Logo Rijnwoude
Kennisgeving gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Benthuizen, kern Benthuizen, Rijnwoude

Burgemeester en wethouders van Rijnwoude maken bekend dat de gemeenteraad op 26 september 2013 het bestemmingsplan Benthuizen gewijzigd heeft vastgesteld. Besloten is geen exploitatieplan vast te stellen, omdat het kostenverhaal anderszins is verzekerd.

Het raadsbesluit tot vaststelling ligt te samen met het bestemmingsplan en overige relevante stukken met ingang vanaf 10 oktober 2013 voor een periode van zes weken voor een ieder ter inzage.

Zakelijke inhoud

Het bestemmingsplan kent een conserverend karakter en heeft als doel het plangebied te voorzien van een actueel planologisch kader. Dit betekent dat geldende rechten voor gebruik en bebouwing zijn overgenomen en dat het bestemmingsplan aangepast is aan de huidige beleidsuitgangspunten. Dit bestemmingsplan heeft dan ook niet tot doel om te voorzien in nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

Hierop is een uitzondering gemaakt voor de uitbreiding van de bedrijfsbestemming in de noord-oostelijke hoek van het bedrijventerrein Verbreepark. Dit aangezien hierover in 2010 al ruimtelijke afstemming heeft plaatsgevonden en de afspraken met de gemeente vastgelegd zijn in een overeenkomst. Daarnaast is ten aanzien van het centrumgebied de mogelijkheid opgenomen om de hier geldende bestemming qua omvang aan te passen. Hier wordt niet direct in voorzien en blijft dan ook een separate procedure en bestuurlijk besluit noodzakelijk.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

Naar aanleiding van enkele zienswijzen en vanwege gewijzigde inzichten en regelgeving zijn aanpassingen in het bestemmingsplan aangebracht ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan. De belangrijkste aanpassingen zijn als volgt:

  • De regeling voor de luchtdichte gevel langs de CO2-leiding in de noordoost hoek van het plangebied is aangepast omdat de eerder opgenomen regeling er onbedoeld in voorzag dat alle gevels binnen de zone zodanig uitgevoerd moesten worden. Tevens is er een afwijkingsregeling opgenomen om het mogelijk te maken de risico’s ook op een andere wijze te beperken.

  • Voor het perceel aan de Albert Schweitzerlaan 1-7 worden de bouw- en gebruiksmogelijkheden aangepast omdat voor deze locatie de rechten uit de partiele herziening van het bestemmingsplan Benthuizen Dorp-Binnengebied uit 1996 gelden. De in het ontwerpbestemmingsplan opgenomen mogelijkheden beperkten deze rechten te veel. Tevens wordt er een afwijkingsmogelijkheid opgenomen om een beperkte bouwvakoverschrijding aan de voorzijde mogelijk te maken.

Voor de overige aanpassingen wordt verwezen naar de Nota van beantwoording zienswijzen welke opgenomen is in de toelichting van het bestemmingsplan.

Wanneer en waar kunt u het bestemmingsplan met bijbehorende stukken inzien?

Analoog inzien

Iedereen kan het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan met bijbehorende stukken inzien, van 10 oktober 2013 voor een periode van zes weken, bij de publieksbalie in het gemeentehuis, Frederik van Eedenplein 4 te Hazerswoude-Rijndijk van maandag t/m vrijdag van 08.30 – 12.30 uur, op donderdagavond van 17.00 – 20.00 uur en ook op werkmiddagen op afspraak van 13.30 – 16.00 uur.

Digitaal inzien

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan ‘Benthuizen’ is digitaal in te zien op de gemeentelijke website van Rijnwoude (www.rijnwoude.nl via ondernemen → bestemmingsplannen → in procedure). Het bestemmingsplan met bijbehorende stukken is tevens raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl via het zoekvak ID onder vermelding van NL.IMRO.1672.13BPBHbenthuizen-VG01 . Deze mogelijkheid wordt u ook geboden bij de publieksbalie in het gemeentehuis van Rijnwoude.

Beroepsmogelijkheden en inwerkingtreding

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad op het ontwerpbestemmingsplan kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij dit niet (tijdig) heeft gedaan, kan gedurende de termijn van terinzagelegging tegen het vaststellingsbesluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Voorts kan een belanghebbende gedurende de genoemde termijn beroep instellen tegen de door de raad bij vaststelling van het plan aangebrachte wijzigingen. Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Voorzitter van genoemde Afdeling. Het besluit en daarmee het bestemmingsplan treden de dag na afloop van de beroepstermijn in werking, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van genoemde Afdeling wordt ingediend. In dat geval treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dit verzoek is beslist.

Kennisgeving herziening bestemmingsplan ‘Benthuizen’

Tevens geven burgemeester en wethouders kennis van het besluit van de gemeenteraad om het bestemmingsplan Benthuizen als vastgesteld op 26 september 2013 binnen afzienbare tijd te willen herzien ten aanzien van het ‘Stegeman bungalowcomplex’ gelegen aan het Oranje Nassauplantsoen en omgeving. Hierbij zal de maximale bouwhoogte voor deze woningen beperkt worden tot 3,5 meter.

Dit betekent dat komende periode, minimaal 2 jaar, desgewenst nog gebruik kan worden gemaakt van de geldende rechten uit het nu vastgestelde bestemmingsplan en dus een kapconstructie gerealiseerd kan worden. Na herziening van het bestemmingsplan op dit punt is dit niet meer mogelijk.

Het betreft de volgende adressen te Benthuizen:

Prins Clausstraat 2, 4 en 6

Oranje Nassauplantsoen 8 t/m 22, 24, 26, 28 en 30

Prins Bernhardstraat 1 t/m 11 en 37 t/m 59 (beide enkel de oneven nummers)

Hazerswoude-Rijndijk, 9 oktober 2013

Burgemeester en wethouders van Rijnwoude, De secretaris, A.J.E. van der Werf-Bramer

De burgemeester, A. Latenstein van Voorst-Woldringh

Naar boven