Logo Buren
Vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied, Lingemeer 2, Buren

De gemeenteraad van Buren stelde op 1 oktober 2013 het bestemmingsplan Buitengebied, Lingemeer 2 ongewijzigd vast.

Wat maakt dit bestemmingsplan mogelijk?

Op 3 juli 2012 stelde de raad van de gemeente Buren de Structuurvisie Lingemeren vast. Deze structuurvisie geeft de kaders voor de ontwikkeling van het gebied Lingemeren. De initiatiefnemer K3Delta werkte het eerste onderdeel van deze structuurvisie uit in het bestemmingsplan Buitengebied, Lingemeer 2. Het gaat daarbij om het gebied ten westen van de bestaande zandwinplas Lingemeer 1. Het bestemmingsplan maakt de beoogde zandwinning mogelijk en ziet toe op de herinrichting van het gebied. Daarnaast maakt het bestemmingsplan de komst van het nationale tenniscentrum in het gebied mogelijk.

Wat maakt de ontgrondingsvergunning mogelijk?

De ontgrondingsvergunning heeft betrekking op een gebied van 68 ha waarvan 38 ha wordt ontgrond. De zandwinning gaat tot een diepte van 30 m -NAP. Dat is ongeveer 24 m onder maaiveld. Zonder ontgrondingsvergunning is het verboden om gebieden te ontgronden. Daarom verleende de provincie een ontgrondingsvergunning voor het plangebied dat bestemd is voor de ontgronding.

Waarom coördineren wij het bestemmingsplan en de ontgrondingsvergunning?

Doorgaans doorlopen een bestemmingsplan en een ontgrondingsvergunning een aparte procedure. Ter bespoediging van de procedure, besloot de gemeente Buren om beide instrumenten gezamenlijk één procedure te laten doorlopen. Om dit mogelijk te maken, brengen wij zowel het bestemmingsplan als de benodigde ontgrondingsvergunning gecoördineerd in procedure (op basis van artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening).

Hoe kunt u het vastgestelde bestemmingsplan en de verleende ontgrondingsvergunning bekijken?

Wij leggen het vastgestelde bestemmingsplan en de daarbij horende ontgrondingsvergunning gedurende zes weken ter inzage. Deze periode start op donderdag 24 oktober 2013 en eindigt op woensdag 4 december 2013. U kunt beide documenten tijdens openingstijden bekijken op het gemeentehuis, De Wetering 1 in Maurik. Daarnaast kunt u beide documenten vinden op de website www.buren.nl (onder Bouwen en wonen > Ruimtelijke plannen > Bestemmingsplannen buitengebied in procedure). Het bestemmingsplan publiceren wij ook op www.ruimtelijkeplannen.nl (het plan heeft daar ID-nummer NL.IMRO.0214.BUIBP20120012-vg01) en de provincie Gelderland publiceert de ontgrondingsvergunning op www.gelderland.nl .

Hoe kunt u reageren op het plan?

Als u het niet eens bent met het bestemmingsplan of met de verleende ontgrondingsvergunning, dan kunt u tot en met 4 december 2013 beroep instellen als:

  • u op tijd uw zienswijze indiende tegen het eerdere ontwerpbesluit bij de gemeenteraad;

  • u belanghebbende bent en kan aantonen dat u met terechte reden niet in staat was om uw zienswijze tegen het voorgaande ontwerpbesluit bij de gemeenteraad in te dienen;

  • u belanghebbende bent en het niet eens bent met de aangebrachte wijzigingen. Dit is dus alleen van toepassing bij een gewijzigd vastgesteld besluit.

Een beroepschrift kunt u indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

In het beroepschrift staat in ieder geval:

  • uw naam en adres;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is gericht;

  • de redenen van het beroep;

  • de beroepsgronden;

  • (eventueel de reden voor uw verzoek om voorlopige voorziening);

  • uw handtekening.

Voorlopige voorziening

Als u beroep instelt, blijft het besluit geldig totdat de Raad van State beslist over uw beroep. Misschien kunt of wilt u die beslissing op uw beroep niet afwachten. Dan kunt u de voorzieningenrechter vragen om een regeling te treffen. Deze regeling heet een voorlopige voorziening of schorsing. Dit betekent dat de rechter snel naar uw verzoek kijkt en beslist of het besluit nog niet in werking moet treden. U moet dan wel een beroepschrift hebben ingediend. Aan deze procedure zijn griffiekosten verbonden. Nadat u het beroepschrift heeft ingediend krijgt u bericht van de griffie van de Afdeling Bestuursrechtspraak over de verdere procedure.

Voor vragen kunt u terecht bij de heer M.M. van der Dussen van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (telefoonnummer 14 0344).

Maurik, 24 oktober 2013

Burgemeester en wethouders van Buren

Naar boven