Logo Rucphen
Ontwerpstructuurvisie Rucphen 2030, Rucphen

Burgemeester en wethouders van Rucphen maken, als gevolg van artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening, bekend een nieuwe structuurvisie voor te bereiden, waarvan het ontwerp ter inzage zal worden gelegd. Het plangebied voor de structuurvisie beslaat het gehele grondgebied van de gemeente Rucphen.

Wat is een structuurvisie?

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening is elke gemeente verplicht om over een door de gemeenteraad vastgestelde structuurvisie te beschikken. Met de Structuurvisie Plus uit 2003 voldoet Rucphen aan deze wettelijke verplichting. Omdat deze Structuurvisie Plus op een aantal onderdelen niet meer actueel is, heeft het college besloten een nieuwe structuurvisie op te stellen. In de structuurvisie wordt de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente beschreven tot 2030.

Bestaand beleid

Omdat er de afgelopen raadsperiode veel nieuw beleid is vastgesteld is besloten om dit beleid als uitgangspunt voor de nieuwe structuurvisie te nemen. De structuurvisie is dus niet vanaf het begin helemaal opgebouwd, waardoor er ook geen uitgebreid interactief participatietraject heeft plaats gevonden. Dit heeft immers vaak al plaats gevonden bij de totstandkoming van de beleidsstukken. Hierdoor is de structuurvisie met een beperkte ambtelijke inzet en een beperkt budget gerealiseerd.

Uitnodigingsplanologie

Niet alle projecten die in de structuurvisie staan zal de gemeente zelf uitvoeren. De structuurvisie bepaalt waar wel of juist geen ontwikkelingen gewenst zijn. Binnen deze kaders stelt de gemeente Rucphen zich uitnodigend en faciliterend op tegenover initiatiefnemers. Dat kunnen zowel ondernemers, als particulieren zijn.

Procedure

De ontwerp structuurvisie ligt vanaf 19 september gedurende een termijn van zes weken (t/m 30 oktober) tijdens openingstijden ter inzage aan de balie van het Dienstverleningscentrum, Binnentuin 1 te Rucphen. Daarnaast is de structuurvisie digitaal raadpleegbaar via www.rucphen.nl . Gedurende deze termijn kan een ieder schriftelijk zijn of haar opmerkingen, of bedenkingen over de ontwerpstructuurvisie naar voren brengen. Deze dienen te worden gericht aan de gemeenteraad van Rucphen, Postbus 9, 4715 ZG, Rucphen. Uw opmerkingen worden dan door de gemeenteraad meegenomen in haar besluitvorming.

Informatieavond

Voor belangstellenden wordt op woensdag 25 september om 19u30 in de raadszaal van het Dienstverleningscentrum een openbare informatieavond georganiseerd. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. Ook de raadsleden en vertegenwoordigers van een aantal organisaties binnen de gemeente, waarvoor de structuurvisie van belang is, hebben een uitnodiging voor deze informatieavond ontvangen.

Naar boven