Logo Bergen op Zoom
Kennisgeving bestemmingsplan Buitengebied Zuid en milieueffectrapportage, Bergen op Zoom

Voor het zuidwestelijk deel van haar buitengebied is de gemeente Bergen op Zoom bezig met het opstellen van het bestemmingsplan Buitengebied Zuid. Bij de voorbereidingen van het bestemmingsplan Buitengebied Zuid is het doorlopen van een m.e.r.- procedure verplicht. In deze kennisgeving, op grond van artikel 7.9, lid 1 Wet Milieubeheer, vindt u een beknopte toelichting op de inhoud en procedure van het bestemmingsplan Buitengebied Zuid en de op te stellen milieueffectrapportage.

Het bestemmingsplan Buitengebied Zuid omvat het zuidwestelijk gedeelte van het landelijke gebied van de gemeente Bergen op Zoom. Het gaat om percelen, die voorheen gedeeltelijk in de gemeente Woensdrecht gelegen waren maar ook om percelen gedeeltelijk gelegen in de bestemmingsplannen Markiezaatsgebied, Buitengebied Oost en Bergen op Zoom Zuid West.). Het gebied wordt grofweg begrensd door de bestemmingsplangrenzen van de bestemmingsplannen Zuidelijke Stadsrand, Theodorushaven/Noordland, Buitengebied Oost, Rijksweg A58 en Nieuw-Borgvliet.

M.e.r.-plicht

Het bestemmingsplan Buitengebied Zuid is m.e.r.-plichtig omdat het plan kaderstellend is voor activiteiten die m.e.r.-(beoordelings)plichtig zijn volgens de Wet milieubeheer en het Besluit m.e.r. Ook geldt dat uit een Passende Beoordeling moet blijken of significante gevolgen uit te sluiten zijn op de Natura 2000–gebieden in en in de omgeving van de gemeente Bergen op Zoom.

M.e.r.-procedure

Het doel van de m.e.r. procedure is het in beeld brengen van de milieueffecten van de ontwikkelingsmogelijkheden die in het bestemmingsplan Buitengebied Zuid worden geboden. Hierbij gaat vooral om de ontwikkeling van de (intensieve-) veehouderijen, glastuinbouw en be- of verwerken van mest. Daarnaast voorziet het nieuwe bestemmingsplan “Buitengebied Zuid” in een aantal toeristisch-recreatieve ontwikkelingen, die onderdeel uitmaken van de landschappelijke eenheid Markiezaat-Mattemburgh. Het betreft de volgende initiatieven:

  • de verdere ontwikkeling van bezoekerscentrum De Kraaijenberg als centrum voor milieu en natuureducatie;

  • de omvorming van boerderij Hildernisse. Deze krijgt een openbare functie: op het bestaande erf worden een ontvangstcentrum, groepsaccommodatie, bed & breakfast alsmede ondersteunende horeca gerealiseerd. Voorts wordt de bedrijfswoning omgezet in een burgerwoning;

  • versterking van de belevingswaarde van De Duintjes door de aanleg van recreatieve voorzieningen;

Bij het opstellen van het milieueffectrapport voor het bestemmingsplan Buitengebied Zuid zal gebruik worden gemaakt van het milieueffectrapport dat is opgesteld ten behoeve van het bestemmingsplan Buitengebied Noord. In dat milieueffectrapport is ingegaan op de effecten van eerder genoemde ontwikkelingen in het noordelijk gedeelte van het landelijk gebied van de gemeente Bergen op Zoom. Het voornemen is om bij het op te stellen milieueffectrapport voor het bestemmingsplan Buitengebied Zuid aan te sluiten bij het beoordelingskader en de methodiek van effectbepaling uit het milieueffectrapport dat is opgesteld voor het bestemmingsplan Buitengebied Noord (http://www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0748.BP0113-0202/b_NL.IMRO.0748.BP0113-0202_tb4.pdf).

Zienswijze over de inhoud van het op te stellen milieueffectrapport

Een ieder wordt in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen over de inhoud van het op te stellen milieueffectrapport voor het bestemmingsplan Buitengebied Zuid.

U dient uw zienswijze schriftelijk voor 25 november 2013 te verzenden naar:

Gemeente Bergen op Zoom, t.a.v. de heer J. Verpaalen, postbus 35, 4611 AR Bergen op Zoom

Bij de indiening van de zienswijze vermeldt u tenminste: uw naam, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en handtekening. Indien u dit wenst, kunt u uw reactie mondeling toelichten. Voor het mondeling indienen van uw zienswijze kunt u een afspraak maken met de heer J. Verpaalen van de afdeling ruimtelijke ontwikkeling. Dit kan per telefoon op het nummer 14 0164 of per mail via J.M.E.M.Verpaalen@bergenopzoom.nl.

Naar boven