Logo AalsmeerVerkeersbesluit parkeerschijfzone Praamplein

Centrale Beheertaken, verkeer en vervoer, 2013

Z-2013/051066, D-2013/289989

Burgemeester en wethouders van Aalsmeer besluiten om de parkeerschijfzone op het Praamplein uit te breiden met ± 110 parkeerplaatsen. Dit houdt in dat er binnen de parkeerschijfzone van maandag tot en met zondag tussen 08.00 uur en 22.00 uur maximaal twee aaneengesloten uren geparkeerd mag worden. Parkeren binnen de parkeerschijfzone is slechts toegestaan indien het motorvoertuig is voorzien van een duidelijke zichtbare parkeerschijf, waarop het tijdstip staat aangegeven waarop met het parkeren is begonnen en de toegestane parkeerduur niet is verstreken.

De parkeerschijfzone wordt aangegeven met verkeersborden en blauwe markering. Dit gebeurt door middel van het plaatsen van verkeersborden en verkeerstekens conform bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), zoals aangegeven op de bijgevoegde bebordingstekening met tekeningnummer CBT-V-BB2013.06.

Motivering

Het besluit wordt als volgt gemotiveerd:

  • -In 2012 is er parkeeronderzoek gehouden op verschillende plekken in Aalsmeer. Hieruit bleek dat er op het Praamplein sprake is van een hoge parkeerdruk, met name op zaterdagen.

  • -Het is wenselijk om de parkeerdruk beter te reguleren en te handhaven.

  • -Een parkeerschijfzone bevordert de parkeerdoorstroming en bereikbaarheid.

  • -De parkeerschijfzone gaat lang parkeren tegen op de vastgestelde momenten. Het zorgt ervoor dat er voldoende parkeergelegenheid is tijdens winkeltijden.

  • -Voor omwonende zijn er genoeg overige parkeerplaatsen.

Het besluit strekt conform art. 2 Wegenverkeerswet tot:

  • -het verzekeren van de veiligheid op de weg (lid 1a)

  • -het beschermen van weggebruikers en passagiers (lid 1b)

  • -het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan (lid 1c)

Participatie

Over het besluit heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseurs van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland, die namens de korpschef optreden (art. 24 BABW). Er is overleg geweest met de winkeliersvereniging en bewoners. Er is draagvlak voor het besluit.

Wettelijke grondslag

Het besluit is gebaseerd op:

  • -de Wegenverkeerswet 1994

  • -het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990

  • -het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer

  • -de Wet dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden van 8 maart 2006

Bevoegd gezag

In de Wet dualisering gemeentelijke medebewindsbevoegdheden wordt de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten rechtstreeks gedelegeerd aan het college van burgemeesters en wethouders. Verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op de wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap (art. 18, lid 1, onder d, WVW 1994). Burgemeester en wethouders van Aalsmeer hebben deze bevoegdheid bij besluit van 30 juli 2013 gemandateerd aan burgemeester en wethouders van Amstelveen. Voor Amstelveen is een mandaatbesluit van toepassing.

De genoemde wegen liggen binnen de bebouwde kom en zijn in beheer bij de gemeente Aalsmeer.

Inzage

Dit besluit ligt gedurende een periode van zes weken ter inzage bij de Afdeling Publiekszaken van de Gemeente Aalsmeer, Drie Kolommenplein 1 te Aalsmeer.

Mogelijkheid tot het indienen van een bezwaarschrift

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden binnen zes weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend. Het bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan Burgemeester en wethouders van Aalsmeer, t.a.v. de Bezwaarschriftencommissie, Postbus 4,

1180 BA Amstelveen.

Mogelijkheid tot het aanvragen van een voorlopige voorziening

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van het besluit niet op. De mogelijkheid bestaat om – zodra het bezwaarschrift is ingediend – tevens een verzoek om een voorlopige voorziening in te dienen. Er moet sprake zijn van een spoedeisend belang. Dit verzoek dient te worden gericht aan de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam, Postbus 75850,

1070 AW Amsterdam. Aan het verzoek zijn kosten verbonden.

Ondertekening

Amstelveen, 8 oktober 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Aalsmeer,

namens dezen,

het hoofd Centrale Beheertaken,

ing. N.J. Altorf

Dit verkeersbesluit is openbaar gemaakt op 11 oktober 2013.

Naar boven