Projectplan ‘verkennende studie naar de lange termijn beheeropties voor radioactief afval en verbruikte splijtstoffen’, Ministerie van Economische Zaken

Wat vindt u?

Het ministerie van Economische Zaken heeft een projectplan voor een verkennende studie naar de lange termijn beheer-opties voor radioactief afval en verbruikte splijtstoffen opgesteld. Wij horen graag uw mening hierover en uw ideeën daarbij.

Radioactief afval en verbruikte splijtstoffen (hierna: radioactief afval) ontstaan bij verschillende toepassingen, zoals de bereiding en het gebruik van medische radioactieve isotopen, verschillende onderzoekstoepassingen, werkzaamheden in de gas- en olie-industrie en de opwekking van elektriciteit in een kerncentrale. Een Europese richtlijn verplicht Lidstaten een plan – nationaal programma – te maken voor het beheer van dit afval nu en in de toekomst. De minister van Economische Zaken is verantwoordelijk voor het opstellen van het nationale programma en initiatiefnemer voor de verkennende studie.

In Nederland wordt dit afval voor ten minste 100 jaar opgeslagen bij de speciaal daarvoor opgerichte organisatie, de Centrale Organisatie Voor radioactief Afval in Nieuwdorp, Zeeland. Na deze periode van bovengrondse opslag gaat het beleid ervan uit dat het afval naar een geologische eindberging gaat. Naast deze vorm van lange termijn beheer zijn er echter ook andere vormen van eindberging mogelijk. In de verkennende studie wordt een overzicht gegeven van de voor Nederland geschikte eindbergingsopties en de voor- en nadelen daarvan op de zeer lange termijn. Bij het opstellen van het nationale programma wordt uitgegaan van deze inzichten om zo de best mogelijke optie voor eindberging van radioactief afval te kiezen. Als in de toekomst, door bijvoorbeeld technologische ontwikkelingen of internationale samenwerking, deze inzichten veranderen, dan laat zowel de richtlijn als het Nederlandse beleid het toe om hier flexibel mee om te gaan. Een keuze voor een locatie is de komende tientallen jaren niet aan de orde en zal dus ook niet in de verkennende studie en het nationale programma terugkomen.

Het projectplan van de verkennende studie identificeert welke mogelijkheden er zijn voor eindberging van radioactief afval in Nederland, gebaseerd op de kennis en stand van zaken van nu. Ook beschrijft het projectplan hoe de opties voor het lange termijn beheer van radioactief afval bestudeerd gaan worden.

Met deze advertentie wordt iedereen in de gelegenheid gesteld een mening te vormen en aanvullende suggesties of ideeën te geven over het projectplan van de verkennende studie. Het ministerie van Economische Zaken vraagt verder ook de onafhankelijke Commissie voor de milieueffectrapportage (m.e.r.), andere adviseurs en betrokken bestuursorganen naar eventuele aanvullingen van het projectplan van de verkennende studie. Op basis van alle ingekomen reacties geeft de Commissie voor de m.e.r. een advies over de reikwijdte en het detailniveau van het te maken rapport over de lange termijn beheeropties voor radioactief afval.

Uw mening en ideeën

We horen graag uw mening over het projectplan van de verkennende studie en uw ideeën daarbij. U kunt bijvoorbeeld ingaan op de volgende punten:

  • Geeft het projectplan voldoende informatie om als uitgangspunt te dienen bij het op te stellen rapport over de mogelijkheden voor het lange termijn beheer van radioactief afval?

  • Heeft u alternatieven voor eindbergingsopties van radioactief afval die niet in het projectplan staan?

  • Heeft u concrete aanvullende suggesties of ideeën?

Hoe kunt u reageren?

Wij ontvangen uw zienswijze bij voorkeur digitaal. Dat kan door een e-mail te sturen naar: Postbus.inspraakNP@minez.nl onder vermelding van ‘zienswijze projectplan’.

U kunt uw zienswijze ook per post insturen: Ministerie van Economische Zaken, Programmadirectie Nucleaire Installaties en Veiligheid, o.v.v. Projectplan verkennende studie radioactief afval, Aanleverpunt C-Noord3, A17/18, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij het Inspraakpunt nationaal programma, telefoon 070 – 379 89 80, op maandag t/m vrijdag van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur.

Als u een zienswijze geeft, kunt u verzoeken de door u vermelde persoonsgegevens niet openbaar te maken.

Wanneer kunt u reageren?

U kunt uw zienswijze geven van 11 oktober 2013 tot en met 21 november 2013.

Inzien

U kunt het projectplan ook komen inzien. Dat kan van 11 oktober 2013 tot en met 21 november 2013 bij het informatiecentrum van het ministerie van Economische Zaken, Bezuidenhoutseweg 73 in Den Haag. Het projectplan is ook in te zien op de website: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/kernenergie/radioactief-afval .

Meer informatie

Heeft u nog vragen over de inhoud van het projectplan of over de procedure, dan kunt u op werkdagen tussen 10.00 uur en 12.00 uur en van 13.00 uur tot 15.00 uur terecht bij het Inspraakpunt nationaal programma (telefoon 070 – 379 89 80). U kunt ook een e-mail sturen naar: Postbus.inspraakNP@minez.nl onder vermelding van ‘nadere informatie projectplan’.

Naar boven