Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 10 oktober 2013, nr. 2013-0000138571, tot wijziging van de Regeling inburgering in verband met nadere regels inzake de toelating tot het inburgeringsexamen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op de artikelen 3.13 en 6.1, derde lid, van het Besluit inburgering en artikel 15b van de Auteurswet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling inburgering wordt als volgt gewijzigd:

A

In Hoofdstuk 3 wordt na de aanduiding ‘§ 2. Inhoud van het examen’ een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 3.4

De Staat der Nederlanden (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) maakt een voorbehoud als bedoeld in artikel 15b van de Auteurswet met betrekking tot de inhoud van het inburgeringsexamen.

B

Aan artikel 3.10 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 4. Om tot het inburgeringsexamen te worden toegelaten is de kandidaat verplicht in te stemmen met de in bijlage 18 opgenomen geheimhoudingsverklaring ten aanzien van de inhoud van het examen.

C

Na bijlage 17 wordt de bijlage toegevoegd, die is opgenomen als bijlage bij deze regeling.

ARTIKEL II

De Bijlage bij artikel 6.1, tweede lid, van het Besluit inburgering wordt als volgt gewijzigd:

1. In de onder ‘Onderdelen a en e’ opgenomen gegevens komt onderdeel o van de op de administratieve verwerking betrekking hebbende gegevens te luiden:

  • o. het inburgeringsexamen en de daarop betrekking hebbende geheimhoudingsverklaring;

2. In de onder ‘Onderdeel b’ opgenomen gegevens komt onderdeel a van de op de administratieve verwerking betrekking hebbende gegevens te luiden:

  • a. het inburgeringsexamen en de daarop betrekking hebbende geheimhoudingsverklaring;

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting en de bijlage in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 10 oktober 2013

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

BIJLAGE

Bijlage 18 behorende bij artikel 3.10, vierde lid, van de Regeling inburgering

Geheimhoudingsverklaring Inburgeringsexamen DUO

Verklaring met betrekking tot de geheimhoudingsplicht

Ondergetekende,

   

Naam:

.....

   

Geboortedatum:

.....

   
  • verklaart dat krachtens deze geheimhoudingsplicht het aan hem/haar verboden is om op enigerlei wijze, direct of indirect, in welke vorm dan ook, enige mededeling te doen over de inhoud van de inburgeringsexamens.

Bij overtreding van deze geheimhoudingsverklaring houdt de minister van SZW zich het recht voor om over te gaan tot het treffen van maatregelen.

  • verklaart tevens op de hoogte te zijn dat het auteursrecht van het inburgeringsexamen is voorbehouden aan de Staat (Ministerie van SZW).

Plaats:

Datum:

Handtekening:

TOELICHTING

Om de kwaliteit van het examen te waarborgen is van belang dat de inhoud van het examen niet wordt verspreid of openbaar wordt gemaakt, ook na afloop van het examen. Het belang van geheimhouding van de inhoud van het examen ligt enerzijds in het grote maatschappelijke belang dat met inburgering gemoeid is en anderzijds in het arbeidsintensieve en aanzienlijke kosten met zich mee brengende proces van het maken van nieuwe vragen voor het examen. Om die redenen worden examenkandidaten verplicht in te stemmen met een verklaring dat de inhoud van het examen niet zal worden verspreid aan derden of openbaar zal worden gemaakt. Instemming met de verklaring is een voorwaarde om te worden toegelaten tot het examen. Het instemmen kan hetzij digitaal bij een digitale aanmelding, hetzij door ondertekening van een verklaring op papier bij aanmelding of voor aanvang van het examen.

De instemming met de geheimhoudingsverklaring zal worden geregistreerd in het Informatiesysteem Inburgering. De bijlage bij artikel 6.1 van het Besluit, waarin de in dit systeem op te nemen gegevens worden opgesomd, wordt met het oog hierop aangevuld. Ingevolge artikel 6.1, derde lid, van het Besluit is die aanvulling mogelijk bij ministeriële regeling.

Om te voorkomen dat de inhoud van het inburgeringsexamen verder wordt verspreid of openbaar wordt gemaakt is tevens een auteursrechtelijk voorbehoud gemaakt ten aanzien van de inhoud van het examen als bedoeld in artikel 15b van de Auteurswet.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

Naar boven