Logo Noord-Holland
Projectplan Zwakke Schakels Kustversterking, Noord-Holland

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland maken bekend dat zij bij besluit van 1 oktober 2013 goedkeuring hebben verleend aan het projectplan Zwakke Schakels Noord-Holland en dat zij de volgende documenten ter inzage leggen:

  • 1. Goedkeuringsbesluit Zwakke Schakels Noord-Holland van Gedeputeerde Staten (GS) Noord-Holland;

  • 2. Projectplan Zwakke Schakels Noord-Holland, zoals dit op 18 september 2013 is vastgesteld door het Algemeen Bestuur (AB) van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK);

  • 3. Toetsingsadvies Zwakke Schakels Noord-Holland van de Commissie voor de Milieueffectrapportage (MER), d.d. 6 september 2013 / rapportnummer 2793-100, met achterliggende milieueffectrapporten;

  • 4. Toetsingsadvies Zandwinning Noordzee van de Commissie voor de Milieueffectrapportage (MER), d.d. 15 juli 2013 / rapportnummer 2795-23, met achterliggend milieueffectrapport;

  • 5. De gemeenschappelijke Nota beantwoording Zienswijzen Zwakke Schakels Noord-Holland;

  • 6. Omgevingsvergunning Zwakke Schakels Noord-Holland, d.d. 1-10-2013 162293/246634;

  • 7. Verklaring van geen bedenkingen Zwakke Schakels Noord-Holland, afgegeven door Provinciale Staten, d.d. 23-9-2013, statenvoordracht nr.2013/48;

  • 8. Ontgrondingenwet (vergunning voor het winnen van zand in de Noordzee) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, afgegeven door de minister van Infrastructuur en Milieu, d.d. 5–9-2013, kenmerk RWS-2013/45429;

  • 9. Watervergunning voor een kustversterking bij het dijklichaam Hondsbossche en Pettemer Zeewering en aansluitingen bij Petten en Camperduin door zandsuppletie voor de kust, afgegeven door de minister van Infrastructuur en Milieu, d.d. 16-9-2013, kenmerk Wtw9972;

  • 10. Vergunningen Natuurbeschermingswet 1998;

  • 11.

    • a) Vergunning Natuurbeschermingswet 1998 voor zandwinning, zandtransport en zandsuppletie Zwakke Schakels Noord-Holland, afgegeven door de minister van Economische Zaken, d.d. 19 september 2013, kenmerk DGNR-RRE/13136271;

  • 12.

    • b) Vergunning Natuurbeschermingswet 1998 inzake het project Kustversterking Zwakke Schakels Noord-Holland, afgegeven door GS, d.d. 1-10-2013, kenmerk 162293/245332;

  • 13. Ontheffing en Toekenning Ruimtelijke Ingrepen Flora- en faunawet Zwakke Schakels Noord-Holland, afgegeven door de minister van Economische Zaken, d.d. 19 september 2013, kenmerk FF/75C/2013/0032;

  • 14. Besluit Legger Kustvak Zwakke Schakels Noord-Holland 2013 (ZSNH 2013), d.d. 18 september 2013 van het AB van HHNK, kenmerk 13.6281, met kaartbijlage met het kenmerk 13.5561.

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland maken bekend dat voor belanghebbenden vanaf 11 oktober gedurende zes weken de bovengenoemde besluiten, planproducten, uitvoeringsbesluiten en achtergrondinformatie ter inzage liggen.

Het projectplan Zwakke Schakels Noord-Holland (kustversterkingsplan)

Enkele delen van de Noordzeekust van Noord-Holland voldoen niet aan de huidige veiligheidsnormen tegen overstromingen zoals deze zijn vastgelegd in de Waterwet. Het projectplan beschrijft op welke punten de zeewering tussen Callantsoog en Camperduin tekort schiet en de gemotiveerde keuze van het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap over hoe de zeewering versterkt gaat worden.

MER toetsingsadvies Zwakke Schakels Noord-Holland en MER toetsingsadvies Zandwinning Noordzee

In het toetsingsadvies (d.d. 6 september 2013) komt de Commissie voor de m.e.r. tot het oordeel dat het MER Zwakke Schakels Noord-Holland en de aanvullende informatie samen de essentiële informatie bevatten om het milieubelang volwaardig te kunnen meewegen in de besluitvorming. In het toetsingsadvies voor het winnen van het zand komt de Commissie m.e.r. ook tot het oordeel dat de effecten voldoende zijn onderzocht voor de besluitvorming.

Nota van beantwoording Zienswijzen Zwakke Schakels Noord-Holland

De bestuursorganen die samenwerken in het project Zwakke Schakels hebben de beantwoording van de zienswijzen die op hun ontwerpbesluit(en) zijn binnengekomen gecoördineerd. De beslissingen op de zienswijzen zijn neergelegd in deze gezamenlijk vastgestelde Nota beantwoording Zienswijzen. In beroep is elk bevoegd gezag slechts aan te spreken op de besluiten die het uiteindelijk nam.

Omgevingsvergunning Zwakke Schakels en verklaring van geen bedenkingen Zwakke Schakels Noord-Holland van Provinciale Staten (PS) van Noord-Holland

Omdat er sprake is van een provinciaal belang wordt de omgevingsvergunning afgegeven door GS. In dat kader hebben GS aan PS van Noord-Holland een verklaring van geen bedenkingen gevraagd.

Ontgrondingenwet, vergunning voor het winnen van zand in de Noordzee

Voor het winnen van het zand in de Noordzee, dat nodig is voor het versterken van de Zwakke Schakels, wordt op basis van de Ontgrondingenwet een ontgrondingenvergunning afgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Watervergunning voor een kustversterking bij het dijklichaam Hondsbossche en Pettemer Zeewering en aansluitingen bij Petten en Camperduin door zandsuppletie voor de kust door HHNK

De nieuwe waterkering komt deels te liggen op wat nu de bodem van de kustzone van de Noordzee is. Hierover voert Rijkswaterstaat het beheer uit. In de te verlenen watervergunning geeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu aan HHNK toestemming het gewonnen zand aan te brengen in deze kustzone.

Vergunningen Natuurbeschermingswet

Voor het versterken van de Zwakke Schakels zijn twee natuurvergunningen vereist. De natuurvergunning voor de zandwinning, het zandtransport en de zandsuppleties wordt afgegeven door het ministerie van Economische Zaken. GS verlenen daarnaast de natuurvergunning voor de zogenaamde ‘inpassingsmaatregelen’ (terugbrengen van bestaande gebruiksfuncties en voorzieningen) en overige activiteiten binnendijks.

Ontheffing en toekenning Ruimtelijke Ingrepen Flora- en faunawet Zwakke Schakels Noord-Holland

De werkzaamheden voor de realisatie van het kustversterkingsproject hebben gevolgen voor soorten die zijn beschermd onder de Flora- en faunawet. Een ontheffing is o.a. (veiligheidshalve) nodig voor het vernietigen van een deel van de vaste verblijfsplaats van enkele vissoorten, mogelijke sterfte van individuen van een aantal vissoorten en voor het verlies van groeiplaatsen van de blauwe zeedistel.

Besluit Legger Kustvak Zwakke Schakels Noord-Holland (ZSNH 2013)

Om de nieuwe waterkering al vanaf de aanleg te beschermen tegen handelingen van derden die een ongewenste invloed kunnen hebben, voegt HHNK het nieuwe gedeelte aan de legger toe. Het gevolg is dat de gebods- en verbodsbepalingen uit de Waterwet en de Keur HHNK 2009 hierop van toepassing zijn.

Procedure

GSleggen op verzoek van HHNK en conform artikel 5.9 van de Waterwet het Goedkeuringsbesluit van GS, het projectplan Zwakke Schakels Noord-Holland, de toetsingsadviezen van de Commissie voor de m.e.r., de planproducten, de Nota beantwoording Zienswijzen en de uitvoeringsbesluiten gecoördineerd ter visie. Belanghebbenden kunnen gedurende 6 weken een beroepsschrift indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Wat is er gebeurd met uw zienswijzen?

GS hebben de beantwoording van de zienswijzen gecoördineerd. Een samenvatting van de zienswijzen en de volledige beantwoording hiervan zijn opgenomen in de Nota van beantwoording Zienswijzen Zwakke Schakels. GS hebben op grond van artikel 5.7 Waterwet het definitieve projectplan getoetst aan de Waterwet en hebben bij hun beoordeling betrokken de Nota beantwoording Zienswijzen, de toetsingsadviezen van de Commissie voor de m.e.r. en de verleende vergunningen

Crisis- en herstelwet

Op de besluitvorming is hoofdstuk 1, afdeling 2 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Het van toepassing zijn van de Crisis- en herstelwet betekent dat belanghebbenden na afloop van de beroepstermijn van zes weken geen nieuwe beroepsgronden meer kunnen indienen.

Waar kunt u de stukken inzien?

Het goedkeuringsbesluit van GS Noord-Holland, het projectplan Kustversterking Zwakke Schakels Noord-Holland, de toetsingsadviezen van de Commissie voor de MER-rapportages, de planproducten, de uitvoeringsbesluiten en de Nota beantwoording Zienswijzen kunt u van 11 oktober tot en met 21 november 2013 inzien op de volgende adressen:

  • Gemeente Bergen op maandag en vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur, op dinsdag en woensdag van 8.30 tot 16.30 uur en op donderdag van 8.30 tot 12.30 uur en van 17.00 tot 20.00 uur. Bezoekadres: Jan Ligthartstraat 4, te Alkmaar.

  • Gemeente Schagen op werkdagen in het Klant Contact Centrum: maandag: 10.00 tot- 20.00 uur, dinsdag: 10.00 tot15.00 uur, woensdag: 10.00 tot 20.00 uur, donderdag: 10.00 tot 15.00 uur en vrijdag: 10.00 tot 12.00 uur. Bezoekadres: Laan 19, 1741 EA te Schagen.

  • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op werkdagen van 9.00 tot 16.00 uur. Bezoekadres: Bevelandseweg 1, 1703 AZ Heerhugowaard.

  • Provincie Noord-Holland, provinciaal archief Kleine Houtweg 18 te Haarlem op afspraak, telefoon: 023-5144038 of 023-5143331.

  • Rijkswaterstaat West Nederland Noord, op werkdagen tijdens kantooruren van 9.00 tot 17.00 uur. Bezoekadres Toekanweg 7, 2035 LC te Haarlem.

  • De website van het hoogheemraadschap: www.hhnk.nl en www.kustopkracht.nl .

  • De website van de provincie: www.noord-holland.nl .

  • De website www.ruimtelijkeplannen.nl

Hoe stelt u beroep in?

Beroep kan tot en met 21 november 2013 worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA in Den Haag. Het beroepschrift bevat uw naam en adres en geeft aan tegen welk besluit u beroep instelt. Het beroep is gemotiveerd, ondertekend en voorzien van een datum. Uitsluitend belanghebbenden die eerder een zienswijze hebben ingediend kunnen een beroepschrift indienen. Het recht van beroep komt ook die belanghebbende toe die redelijkerwijs niet verweten kan worden dat hij/zij geen zienswijze heeft ingediend.

Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet. Indien u beroep heeft ingesteld, kunt u een voorlopige voorziening vragen als uw belang zich verzet tegen een spoedige uitvoering van het projectplan. Dit verzoek richt u aan de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Bij het verzoek voegt u een kopie van het beroepschrift. Voor het indienen van een beroepschrift en verzoekschrift om een voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd.

Nadere inlichtingen

Voor inlichtingen en mondelinge informatie over het goedkeuringsbesluit van GS Noord-Holland en over de beroepsprocedure kunt u contact opnemen met de provincie Noord-Holland, de heer H. Eikelenboom via telefoonnummer 023-5143978 of per email eikelenboomj@noord-holland.nl

Naar boven