Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 11 oktober 2013, 2013-0000138235, tot wijziging van de Regeling Wfsv in verband met regels inzake de Rijksbijdrage Remigratiewet

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 121a, van de Wet financiering sociale verzekeringen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling Wfsv wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 5.9, eerste lid, wordt ‘de Minister voor Wonen, Wijken en Integratie’ vervangen door: de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

B

Na artikel 5.52 wordt een paragraaf ingevoegd, luidende:

§ 4. Rijksbijdrage Remigratiewet

Artikel 5.53 Begripsbepaling

In deze paragraaf wordt verstaan onder remigratiekosten: De kosten voor remigratievoorzieningen op grond van de Remigratiewet, en de daarmee samenhangende uitvoeringskosten.

Artikel 5.54 Raming baten en lasten

Voor 1 oktober van elk jaar verstrekt de SVB aan de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het jaarplan met begroting een opgave van het totaalbedrag aan de voor het komende jaar geraamde baten en lasten met betrekking tot remigratiekosten, uitgesplitst naar kosten voor remigratievoorzieningen per maand en uitvoeringskosten per jaar.

Artikel 5.55 Betaling voorschot
  • 1. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stort op de rekening-courant, bedoeld in artikel 5.16, onderdeel a, een periodiek voorschot op het bedrag, bedoeld in artikel 5.54, van:

    • a. geraamde kosten voor remigratievoorzieningen met als valutadatum de tweeëntwintigste dag van elke maand, en

    • b. 1/12de deel van de geraamde uitvoeringskosten met als valutadatum de vijftiende dag van elke maand.

  • 2. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan, na overleg met de SVB, van de in het eerste lid, onderdelen a en b, bedoelde bedragen afwijken.

Artikel 5.56 Afrekening
  • 1. In de jaarrekening, bedoeld in artikel 49 van de Wet SUWI, worden de baten en lasten, alsmede de ontvangen voorschotten, bedoeld in artikel 5.55, eerste lid, uitgesplitst naar kosten voor remigratievoorzieningen en uitvoeringskosten, met betrekking tot de remigratiekosten opgenomen.

  • 2. Na goedkeuring van het besluit tot vaststelling van de jaarrekening, bedoeld in artikel 34, tweede lid, van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen, rekent de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de baten en lasten, alsmede de ontvangen voorschotten, met betrekking tot het desbetreffende kalenderjaar af, met als valutadatum 1 juni van het hierop volgende kalenderjaar.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 11 oktober 2013

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

In artikel IVD van de Verzamelwet SZW 2013 is een wijziging opgenomen van de Remigratiewet, waardoor de artikelen 8c, 8d en 8 e vervallen en in artikel 8j hoofdstuk 8 van de Wet structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (Wet SUWI) mede van toepassing is verklaard. Die wijziging is in werking getreden per 1 juli 2013. Deze wijzigingen strekken ertoe de systematiek van begroting, bevoorschotting en financiële verantwoording inzake de uitvoering van de Remigratiewet in overeenstemming te brengen met de gebruikelijke systematiek, die geldt voor de Sociale verzekeringsbank (SVB) bij de uitvoering van de socialezekerheidswetgeving met toepassing van de Wet SUWI. De gebruikelijke regels uit hoofdstuk 8 van de Wet SUWI dienen daarom van toepassing te worden.

Op grond van het in hoofdstuk 8 opgenomen artikel 45, tweede lid, van de Wet SUWI komen de uitvoeringskosten van de SVB hetzij ten laste van een fonds, hetzij ten laste van de daartoe toegekende rijksbijdrage. De rijksbijdragen worden geregeld op basis van artikel 121a van de Wet financiering sociale verzekeringen (Wfsv) in de Regeling Wfsv. Om die reden wordt de Regeling Wfsv aangevuld met regels over de rijksbijdrage Remigratiewet.

Van de gelegenheid is tevens gebruik gemaakt om in artikel 5.9 van de Regeling Wfsv de aanduiding van de minister die verantwoordelijk is voor de Remigratiewet te actualiseren.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven