Logo HeusdenGemeente Heusden –parkeren op het trottoir–Pater van den Elsenstraat Haarsteeg

Ons kenmerk: verkeersbesluit 2013-12

Burgemeester en wethouders van Heusden,

Gelet op:

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge besluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap;

Artikel 15, lid 1 van de WVW, ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat geschiedt krachtens een verkeersbesluit;

Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

De mandaatregeling van Heusden 2007 en het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden van 28 april 2008 waarbij het nemen van permanente verkeersbesluiten is gemandateerd aan de behandeld ambtenaar.

Overwegende dat:

Bewoners uit het meest noordelijke deel van de Pater van den Elsenstraat hebben de gemeente gevraagd parkeren op het trottoir toe te staan, waardoor de doorstroming en toegankelijkheid van de Pater van den Elsenstraat in Haarsteeg wordt verbeterd.

Belangenafweging:

De Pater van den Elsenstraat is een betrekkelijk smalle weg. Op het deel van deze straat voor de onevenhuisnummers 1 tot en met 21, parkeren bewoners de auto geheel op de rijloper zelf. Hierdoor wordt de weg te smal om twee voertuigen elkaar te laten passeren. Bovendien is de straat slecht toegankelijk voor hulpdiensten en voor vuilniswagens. In de straat moet echter voldoende parkeercapaciteit blijven voor de bewoners en de bezoekers. Het instellen van een geheel parkeerverbod aan weerszijden van de weg is om die reden geen optie.

Om de doorstroming, toegankelijkheid en verkeersveiligheid te verbeteren, zonder dat dit ten koste gaat van de parkeercapaciteit, is besloten om bestuurders te verplichten om de auto met twee wielen op het trottoir te parkeren aan de zuidzijde van de rijbaan.

In verband hiermee wordt het verkeersbord E08b aan het begin en aan het einde van de Pater van den Elsenstraat aan de zuidzijde geplaatst. Op het trottoir wordt markering aangebracht om voldoende loopruimte te reserveren voor o.a. mindervalide voetgangers.

Gehoord :

Er is advies gevraagd aan de politie Brabant-Noord, district Meierij. De wettelijke verplichting tot het raadplegen van de politie komt voort uit artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. De politie geeft aan geen bezwaar te hebben tegen het gedeeltelijk parkeren op het trottoir in de Pater van den Elsentraat in Haarsteeg

nemen gelet op het voorgaande, het volgende

BESLUIT

Door het plaatsen van borden E08B aan de zuidzijde van de Pater van den Elsenstraat voor de huisnummer 1 tot en met 21 in Haarsteeg te verplichten de auto met twee wielen op het trottoir te parkeren.

Vlijmen, 10 september 2013

namens het college van Heusden,

Team Ontwerpbureau Openbare Ruimte,

J.J.P.W. van der Borgh

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk en binnen zes weken na de publicatiedatum van dit besluit bij de gemeente Heusden een bezwaarschrift indienen (Postbus 41, 5250 AA Vlijmen). Wilt u het bezwaarschrift ondertekenen en ervoor zorgen dat het in ieder geval de volgende gegevens bevat:

  • -Uw naam en adres;

  • -De datum;

  • -Een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • -Argumenten voor het bezwaar.

U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.heusden.nl/Digitale_balie/E_formulieren. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

Naast het bezwaarschrift kunt u bij de Rechtbank een voorlopige voorziening en/of schorsing van het besluit vragen. Zo kunt u in een dringend geval, in afwachting van de beslissing op het bezwaarschrift, voorlopig mogelijk nadelige gevolgen van het besluit voorkomen.

Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; ook hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijjk kan ook en wel bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven