Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 20 september 2013, 149009 – 109741-MC, houdende tijdelijke verdaging toepassing macrobeheersmodel medisch specialistische zorg 2012

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 7 en 59 van de Wet marktordening gezondheidszorg;

Na in de brief van 25 april 2013, schriftelijk mededeling te hebben gedaan aan de Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal als bedoeld in artikel 8 van de Wet marktordening gezondheidszorg inzake het voornemen de Nederlandse Zorgautoriteit een aanwijzing te geven over de verplaatsing van de afrekening van het jaar 2012 van het macrobeheersmodel bij instellingen voor medisch specialistische zorg (Kamerstukken II 2012/13, 32 620, nr. 83);

Gezien het verslag van het schriftelijk overleg over het voornemen de zorgautoriteit een aanwijzing te geven over de verplaatsing van de afrekening van het jaar 2012 van het macrobeheersmodel bij instellingen voor medisch specialistische zorg (Kamerstukken II 2012/13, 32 620, nr. 90);

Besluit:

Artikel 1

In deze aanwijzing wordt verstaan onder:

a. minister:

Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport;

b. zorgautoriteit:

Nederlandse Zorgautoriteit;

c. Aanwijzing macrobeheersmodel:

Aanwijzing macrobeheersmodel instellingen voor medisch specialistische zorg;

d. mbi-omzetplafond:

mbi-omzetplafond vastgesteld op basis van artikel 4, eerste lid, van de Aanwijzing macrobeheersmodel.

Artikel 2

De zorgautoriteit stelt ter uitvoering van deze aanwijzing regels of beleidsregels vast.

Artikel 3

In afwijking van artikel 5, vierde lid, en artikel 6, tweede lid, van de Aanwijzing macrobeheersmodel:

  • a. handhaaft de zorgautoriteit het mbi-omzetplafond voor het jaar 2012 niet dan nadat de minister haar uiterlijk 1 december 2014 schriftelijk heeft bericht dat het bedrag van dat plafond is overschreden;

  • b. stelt de zorgautoriteit voor het jaar 2012 dat de grens voor iedere individuele instelling gelijk is aan de door die instelling gerealiseerde mbi-omzet in het desbetreffende kalenderjaar ambtshalve niet vast dan nadat de minister haar uiterlijk 1 december 2014 schriftelijk heeft bericht dat het mbi-omzetplafond voor het jaar 2012 niet is overschreden.

Van deze aanwijzing wordt mededeling gedaan door plaatsing in de Staatscourant.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

TOELICHTING

Met deze aanwijzing wordt de toepassing van het macrobeheersmodel voor medisch specialistische zorg met betrekking tot het jaar 2012 tijdelijk met een jaar verdaagd.

Complexiteit verantwoording 2012

Gedurende 2012 en in 2013 is gebleken dat het goed kunnen verantwoorden van de uitgaven 2012 een lastige opgave is voor instellingen. Hiervoor zijn een aantal oorzaken.

Op de eerste plaats is er in de bekostiging van de medisch specialistische zorg een aantal wijzigingen doorgevoerd. Het gaat om de overstap van budgetbekostiging naar prestatiebekostiging met DOT-zorgproducten en het daarbij horende transitiemodel, de invoering van het beheersmodel voor vrijgevestigde medisch specialisten en de uitbreiding van het vrije segment. Daarnaast is met de veldpartijen een bestuurlijk hoofdlijnenakkoord afgesloten, met een inhoudelijke agenda en met financiële afspraken over een beperkte groei. Dit heeft geleid tot een verscherping van de zorginkoop via onder andere selectieve inkoop, het sturen op volumes en nieuwe contractvormen zoals het inkopen op basis van ‘plafondafspraken’ (afspraken over maximum omzet per jaar per ziekenhuis). Het geheel van bovengenoemde bekostigingswijzigingen, bestuurlijke afspraken en nieuwe contractering maakt 2012 een verantwoordingscomplex jaar.

Aanpassen tijdslijn transitiebedrag

Voor instellingen voor medisch specialistische zorg geldt voor de jaren 2012 en 2013 een transitiemodel op grond van de Aanwijzing transitiemodel prestatiebekostiging medisch specialistische zorg 2012 (Stcrt. 2011, 13950). Dit transitiemodel mitigeert tijdelijk de systeemrisico’s van de overgang naar prestatiebekostiging. Bij de verdere uitwerking van het transitiemodel door de Nederlandse Zorgautoriteit is bepaald dat in 2013 het transitiebedrag per instelling wordt vastgesteld. Hiervoor moeten de instellingen een opgave doen van het zogenaamde schaduwbudget en de DOT-opbrengsten. Het verschil van deze twee grootheden bepaalt het transitiebedrag. Voor individuele instellingen wordt dit transitiebedrag vervolgens voor 95% verrekend in 2012 en 70% in 2013.

Vanwege de genoemde complexiteit is het niet mogelijk om op basis van de jaarrekeningen 2012 de transitiebedragen vast te stellen. Er is daarom met de partijen van het bovenbedoelde bestuurlijk hoofdlijnenakkoord ziekenhuizen afgesproken dat het definitief vaststellen van het transitiebedrag wordt verschoven naar 2014. Achtergrond van deze verschuiving is dat er pas in 2014 volledig zicht is op alle gedeclareerde DOT-zorgproducten 2012. Partijen achten deze aanpassing cruciaal om te komen tot een correcte, zorgvuldige afwikkeling van het transitiemodel en tot een correcte verantwoording daarvan in de jaarrekeningen.

Aanpassen tijdslijn mbi

In de Aanwijzing macrobeheersmodel instellingen voor medisch specialistische zorg is vastgelegd dat de zorgautoriteit uiterlijk 1 december t+1 door de minister wordt bericht of op basis van de realisatiecijfers is bepaald dat er een overschrijding van het mbi-omzetplafond heeft plaatsgevonden.

De verrekende transitiebedragen zijn echter medebepalend voor de definitieve omzet van instellingen van medisch specialistische zorg. Dit betekent concreet dat vanwege het naar 2014 verplaatsen van het vaststellen van de transitiebedragen, automatisch de mbi-afrekening van het ziekenhuiskader 2012 ook naar 2014 verschoven wordt.

Met deze aanwijzing wordt de termijn met betrekking tot de berichtgeving over vervolgmaatregelen in het kader van de toepassing van het macrobeheersmodel inzake het eerste jaar van het transitiemodel met een jaar verlengd.

Ik benadruk hierbij dat de genoemde aanpassing eenmalig is en benodigd is voor het zorgvuldig en correct kunnen afwikkelen van het jaar 2012. Voor de jaren na 2012 blijft conform de huidige aanwijzing macrobeheersmodel gelden dat de financiële afwikkeling van enig jaar plaatsvindt in jaar t+1.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

Naar boven