Logo Uithoorn
Vaststelling bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan Vinckebuurt en hogere waarde Wet geluidhinder, Uithoorn

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Uithoorn in zijn vergadering van 26 september 2013 het bestemmingsplan Vinckebuurt als vervat in planidentificatiecode NL.IMRO.0451.BPIKCTh-VG01 en het beeldkwaliteitsplan Vinckebuurt hebben vastgesteld.

Toelichting bestemmingsplan

Op het voormalige Campinaterrein en het terrein van de Vleeschhoek, gelegen tussen de Thamerweg en de Wilhelminakade langs de Amstel, wordt de ontwikkeling van 288 woningen mogelijk gemaakt. Langs de Amstel wordt een lint ontwikkeld met variatie in het bebouwingsbeeld met meerdere bouwlagen en hier en daar een accent. De bebouwing langs de Petrus Steenkampweg is afgestemd op de grotere schaal van de omgeving (het voormalig spoortracé) en introduceert de bebouwing in het Amstellint. De bestaande bebouwing langs de Wilhelminakade wordt op een vloeiende manier opgenomen in het Amstellint.

De achterliggende woongebieden hebben een eigen identiteit, die aansluit op de karakteristiek van de bestaande omgeving (Thamerweg/Burgemeester van Meetelenstraat). De schaal van de achterliggende woningen sluit aan op de omgeving, voornamelijk in twee bouwlagen met kap. De overgang naar de Thamerweg is gevarieerd en kleinschalig. Binnen de woongebieden vormen de twee centrale pleinen rustpunten in de woonbuurtjes. Door middel van een stelsel van assen zijn deze verbonden met de Amstel. Bij de Thamerkerk is een kerkplein voorzien.

Aan de oostelijke zijde wordt, door toevoeging van kleinschalige bedrijfsruimte, een geleidelijke overgang gemaakt naar het aanliggende bedrijventerrein. De groenstructuur ondersteunt de gekozen stedenbouwkundige structuur. Het parkeren wordt zodanig opgelost dat het niet dominant in het straatbeeld aanwezig is. De bouwvlakken worden zo vormgegeven dat er ook op de hoeken en langs de zijkanten een fraaie aansluiting is op het openbaar gebied. Omdat de ontwikkeling van de Vinckebuurt in strijd is met het geldende bestemmingsplan is een nieuw bestemmingsplan opgesteld.

Beeldkwaliteitsplan

In het kader van het bestemmingsplan is een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit plan geeft richtlijnen voor de vormgeving van de architectuur om de beoogde kwaliteit en eigenheid van de Vinckebuurt te waarborgen. Het reikt architectuurkenmerken aan die dienen als leidraad voor de verdere uitwerking van de verschillende onderdelen van het plan. Verder worden enkele specifieke, beeldbepalende plekken aangeduid die een bijzondere benadering verdienen bij de verdere uitwerking. Na de vaststelling van het bestemmingsplan maakt het beeldkwaliteitsplan geen deel uit van het bestemmingsplan maar wordt het opgenomen in de welstandsnota.

Besluit Hogere waarde (Wet geluidhinder)

Burgemeester en wethouders van Uithoorn maken bekend, dat zij ten behoeve van de ontwikkeling van de Vinckebuurt hogere grenswaarde als bedoeld in de Wet geluidhinder hebben vastgesteld. De verhoogde geluidbelasting wordt veroorzaakt door de aanwezige bedrijven in de omgeving. De Vinckebuurt ligt in de nabijheid van een gezoneerd industrieterrein. Tegen het ontwerpbesluit hogere waarde dat gelijktijdig met het ontwerpbestemmingsplan terinzage heeft gelegen, zijn geen zienswijzen ingediend. Het besluit is ongewijzigd ten opzichte van het ontwerpbesluit.

Terinzage

Het bestemmingsplan, beeldkwaliteitsplan, het besluit van de gemeenteraad en het besluit hogere waarden liggen met ingang van 11 oktober 2013 gedurende zes weken ter inzage. Het bestemmingsplan is digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl. Daarnaast ligt het bestemmingsplan terinzage in het gemeentelijk informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis, Laan van Meerwijk 16 te Uithoorn gedurende de openingstijden van het gemeentehuis en in de openbare bibliotheek, Alfons Ariënslaan 1 te Uithoorn, gedurende de openingstijden van de bibliotheek.

Beroep

Gedurende de termijn van terinzagelegging (11 oktober 2013 tot en met 21 november 2013) kan tegen het besluit van de gemeenteraad beroep worden ingesteld door degenen die zich tijdig met zienswijze tot de gemeenteraad hebben gewend, belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest zich tot de gemeenteraad te wenden en een ieder als het gaat om een wijziging die de gemeenteraad heeft aangebracht in het vastgestelde plan ten opzichte van het ontwerp.

Beroep moet schriftelijk worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Zij die beroep instellen kunnen tevens een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dit verzoek moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Verdere procedure

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van de gemeenteraad treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is ingediend. Is een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening ingediend dan treedt het besluit van de gemeenteraad niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Crisis- en herstelwet

Dit bestemmingsplan betreft tevens een project als bedoeld in afdeling 6 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet. Dat betekent onder meer dat bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zullen zijn op de beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Dit houdt onder andere in dat de belanghebbende in het beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden worden aangevoerd tegen het besluit. Na afloop van de termijn van zes weken kunnen geen nieuwe beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Uithoorn, 9 oktober 2013

Naar boven