Logo Buren
Ontwerpbestemmingsplan ‘Buitengebied, Middelwaard West, Lienden’ en Ontwerpbesluit ‘Hogere grenswaarden, Wet geluidhinder’, Buren

Het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied, Middelwaard West, Lienden” en het ontwerpbesluit “Hogere grenswaarden” ligt vanaf 24 oktober 2013 gedurende 6 weken ter inzage.

Waarom dit bestemmingsplan?

Aan de Marsdijk in Lienden, ten zuiden van de brug van de gemeente Rhenen, ligt het bedrijventerrein Middelwaard West. Op dit bedrijventerrein zijn drie bedrijven gevestigd: Middelwaard B.V., K3Delta en AgruniekRijnvallei. Het bedrijf Middelwaard BV heeft een omgevingsvergunning voor het uitbreiden van haar bedrijf. Deze uitbreiding namen we op in het bestemmingsplan. Ook K3Delta wil graag ontwikkelen op deze locatie. Ook vroeg AgruniekRijnvallei of ze een op- en overslagfaciliteit van 60 meter hoog aan de Marsdijk mogen realiseren.

De gemeenteraad gaf aan de ontwikkelingen van de drie bedrijven samen mogelijk te maken in één bestemmingsplan, waarbij de hoogte van de op- en overslagfaciliteit van AgruniekRijnvallei maximaal 45 meter mag worden.

Voor het gebied Middelwaard West in Lienden besloot het college om het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied Middelwaard West, Lienden” ter inzage te leggen.

Er wordt geen MER-procedure doorlopen

De milieuaspecten brengen we in beeld in het bestemmingsplan. Hieruit blijkt dat de ontwikkelingen geen belangrijke nadelige gevolgen hebben voor het milieu. Het is daarom niet nodig aanvullende onderzoeken te doen en een MER-procedure te volgen.

Beeldkwaliteitsplan

We stelde een Beeldkwaliteitsplan op. Deze maakt deel uit van het bestemmingsplan. Hierin staan de specifieke toetsingscriteria voor het plangebied. Het Beeldkwaliteitsplan vormt de basis voor welstandtoetsing bij toekomstige bouwaanvragen en geldt als (gedeeltelijke) herziening van de welstandnota.

Hogere grenswaarden

Om uitvoering te kunnen geven aan het ontwerp bestemmingsplan “Buitengebied, Middelwaard West, Lienden” is het noodzakelijk dat op basis van artikel 48 Wgh (Wet geluidhinder) een hogere grenswaarde ten gevolge van het industrielawaai wordt vastgesteld. Uit het opgestelde akoestische onderzoek blijkt dat voor drie bestaande woningen in het plangebied hogere grenswaarden nodig zijn, omdat de voorkeursgrenswaarde van 50 dB(A) wordt overschreden. De hogere grenswaarden gelden voor de gevels van de drie woningen Marsdijk 39 en Rhenenseweg 7 en 9 te Lienden. Het college besloot om gebruik te maken van haar bevoegdheid om hogere grenswaarden overeenkomstig de bevindingen van het akoestisch onderzoek d.d. 16 september 2013 vast te stellen en stelde een ontwerpbesluit “Hogere grenswaarden” op. Het akoestisch onderzoek maakt daar deel van uit.

Hoe kunt u het bestemmingsplan en het ontwerpbesluit bekijken?

Het ontwerpbestemmingsplan met Beeldkwaliteitsplan ligt 6 weken ter inzage. Het ontwerpbesluit “Hogere grenswaarden’ voor de drie woningen ligt tegelijk ter inzage. De periode start op donderdag 24 oktober 2013 en loopt tot en met woensdag 4 december 2013. U kunt in deze periode de stukken inzien bij de publieksbalie in het gemeentehuis van Buren, De Wetering 1 te Maurik, dagelijks open van 9.00 tot 12.00 uur.

Het ontwerpplan is ook te bekijken op de websites www.buren.nl en www.ruimtelijkeplannen.nl. (Het plan IDN-nummer is NL.IMRO.0214.BUIBP20130015-on01).

Hoe kunt u reageren op het ontwerpplan en op het ontwerpbesluit Hogere grenswaarden?

Tot en met 4 december 2013 kunt u reageren op het plan en op het ontwerpbesluit Hogere grenswaarden. Iedereen kan zijn mening geven over het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit.

Uw zienswijze met betrekking tot het ontwerpplan kunt u:

  • toesturen aan de gemeenteraad. Het postadres is: Postbus 23, 4020 BA Maurik;

  • mondeling indienen. Hiervoor kunt u een afspraak maken met een medewerker van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (telefoon 14 0344);

  • digitaal indienen. Zie hiervoor www.buren.nl en ga naar Leven in Buren > Digitale balie > Overzicht formulieren.

Uw zienswijze met betrekking tot het ontwerpbesluit Hogere grenswaarden kunt u:

  • toesturen aan het college van B&W. Het postadres is: Postbus 23, 4020 BA Maurik;

  • mondeling indienen. Hiervoor kunt u ook een afspraak maken met een medewerker van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (telefoon 14 0344);

  • digitaal indienen. Zie hiervoor www.buren.nl en ga naar Leven in Buren > Digitale balie > Overzicht formulieren.

Voor vragen kunt u terecht bij mevrouw P. Tummers en de heer M. Douma van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling (telefoonnummer 14 0344).

Naar boven