Logo Utrecht
Ontwerp partiële herziening Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 en Verordening 2013 en Ontwerp WAV-kaart, Utrecht

Op 15 oktober 2013 hebben Gedeputeerde Staten van Utrecht de Ontwerp partiële herziening Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 (PRSph), de Ontwerp partiële herziening Provinciale Ruimtelijke Verordening 2013 (PRVph) en de Ontwerp WAV-kaart vastgesteld. De provincie wil weten wat u van deze documenten vindt. Daarom liggen deze 6 weken ter inzage zodat iedereen daarop kan reageren. In 2014 zullen Provinciale Staten de definitieve versies vaststellen.

Ontwerp partiële herziening Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie 2013-2028 (PRSph)

De in februari 2013 vastgestelde PRS gaat over het ruimtelijk beleid van de provincie Utrecht. Met het ruimtelijk beleid zorgt de provincie er voor dat het aantrekkelijk blijft om hier te wonen, te werken en te recreëren. De PRS gaat over de hele provincie. De PRS is alleen bindend voor de provincie zelf. In de partiële herziening (PRSph) zijn aanpassingen opgenomen voor duurzame energie, windenergie, cultuurhistorie (kaart), rode contouren Utrecht en Rhenen, ecologische hoofdstructuur (EHS), militair oefenterrein met natuurwaarden en stiltegebieden. Voor windenergie is er ook een aanvulling op de bijlage bij de planMER voor de PRS opgesteld.

Ontwerp partiële herziening Provinciale Ruimtelijke Verordening 2013 (PRVph)

De in februari 2013 vastgestelde PRV bevat regels voor gemeenten. De gemeenten moeten deze regels in acht nemen bij het maken van ruimtelijke plannen. De regels zijn nodig om het provinciale ruimtelijke beleid te kunnen realiseren. De nieuwe regels gelden voor nieuwe ruimtelijke plannen van de gemeenten. In deze partiële herziening (PRVph) zijn aanpassingen opgenomen voor duurzame energie en windenergie, cultuurhistorie, rode contouren Utrecht en Rhenen, EHS en groene contour en enkele technische aanpassingen.

Ontwerp WAV-kaart

De wijziging van de EHS-begrenzing in de PRSph en PRVph heeft consequenties voor de gebieden die aangewezen (kunnen) worden op grond van de Wet ammoniak en veehouderij. Deze gebieden moeten namelijk in de EHS liggen. Daarom is ook de kaart met zeer kwetsbare gebieden op grond van de Wet Ammoniak en Veehouderij (de ‘WAV-kaart’) aangepast.

Terinzagelegging

De documenten liggen vanaf dinsdag 22 oktober tot en met maandag 2 december 2013 ter inzage.

De PRSph, PRVph en WAV-kaart zijn te vinden op: www.provincie-utrecht.nl/terinzage. Op deze provinciale site staat ook een viewer waarmee u de PRSph en PRVph op een digitale wijze kunt raadplegen: ruimtelijkeplannen.provincie-utrecht.nl. Daarnaast staan de plannen ook op de landelijke site www.ruimtelijkeplannen.nl. Daar zijn de PRSph en de PRVph te vinden met de volgende IMRO-codes: NL.IMRO.9926.SV1402PRSph-OW01 en NL.IMRO.9926.PV1402PRVph-OW01.

Een papieren versie van de PRSph, PRVph en WAV-kaart ligt tijdens kantooruren ter inzage in het Provinciehuis, Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht. De plannen liggen ook in alle gemeentehuizen in de provincie Utrecht ter inzage.

Zienswijzen en opmerkingen

Van 22 oktober tot en met 2 december 2013 kan iedereen zienswijzen over de Ontwerp PRSph en de Ontwerp WAV-kaart indienen en opmerkingen maken over de Ontwerp PRVph. Dit kan op verschillende manieren:

  • 1. digitaal: via een ‘zienswijze-formulier’ dat te vinden is via www.provincie-utrecht.nl/terinzage. Dit formulier kunt u gebruiken voor de PRSph, PRVph en WAV-kaart;

  • 2. schriftelijk: brief richten aan Provinciale Staten van Utrecht, t.a.v. de heer H. Schoen, postbus 80300, 3508 TH Utrecht;

  • 3. voor degenen die niet digitaal of schriftelijk reageren, bestaat de mogelijkheid om dit mondeling te doen op dinsdagavond 19 november 2013 in het Provinciehuis (Archimedeslaan 6, 3584 BA Utrecht) vanaf 19.30 uur. U moet zich hiervoor aanmelden. Dit kan door, voor donderdag 14 november, te bellen met mevr. R. Ambatzidellis (030) 258 23 67 of te mailen naar statengriffie@provincie-utrecht.nl.

Vervolg

Alle ontvangen zienswijzen en opmerkingen worden met een eerste reactie van de provincie (van Gedeputeerde Staten, het dagelijks bestuur van de provincie) opgenomen in een concept Nota van Beantwoording. Vervolgens gaan Provinciale Staten de PRSph, PRVph en de WAV-kaart, samen met de Nota van Beantwoording definitief vaststellen.

Heeft u nog vragen?

Met vragen kunt u tijdens kantooruren terecht bij de afdeling Fysieke Leefomgeving, tel. (030) 258 26 49 of voor inhoudelijke vragen bij mevrouw C. Raijmaekers, tel. (030) 258 37 00.

Naar boven