Logo Tilburg
Structuurvisie Linten in de Oude Stad, Tilburg

Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg maakt ingevolge het bepaalde in artikel 2.1 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat de gemeenteraad op 9 september 2013 de 'Structuurvisie Linten In de Oude Stad' heeft vastgesteld.

Doel

De gemeente Tilburg wil iets doen aan de achteruitgang van de linten in de Oude Stad (het gebied binnen de ringbanen). Linten zijn wegen die van oudsher dienden om buurtschappen, zogenaamde herdgangen, met elkaar te verbinden. De linten zijn in de afgelopen eeuwen langzaamaan volgebouwd met huizen, winkels, fabrieken, bedrijven en kerken waardoor uiteindelijk de stad Tilburg is ontstaan. In de laatste tien jaar zijn echter veel van de herkenbare winkels, bedrijven en bijzondere gebouwen aan de linten leeg komen te staan of hebben plaats gemaakt voor meer massale nieuwbouw. De 'Structuurvisie Linten in de Oude Stad' geeft richting aan de verdere ontwikkelingen van de linten op het gebied van ruimtelijke ordening, openbare ruimte en samenwerking.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen 'bedrijvige- en rustige linten'; bij het bedrijvig lint wordt meer aandacht gestoken in de vitaliteit van de winkels en bedrijven, terwijl in de rustige linten het wonen centraal staat. Dit verschil gaat gepaard met een andere inrichting van de openbare ruimte. Daarnaast beschermt de gemeente met deze structuurvisie meer oude bebouwing door naast monumenten ook 123 ensembles aan te wijzen in bestemmingsplannen. Als de huidige afmeting van een pand kleiner is dan 11 meter hoog, 6,5 meter breed en 12 meter diep, dan mag binnen het bestemmingsplan worden uitgebreid tot deze afmetingen. Ook worden er onder meer eisen gesteld aan de ontsluiting van wooncomplexen, vervalt de verplichting van 50% commercieel op de begane grond en dient er een geluidsluwe zijde te zijn. Parkeren op het achterterrein is een oplossing voor het verminderen van de parkeerdruk in de linten. In de bedrijvige linten wordt tevens de mogelijkheid geboden aan detailhandel/commerciële ruimtes (broedplaatsen) kleiner dan 80 m2.

Zienswijzen

De concept ´Structuurvisie Linten in de Oude Stad´ heeft van 1 oktober t/m 12 november 2012 ter inzage gelegen. Er zijn 3 zienswijzen binnengekomen. De reacties zorgen niet voor een inhoudelijk andere koers. Wel zijn er een paar kleine wijzigingen:

  • Het principeprofiel van de bedrijvige linten is aangepast; bedrijvige linten krijgen geen grijze trottoirtegel en een bruine bies van gebakken klinkers, maar een bruin trottoir met een bruine bies. Dit doet niks af aan de herkenbaarheid van de linten en geeft daarnaast wat meer rust in de verblijfskwaliteit. Het sluit daarbij goed aan bij de historie van de linten. Daarnaast wordt er bij zowel het profiel van bedrijvige- als rustige linten gesproken over het toepassen van een molgoot (afwatering). Dit is gewijzigd in gewone goten.

  • Aan de Structuurvisie is een kaart met beeldbepalende bomen en nieuwe kansrijke locaties voor bomen toegevoegd.

  • Na de vaststelling van de concept ´Structuurvisie Linten in de Oude Stad´ is er in oktober 2012 een CAST-avond over de structuurvisie georganiseerd. Van het zaalgesprek is een verslag gemaakt. Deze is in de bijlage van de ´Structuurvisie Linten in de Oude Stad´ opgenomen.

Terinzagelegging

De structuurvisie is te bekijken en/of te downloaden op www.tilburg.nl/ruimtelijkeplannen en www.ruimtelijkeplannen.nl (planidentificatienummer NL.IMRO.0855.STV2012001-d001). Tevens ligt een papieren versie van de stukken ter inzage in de Stadswinkel, Stadhuisplein 128 (ingang naast het Paleis), geopend op maandag, woensdag en vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur en op dinsdag en donderdag van 8.00 tot 20.00 uur.

Geen bezwaar of beroep mogelijk

De structuurvisie is geen juridisch bindend document. Daarom is tegen het besluit tot vaststelling van de structuurvisie geen bezwaar of beroep mogelijk.

Tilburg, 11 oktober 2013

Het college van burgemeester en wethouders van Tilburg, P.G.A. Noordanus, burgemeester

G.G.H.M. Haanen, secretaris

Naar boven