Ontwerp koninklijk besluit tot aanwijzing van onroerende zaken ter onteigening in de gemeente Zeist ter uitvoering van het bestemmingsplan ‘Amersfoortseweg e.o.’ van de gemeente Zeist

KENNISGEVING

Onteigeningsplan ‘Ericaterrein’

Rijkswaterstaat Corporate Dienst

De minister van Infrastructuur en Milieu maakt bekend dat, ingevolge artikel 78 van de onteigeningswet, een ontwerp koninklijk besluit met de daaraan ten grondslag liggende stukken ter inzage ligt. De in het ontwerpbesluit op verzoek van de provincie Utrecht ten name van die provincie ter onteigening aan te wijzen onroerende zaken zijn nodig voor de uitvoering van het bestemmingsplan ‘Amersfoortseweg e.o.’.

Het bestemmingsplan en het uitwerkingsplan voorzien een herinrichting van het zogenoemde ‘Ericaterrein’, een bosgebied gelegen tussen de woonkernen Huis ter Heide en Soesterberg. Het gaat om ongeveer 4 hectare bosgebied dat een onderdeel vormt van de westelijke corridor, die de verbinding is tussen het noordelijke en zuidelijk deel van de Utrechtse Heuvelrug. De uitvoering vindt plaats in het kader van het programma ‘Hart van de Heuvelrug’, dat als belangrijke doelstelling heeft de versnippering van natuurgebieden in de Utrechtse Heuvelrug op te heffen.

Het beleid van de provincie Utrecht is uitgewerkt in het ‘Inrichtings- en beheerplan Westelijke Corridor Hart van de Heuvelrug’ van 18 januari 2008. Daarin worden de te verrichten werkzaamheden (op de inrichtingstekening aangegeven door middel van getallen en codes) beschreven. Binnen het plangebied zijn inmiddels twee ecoducten gerealiseerd: één viaduct in 2010 over de N237 (Amersfoortse straat) en één in 2012 over rijksweg A28 (Utrecht-Amersfoort). Na verwerving van de gronden zal het bosgebied overgedragen worden aan de ‘Stichting Utrechts Landschap’, die ook voor de herinrichting, het onderhoud en het beheer zal zorg dragen. Het huidige recreatieve gebruik door particulieren is in strijd met de doelstellingen van de ecologische verbindingszone.

Medio 2008 bestond het Ericaterrein (totale oppervlakte ca. 22 ha) uit een groot aantal afzonderlijke percelen van ca. 70 verschillende eigenaren. De percelen waren door hekwerken en afrasteringen van elkaar gescheiden. Op ca. 20 percelen stonden ook caravans met soms bijgebouwen. De afgelopen jaren zijn ca. 55 percelen verworven. Na verwerving zijn, voor zover mogelijk vanwege aangrenzende eigendommen, de afrasteringen, caravans en opstallen verwijderd. Op vijf van de vijftien in aanvang te onteigenen percelen staat thans nog bebouwing in de vorm van caravans of andere opstallen en hekwerken. Deze bebouwing dient geamoveerd te worden. Het bosgebied zal heringericht worden door kap van bestaand groen en herinplant van gemengd bos. Enkele fietspaden zullen worden verwijderd en bospaden afgesloten om het bos diervriendelijker te maken en het recreatief gebruik door mensen tegen te gaan. Aan de randen komen enkele grondwallen met dichte beplanting en bij de ecoducten komen enkele poelen. Om bedoelde werken volledig te kunnen realiseren – volgens de planning uiterlijk in 2014 – wenst de provincie Utrecht de eigendom te verkrijgen vrij van lasten en rechten van de in het onteigeningsplan (nog) begrepen onroerende zaken.

Aan de in het onteigeningsplan begrepen onroerende zaken zijn de bestemmingen ‘Bos (BO)’ en ‘Buitenplaats (BU)’ en gedeeltelijk de dubbelbestemming ‘Archeologisch waardevol gebied’ toegekend.

Terinzagelegging

Op de voorbereiding van bedoeld koninklijk besluit is de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het ontwerpbesluit en de op grond van artikel 79 van de onteigeningswet vereiste stukken liggen ter inzage op de volgende locaties:

  • gemeente Zeist, Gemeentehuis, Slotlaan 20 (openingstijden kunt u vinden op de website van de gemeente);

  • Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Griffioenlaan 2 te Utrecht, van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 16.00 uur. Bij de receptie kunt u vragen naar de afdeling BJV Publiekrecht, toestelnr. 71329 of 71971.

Het ontwerp koninklijk besluit en de onteigeningsstukken liggen ter inzage van 3 oktober 2013 t/m 13 november 2013.

Zienswijzen

Belanghebbenden kunnen gedurende de hiervoor genoemde periode naar keuze schriftelijk of mondeling hun zienswijzen naar voren brengen. Schriftelijke reacties kunnen worden gericht aan Zijne Majesteit de Koning, d.t.v. de minister van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Afdeling BJV Publiekrecht, Postbus 2232, 3500 GE Utrecht, onder vermelding van: dossiernr. 2013-06. Zienswijzen kunnen ook mondeling kenbaar worden gemaakt aan de minister. Voor nadere inlichtingen over deze procedure of voor het maken van een afspraak als u een zienswijze mondeling wilt inbrengen, kunt u contact opnemen met Rijkswaterstaat Corporate Dienst, de heer A. Verbeek, tel. 06-11526107; b.g.g. 06-11526319 of 06-46131163.

Hoorzitting

Voor degenen die in hun zienswijzen te kennen hebben gegeven van de gelegenheid gebruik te willen maken om in persoon of bij gemachtigde te worden gehoord, wordt een hoorzitting gehouden op 3 december 2013, om 11.00 uur in Zeist, in de oude brandweerkazerne, kamer 4, Van Renesselaan 32. Hiervoor wordt geen afzonderlijke uitnodiging verzonden.

Naar boven