Logo Aalten
Vooraankondiging plan-m.e.r. voor het bestemmingsplan Landelijk Gebied Aalten 2014, Aalten

Bekendmaking op grond van artikel 7.9 Wet milieubeheer

Milieueffectrapportage

De gemeente Aalten maakt een nieuw bestemmingsplan voor het landelijk gebied. Omdat de wens bestaat om in het bestemmingsplan rekening te houden met realistische uitbreidingsplannen van agrarische bedrijven binnen wettelijke kaders, is een milieueffectrapportage (m.e.r.) als bedoeld in de Wet milieubeheer verplicht. Het milieueffectrapport (plan-MER) beschrijft de milieugevolgen van de mogelijke ontwikkelingen in het bestemmingsplan.

De milieueffectrapportage (plan-m.e.r.) omvat een uitgebreid onderzoek, waarvoor een aparte procedure wordt gevolgd. In het plan-MER worden (mogelijke) milieueffecten in beeld gebracht waardoor dit een volwaardige rol kan spelen bij de plan- en besluitvorming. Uiteindelijk worden, bij het opstellen van het bestemmingsplan Landelijk Gebied Aalten 2014, de resultaten van het onderzoek betrokken.

Voortoets

Er is een Voortoets Natuurbeschermingswet uitgevoerd om te beoordelen of er mogelijk significante negatieve effecten plaatsvinden op de nabij gelegen Natura 2000-gebieden. Deze bevinden zich op het grondgebied van de gemeente Winterswijk en in Duitsland. De conclusie van de Voortoets is dat eventuele invulling van de onbenutte ontwikkelruimte mogelijk significante negatieve effecten heeft op de doelstellingen van Natura 2000-gebieden. Op basis van de Natuurbeschermingswet moet daarom een Passende Beoordeling worden uitgevoerd. Deze wordt in het plan-MER opgenomen.

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Voorafgaand aan het plan-MER is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. Deze notitie beschrijft hoe het onderzoek naar de milieugevolgen wordt uitgevoerd en stelt de vragen waarop in het plan-MER antwoord gegeven moet worden.

Start van de procedure

Deze openbare bekendmaking en de publicatie van de Voortoets en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau zijn de eerste stappen in de procedure voor het plan-MER. Uiteindelijk wordt de Commissie voor de m.e.r. gevraagd om het opgestelde plan-MER te toetsen.

Plangebied

Het plangebied is het gebied waar het bestemmingsplan en het bijbehorende plan-MER voor worden gemaakt. Het plangebied bestaat uit het hele landelijk gebied van de gemeente Aalten, met uitzondering van de kernen Aalten, Dinxperlo, Barlo, Bredevoort, De Heurne, Haart, IJzerlo en Lintelo. Het plangebied van het Werklandschap Aalten West wordt evenmin in het bestemmingsplan opgenomen.

Inzien

De Voortoets Natuurbeschermingswet en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau zijn te bekijken via onze website www.aalten.nl onder AaltenActueel/bekendmakingen. Ook kunnen de Voortoets en de Notitie tijdens openingstijden worden ingezien in het gemeentekantoor, locatie Stationsstraat 8 in Aalten.

Reageren

Iedereen kan vóór vrijdag 15 november 2013 mondeling of (bij voorkeur) schriftelijk reageren op de Voortoets Natuurbeschermingswet en de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen naar burgemeester en wethouders van Aalten, Postbus 119, 7120 AC Aalten. Na november 2013 wordt het voorontwerpbestemmingsplan Landelijk Gebied Aalten 2014 ter inzage gelegd. Via AaltenActueel en onze website wordt dan aangekondigd wanneer dat is en hoe u kunt reageren.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Ruimte en Economie via telefoonnummer (0543) 49 31 51/54.

Naar boven