Logo Groesbeek
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Buitengebied Groesbeek’, Groesbeek

Burgemeester en wethouders van Groesbeek maken bekend dat het bestemmingsplan Buitengebied Groesbeek gewijzigd is vastgesteld.

Inhoud bestemmingsplan

Het bestemmingsplan omvat het ca. 3.860 ha grote buitengebied van de gemeente Groesbeek, hetgeen in principe het gehele grondgebied van de gemeente Groesbeek betreft, met uitzondering van de kernen, bedrijventerreinen en de terreinen van Dekkerswald en Werkenrode. Dit bestemmingsplan vervangt het nu geldende plan voor het buitengebied en diverse (verouderde) kleinere bestemmingsplannen in één geactualiseerd bestemmingsplan.

Elk perceel heeft een op de situatie toegesneden bestemming gekregen. In de regels van het bestemmingsplan in samenhang met de verbeelding is aangegeven welke bebouwing mag worden opgericht en hoe percelen met de bebouwing gebruikt mogen worden. Voor het overgrote deel heeft dit bestemmingsplan een conserverend karakter. Het plan legt de huidige situatie vast. Het bestemmingsplan biedt daarnaast een beperkte verruiming van de bouw- en gebruiksmogelijkheden op het bestaande bouwvlak.

Digitaal bestemmingsplan

Gemeenten zijn verplicht om hun bestemmingsplannen digitaal te maken. Digitale bestemmingsplannen maken het makkelijker om actuele en betrouwbare ruimtelijke informatie te verstrekken. De digitale versie van het bestemmingsplan is het juridisch bindende plan. In het digitale bestemmingsplan kunt u op een bepaald perceel klikken en daarmee de regels ophalen die gelden voor dat perceel.

Wijzigingen bestemmingsplan

Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan is het vastgestelde bestemmingsplan gewijzigd naar aanleiding van een deel van de ingediende zienswijzen. Daarnaast zijn ook ambtshalve wijzigingen doorgevoerd in de regels, op de verbeelding en in de toelichting. Daarbij zijn de meest ingrijpende wijzigingen:

  • het opnemen van het begrip ‘souterrain’ naast het begrip ‘kelder’.

  • het vervallen van het begrip seizoensgebonden tunnels en het aanpassen van de hoogte voor tijdelijke overkappingen naar 3 meter opgenomen. Voor hoogstamfruitteelt wordt een maximale hoogte van 8 meter gehanteerd.

  • het vervallen van de wijzigingsbevoegdheid waarmee de bebouwde oppervlakte voor bedrijfsbebouwing en/of de gebruiksoppervlakte kan worden vergroot naar 2 ha.

  • het vertalen van de door bureau RAAP opgestelde cultuurhistorische waardenkaart in het bestemmingsplan.

Waar ter inzage?

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken worden met ingang van woensdag 16 oktober 2013 gedurende zes weken op de volgende wijzen ter inzage gelegd, beschikbaar gesteld en raadpleegbaar gemaakt:

  • Het digitale bestemmingsplan inclusief bijlagen kunt u raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0241.BPBuitengebied-GWS1.

  • Het bestemmingsplan is digitaal in te zien op onze gemeentelijke website www.groesbeek.nl ;

  • Het analoge bestemmingsplan inclusief bijlagen ligt ter inzage bij het Omgevingsloket van het gemeentehuis aan Dorpsplein 1 te Groesbeek op werkdagen tussen 09.00 uur en 12.00 uur en op maandagavond van 18.00 uur tot 19.00 uur. Indien inzage is gewenst buiten de genoemde kantooruren, dan kan contact worden opgenomen met de heer M.Stam van de afdeling Ruimte en Welzijn op telefoonnummer 024-39 96 158 of met de heer D. van Kessel van de afdeling Ruimte en Welzijn op telefoonnummer 024-39 96 196.

Wilt u in beroep?

Volgens de bepalingen van de Wet ruimtelijke ordening kunnen belanghebbenden tegen het besluit van de gemeenteraad gedurende bovengenoemde termijn schriftelijk en gemotiveerd beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Deze beroepsmogelijkheid komt uitsluitend belanghebbenden toe, die zich op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening tijdig met zienswijzen tot de gemeenteraad hebben gewend evenals die belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest zich tot de gemeenteraad te wenden. Tevens kan een belanghebbende bij de voornoemde Afdeling bestuursrechtspraak beroep instellen tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling van het bestemmingsplan door de gemeenteraad in het ontwerp zijn aangebracht. Bovendien bestaat de mogelijkheid gedurende bovengenoemde termijn de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak te verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

De beroepstermijn loopt van donderdag 17 oktober tot en met woensdag 27 november 2013.

Naar boven