Logo Uithoorn
Vaststelling gewijzigd bestemmingsplan Waterlijn dorpscentrum, Uithoorn

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Uithoorn in zijn vergadering van 26 september 2013 het bestemmingsplan Waterlijn dorpscentrum als vervat in planidentificatiecode NL.IMRO.0451.BPWaterlijn-VG01 heeft vastgesteld.

Toelichting

De waterlijn van het dorpscentrum wordt vernieuwd. Om meer recreatievaart naar het centrum toe te trekken, worden de bestaande steigers aan de Wilhelminakade en het Marktplein vervangen voor een passantenhaven. Daarnaast komt langs het Irenepad (onder en nabij de brug) een boodschappensteiger en nabij de Thamerkerk een jachthaven, die mede zal worden gebruikt door een botenmakelaar. Omdat deze plannen in strijd zijn met geldende bestemmingsplan moet dat worden herzien om de plannen planologisch mogelijk te maken. Hiervoor wordt het bestemmingsplan Waterlijn dorpscentrum opgesteld.

Het bestemmingsplan betreft drie losse locaties langs de waterlijn van het dorpscentrum. Hierbij gaat het om een boodschappensteiger, een passantenhaven en een jachthaven. Hierna zullen de ontwikkelingen per locatie worden toegelicht.

Locatie boodschappensteiger

Aansluitend aan de steiger van de horecagelegenheid ‘Het Rechthuis’ wordt langs het Irenepad een steiger gerealiseerd, welke doorloopt onder de Prinses Irene Brug. Het idee achter deze steiger is dat boten korte tijd kunnen om bij de winkels boodschappen te kunnen doen.

Locatie passantenhaven

Op deze locatie liggen in de huidige situatie steigers. Deze worden geheel vervangen. Langs de hele kade komt ter hoogte van het Marktplein/Wilhelminakade een steiger te liggen. Haaks op deze steiger komen steigers van maximaal 3 meter breed het water in te liggen voor het aanmeren van boten. De steigers krijgen verschillende lengtes, dit heeft te maken met het aanbieden van ligplaatsen voor boten van verschillende lengtes en met de vaarroute van beroepsvaart in de Amstel.

Waar het Marktplein overgaat in de Wilhelminakade komt een grote steiger welke geschikt is voor evenementen en mogelijkheden biedt voor een groot terras. Grotere boten kunnen hier passagiers afzetten en ophalen. Bij het voormalige raadhuis wordt de mogelijkheid geboden om een terras te maken indien er een horecafunctie in het gebouw komt. Naast de evenementensteiger komt in de vorm van een trap een verbrede steiger. Deze is bedoeld voor voorbijgangers om te kunnen zitten,

Locatie jachthaven

Vanaf de Thamerkerk wordt langs de Wilhelminakade een jachthaven gerealiseerd. De jachthaven kent een tweeledig gebruik. Aan de ene kant komt een ‘echte’ jachthaven, aan de andere kant wordt de haven gebruikt door een botenmakelaar. In de haven komen boten voor de verkoop te liggen waar potentiele kopers deze kunnen bezichtigen. De bestaande opstelplaats voor de beroepsvaart blijft intact. De ligplaatsen bevinden zich aan de steiger achter de opstelplaats. Op de entreesteiger komt een gebouwtje met voorzieningen voor de jachthaven.

Wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan

Het bestemmingsplan is naast een aantal tekstuele aanpassingen in de toelichting op de volgende punten gewijzigd ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan:

  • Ter hoogte van het voormalige gemeentehuis is de verbeelding aangepast. Het gebied met de aanduiding ‘terras’ waarbinnen de mogelijkheid is tot het aanleggen van een steiger wordt, is gewijzigd zodat geen steiger aan de voorzijde van het oude gemeentehuis kan worden gerealiseerd.

  • Op de verbeelding geldt dat de bestemming Water met de aanduiding jachthaven wordt doorgetrokken tot aan de brug van de busbaan. Op deze wijze kan de ligplaats van de boot van de dame van Amstel ook in het bestemmingsplan worden meegenomen.

In de nota zienswijzen is precies aangegeven welke wijzigingen zijn doorgevoerd.

Terinzage

Het bestemmingsplan en het besluit van de gemeenteraad liggen met ingang van 11 oktober 2013 gedurende zes weken ter inzage. Het bestemmingsplan is digitaal te raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl . Daarnaast ligt het bestemmingsplan terinzage in het gemeentelijk informatiecentrum in de hal van het gemeentehuis, Laan van Meerwijk 16 te Uithoorn gedurende de openingstijden van het gemeentehuis en in de openbare bibliotheek, Alfons Ariënslaan 1 te Uithoorn, gedurende de openingstijden van de bibliotheek.

Beroep

Gedurende de termijn van terinzagelegging (11 oktober 2013 tot en met 21 november 2013) kan tegen het besluit van de gemeenteraad beroep worden ingesteld door degenen die zich tijdig met zienswijze tot de gemeenteraad hebben gewend, belanghebbenden die aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat zijn geweest zich tot de gemeenteraad te wenden en een ieder als het gaat om een wijziging die de gemeenteraad heeft aangebracht in het vastgestelde plan ten opzichte van het ontwerp.

Beroep moet schriftelijk worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage.

Zij die beroep instellen kunnen tevens een verzoek doen tot het treffen van een voorlopige voorziening. Dit verzoek moet worden gericht aan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Verdere procedure

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan van de gemeenteraad treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is ingediend. Is een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening ingediend dan treedt het besluit van de gemeenteraad niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Uithoorn, 9 oktober 2013

Naar boven