Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 18 september 2013, kenmerk 107969-101468-WJZ, houdende wijziging van de Volmachtregeling VWS

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Besluit:

ARTIKEL I

De Volmachtregeling VWS wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 10, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. De volgende functionarissen hebben volmacht ten aanzien van het verrichten van rechtshandelingen die tot hun werkterrein behoren:

    • a. de Directeuren-Generaal en de Directeuren van een beleidsdirectie, stafeenheid of facilitaire eenheid van het kernministerie;

    • b. de Directeur-Generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu;

    • c. de Directeuren direct ressorterend onder de Directeur-Generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu tot een bedrag van € 250.000 inclusief btw;

    • d. de Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg;

    • e. de Hoofdinspecteur Jeugdzorg;

    • f. de Directeur van het agentschap Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg;

    • g. de Directeur van het agentschap College ter Beoordeling van Geneesmiddelen;

    • h. de Directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau;

    • i. de Directeuren van de Rijksinstelling voor gesloten jeugdzorg Almata;

    • j. de Directeuren van de Rijksinstelling voor gesloten jeugdzorg De Lindenhorst;

    • k. de Algemeen Secretaris van de Gezondheidsraad;

    • l. de Secretaris van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling;

    • m. de Algemeen Secretaris van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg;

    • n. de hoofden van de direct onder de functionarissen, genoemd onder a tot en met m, ressorterende organisatie-eenheden tot een bedrag van € 25.000 inclusief btw;

    • o. de teamleiders van de Rijksinstellingen voor gesloten jeugdzorg Almata en De Lindenhorst tot een bedrag van € 2.500 inclusief btw.

B

Na artikel 11 van de Volmachtregeling VWS, wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 12

In afwijking van artikel 11, eerste lid, onderdeel a, hebben de volgende functionarissen volmacht om rechtshandelingen te verrichten waarbij een buitenlandse publiekrechtelijke rechtspersoon partij is:

  • 1. de Secretaris-Generaal, de plaatsvervangend Secretaris-Generaal alsmede de Directeur-Generaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, voorzover het gaat om rechtshandelingen die behoren tot het werkterrein van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu;

  • 2. de Secretaris-Generaal alsmede de plaatsvervangend Secretaris-Generaal voorzover het gaat om rechtshandelingen die behoren tot het werkterrein van de Projectdirectie Antonie van Leeuwenhoek Terrein.

C

Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het tweede lid wordt als volgt gewijzigd:

a. In de aanhef wordt ‘a tot en met o’ vervangen door ‘a tot en met n’ en wordt ‘volmacht’ vervangen door ’ ondervolmacht’.

b. In de onderdelen a en b wordt ‘onder o’ telkens vervangen door: onder n.

2. Er wordt een lid toegevoegd luidende:

  • 6. Van de volmachten, bedoeld in artikel 12, wordt geen ondervolmacht verleend.

D

Aan artikel 17 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 3. Van de volmachten, bedoeld in artikel 12, wordt geen bijzondere ondervolmacht verleend.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 juli 2013.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

TOELICHTING

Artikel I, onderdelen B, C, onder 2, en D

Het onderhavige besluit wijzigt de Volmachtregeling VWS.

Volgens artikel 11, eerste lid, onder a, van de Volmachtregeling VWS is de bevoegdheid tot het verrichten van rechtshandelingen waarbij een buitenlandse publiekrechtelijke rechtspersoon partij is voorbehouden aan de minister en kan een zodanige rechtshandeling niet namens de minister plaatsvinden. In de praktijk blijkt het niet altijd wenselijk of noodzakelijk dat de minister zelf de rechtshandelingen verricht waarbij een buitenlandse publiekrechtelijke rechtspersoon partij is.

Bevoegdheid Instituut voor Translationele Vaccinologie

Met name op het terrein van het Instituut voor Translationele Vaccinologie (InTraVacc) is het wenselijk dat de Secretaris-Generaal en de plaatsvervangend Secretaris-Generaal rechtshandelingen kunnen verrichten op het terrein van de (tijdelijke) Projectdirectie Anthonie van Leeuwenhoek Terrein waarbij een buitenlandse publiekrechtelijke rechtspersoon partij is. Zo is het met name wenselijk dat de (plaatsvervangend) Secretaris-Generaal overeenkomsten kan sluiten met de World Health Organisation en eventuele andere buitenlandse publiekrechtelijke rechtspersonen binnen het werkterrein van InTraVacc. Te denken valt aan overeenkomsten met buitenlandse onderzoeksinstituten, universiteiten en Europese Commissie projecten. Daarnaast kan het ook gaan om geheimhoudingscontracten en het sluiten van contracten op het gebied van InTraVacc. De Secretaris-Generaal en de plaatsvervangend Secretaris-Generaal kunnen voor deze handelingen geen ondervolmacht of bijzondere ondervolmacht verlenen.

Bevoegdheid RIVM

Voor het RIVM is het vanwege de vele onderzoeksprojecten waarbij het RIVM samenwerkt met andere buitenlandse partijen wenselijk dat de Secretaris-Generaal, de plaatsvervangend Secretaris-Generaal en de Directeur-Generaal RIVM rechtshandelingen op de werkterreinen van het RIVM kunnen verrichten waarbij een buitenlandse publiekrechtelijke rechtspersoon partij is. Te denken valt aan overeenkomsten om deel te nemen aan onderzoeksprojecten van de Europese Commissie, OECD, World Health Organisation, eventuele andere VN-organisaties of om samen te werken in onderzoeksprojecten met buitenlandse onderzoeksinstituten, universiteiten, en eventuele andere buitenlandse rechtspersonen, alles echter beperkt tot de werkterreinen van het RIVM. Veelal dient er een onderzoeksvoorstel te worden gedaan binnen een bepaalde deadline, die in de praktijk tamelijk kort is. Het is daarom wenselijk dat dergelijke contracten afgedaan kunnen worden door de Secretaris-Generaal, plaatsvervangend Secretaris-Generaal alsmede de Directeur-Generaal RIVM. De Secretaris-Generaal, de plaatsvervangend Secretaris-Generaal en de Directeur-Generaal RIVM kunnen voor deze handelingen geen ondervolmacht of bijzondere ondervolmacht verlenen.

Artikel I onderdeel A en C, onder 1

Het is gebleken dat abusievelijk eerdere wijzigingen binnen de organisatie van VWS niet waren verwerkt. Dit betreft de opheffing van de Raad voor Gezondheidsonderzoek. Om dit te corrigeren wordt artikel 10, eerste lid van de Volmachtregeling VWS opnieuw vastgesteld.

Bij deze wijziging van de Volmachtregeling VWS is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de volmacht voor de Directeur van het Nederlands Vaccin Instituut uit de regeling te verwijderen, aangezien het Nederlands Vaccin Instituut per 1 januari jongstleden is opgeheven.

Daarnaast is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de volmacht van de functionarissen binnen het RIVM te verduidelijken. De Directeur-Generaal heeft een volledige volmacht ten aanzien van de stukken die tot zijn werkterrein behoren, met inachtneming van de overige bepalingen van de volmachtregeling. De volmacht van de Directeuren direct onder de Directeur-Generaal van het RIVM is beperkt tot een bedrag van € 250.000. Voor de hoofden onder de functionarissen genoemd onder artikel 10, eerste lid, onderdelen a tot en met m, is de volmacht beperkt tot een bedrag van € 25.000.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, E.I. Schippers.

Naar boven