van een milieueffectrapport noodzakelijk maken.

BEKENDMAKING ONTWERP PROJECTPLAN

Het college van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Zuiderzeeland maakt bekend dat zij in haar vergadering van 3 oktober 2013 heeft vastgesteld: het Ontwerp projectplan ‘Dijkreconstructie Kustzone Almere Poort’.

Procedure

Voor de reconstructie van een deel van de primaire waterkering doorloopt het Ontwerp projectplan de projectprocedure van de Waterwet (artikel 5.5 -5.14). Het Ontwerp projectplan bevat een beschrijving van het te reconstrueren dijkgedeelte, de wijze van uitvoering, beschrijft de effecten op de omgeving en de maatregelen die hier tegenover staan.

Gedurende de termijn van ter inzagelegging kunnen daartegen zienswijzen worden ingediend. Vervolgens zal een besluit omtrent de vaststelling van het definitieve projectplan worden genomen. Wordt het definitieve projectplan vastgesteld, dan zal dit ter goedkeuring worden voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van Flevoland.

Ter inzagelegging

Het Ontwerp projectplan met de daarbij behorende stukken ligt van 24 oktober 2013 tot en met 4 december 2013 tijdens kantooruren ter inzage bij de volgende instanties:

  • Waterschap Zuiderzeeland, Lindelaan 20 te Lelystad

  • Provincie Flevoland, Visarenddreef 1 te Lelystad

  • Stadhuis gemeente Almere, Stadhuisplein 1 te Almere

Daarnaast kunt u het Ontwerp projectplan ook lezen op en downloaden van de websites van:

Indienen zienswijze

Gedurende de periode van ter inzagelegging kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijze indienen op het Ontwerp projectplan bij Waterschap Zuiderzeeland, Postbus 229, 8200 AE Lelystad, onder vermelding van ‘Ontwerp projectplan Dijkreconstructie Kustzone Almere Poort’.

Een zienswijze bevat:

  • 1. de naam en het adres van de indiener;

  • 2. de dagtekening;

  • 3. de naam van het Ontwerp projectplan waartegen de zienswijze zich richt;

  • 4. een opgave van de redenen waarop men zich met het Ontwerp projectplan niet kan verenigen.

U kunt als belanghebbende ook mondeling zienswijzen in te dienen. U kunt daarvoor een afspraak maken met het waterschap via telefoonnummer (0320) 274 911 of waterschap@zuiderzeeland.nl Van hetgeen mondeling naar voren is gebracht wordt een verslag gemaakt.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Het waterschap stelt een reactienota vast met alle ingediende zienswijzen en de reactie van het waterschap hierop. Degene die een zienswijze heeft ingediend krijgt een afschrift van de reactienota toegezonden. Uiteindelijk neemt het waterschap een definitief besluit omtrent de vaststelling van projectplan.

BEKENDMAKING M.E.R.-BEOORDELINGSBESLUIT

Het College van Gedeputeerde Staten van Flevoland maakt bekend dat zij op 20 september 2013 heeft vastgesteld het m.e.r.-beoordelingsbesluit ‘reconstructie dijk Almere Poort Kustzone’.

Procedure

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben op 20 september 2013 op grond van artikel 7.17 Wet milieubeheer besloten dat bij de voorbereiding van het projectplan ‘reconstructie dijk Almere Poort Kustzone’’ geen milieueffectrapport (MER) hoeft te worden gemaakt, omdat zich geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu voordoen die noodzaken tot het opstellen van een milieueffectrapport. Dit besluit is genomen aan de hand van de in bijlage III bij de EU-richtlijn milieueffectbeoordeling aangegeven omstandigheden, die betrekking hebben op de kenmerken van het project, de plaats waar het project wordt verricht en de kenmerken van het potentiële effect van het project.

Ter inzagelegging

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit met de daarbij behorende stukken ligt van 24 oktober tot en met 4 december 2013 tijdens kantooruren ter inzage bij de volgende instanties:

  • Waterschap Zuiderzeeland, Lindelaan 20 te Lelystad

  • Provincie Flevoland, Visarenddreef 1 te Lelystad

  • Stadhuis gemeente Almere, Stadhuisplein 1 te Almere

Geen bezwaar of beroep

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit is een voorbereidingsbeslissing in de zin van artikel 6:3 Algemene wet bestuursrecht. Hiertegen is alleen bezwaar en beroep mogelijk door degene die direct in zijn belang wordt getroffen. Het ‘belang’ waar het in dit besluit om gaat, is de vraag of er wel of geen MER moet worden opgesteld. Indien u het niet eens bent met het m.e.r.-beoordelingsbesluit kunt u dat kenbaar maken in het kader van de procedure ten behoeve van het (Ontwerp)projectplan ‘reconstructie dijk Almere Poort Kustzone’.

CONTACT

Voor meer informatie over het Ontwerp projectplan kunt u contact opnemen met het waterschap bereikbaar via telefoonnummer 0320 274911 of email waterschap@zuiderzeeland.nl

Voor meer informatie over het m.e.r.-beoordelingsbesluit kunt u contact opnemen met de provincie Flevoland bereikbaar via telefoonnummer 0320 265424 of email info@flevoland.nl

Naar boven