Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 11 oktober 2013, nr. WJZ/13152211, houdende wijziging van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2013 in verband met diverse technische aanpassingen

De Staatssecretaris van Economische Zaken,

Gelet op de artikelen 2 en 4 van de Kaderwet LNV-subsidies en artikel 1:3 van de Regeling LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2013 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 6, vierde lid, vervalt.

B

Artikel 7i wordt gewijzigd als volgt:

1. Het tweede lid komt te luiden:

  • 2. Activiteiten die geheel of gedeeltelijk met andere rijksmiddelen zijn of worden gefinancierd komen niet voor subsidie in aanmerking.

2. Het derde lid vervalt.

C

Artikel 23p wordt gewijzigd als volgt:

1. Voor de tekst wordt de aanduiding ‘1.’ geplaatst.

2. Er wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 2. In aanvulling op het subsidieplafond, bedoeld in het eerste lid, geldt een subsidieplafond van € 198.550 voor aanvragers die gevestigd zijn in de provincie Gelderland.

D

In artikel 34e* wordt ‘1 oktober 2013 tot en met 31 oktober 2013’ vervangen door: 1 oktober 2013 tot en met 2 december 2013.

ARTIKEL II

  • 1. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

  • 2. Artikel I, onderdelen A en C, werken terug tot en met 15 augustus 2013.

  • 3. Artikel I, onderdeel B, werkt terug tot en met 16 september 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 11 oktober 2013

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2013 (verder: Openstellingsbesluit). De wijzingen zullen in de onderstaande paragraaf worden toegelicht. Voorts worden er paragrafen gewijd aan de administratieve lasten en de inwerkingtreding.

§ 1. Wijzigingen

Artikel I, onderdeel A

In artikel 6 vervalt de verplichting voor de beoordelingscommissie om de aanvragen, bedoeld in artikel 3, eerste lid, onderdeel c, hoger te rangschikken naarmate het project meer bijdraagt aan de vermindering van de uitstoot van ammoniak. Beoordeling op grond van dit criterium is niet realiseerbaar gebleken.

Artikel 1, onderdeel B

De formulering van artikel 7i, tweede lid, wordt aangepast en artikel 7i, derde lid, komt te vervallen. In het tweede lid wordt meer expliciet tot uitdrukking gebracht dat activiteiten die reeds gesubsidieerd zijn, niet voor subsidie in aanmerking komen. Voorts werd in het derde lid een te grote groep agro-MKB-ondernemers uitgesloten. Slechts bedrijfslocaties waar eerdere gesubsidieerde activiteiten hebben plaatsgevonden dienen uitgesloten te worden.

Artikel I, onderdeel C

De module ‘investeringen in integraal duurzame stallen en houderijsystemen’ heeft primair tot doel de uitstoot van ammoniak rondom Natura 2000-gebieden te verminderen. De openstelling vindt dit jaar plaats in de periode van 15 augustus 2013 tot en met 30 september 2013. Door middel van de in dit onderdeel opgenomen wijziging wordt voor aanvragers gevestigd in de provincie Gelderland een additioneel subsidieplafond van 198.550 Euro vastgesteld. De provincie Gelderland sluit daarmee aan bij de huidige openstelling van deze regeling.

Artikel I, onderdeel D

Met de onderhavige wijziging wordt de openstellingstermijn van de module ‘collectieve acties aanlandplicht’ met een maand verlengd.

§ 2. Administratieve lasten

De wijzigingen hebben geen effect op de hoogte van de administratieve lasten.

§ 3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst, met uitzondering van artikel I, onderdelen A en C, die terug werken tot en met 15 augustus 2013, en artikel I, onderdeel B, dat terugwerkt tot en met 16 september 2013.

Hierbij wordt afgeweken van het uitgangspunt van vaste verandermomenten voor regelgeving en het uitgangspunt om ten minste twee maanden voor inwerkingtreding te publiceren.

Deze afwijkingen zijn overeenkomstig aanwijzing 174 van de aanwijzingen voor de regelgeving. De wijzingen betreffen reparatieregelgeving en voorkomen dat aanmerkelijke nadelen optreden.

Door het toekennen van de terugwerkende kracht zal een toetsingscriterium komen te vervallen en zal er een hoger subsidieplafond gelden voor aanvragers uit de provincie Gelderland. De wijzigingen komen ten goede aan de betrokkenen, waardoor tegen terugwerkende kracht geen bezwaar bestaat. Terugwerkende kracht is nodig vanwege het feit dat de openstelling van de desbetreffende subsidie reeds loopt.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven