Logo Laarbeek
Hernieuwde vaststelling bestemmingsplan Kanaaldijk Aarle-Rixtel (bestuurlijke lus), Laarbeek

De gemeenteraad van Laarbeek heeft op 12 september 2013 het bestemmingsplan Kanaaldijk Aarle-Rixtel opnieuw vastgesteld. Dit plangebied is gesitueerd tussen de Kanaaldijk en de Helmondseweg in Aarle-Rixtel. Het bestemmingsplan maakt de realisatie mogelijk van een bedrijfspand met een supermarkt en overige detailhandel en functies.

Het besluit volgt uit de tussenuitspraak (bestuurlijke lus) van 26 juni 2013 met nummer 201207404/1/T1/R2 van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State met betrekking tot het eerdere vaststellingsbesluit d.d. 31 mei 2012 (bestemmingsplan Kanaaldijk Aarle-Rixtel). De op grond van het bestemmingsplan geboden bouwmogelijkheden zouden niet corresponderen met de planologische onderzoeken die in het kader van het bestemmingsplan zijn uitgevoerd (marktruimte, verkeersaantrekking).

Wijziging ten opzichte van het op 31 mei 2012 vastgestelde bestemmingsplan

Naar aanleiding van de bovengenoemde uitspraak heeft de gemeenteraad besloten om de bouwmogelijkheden in het bestemingsplan in te perken, tot aan de bouwoppervlakte gebaseerd op het daadwerkelijke plan voor het bedrijfsgebouw. Aan het voorgenomen bouwplan van de initiatiefnemer wijzigt derhalve niets. Enkel worden de toekomstige uitbreidingsmogelijkheden begrensd.

Bestuurlijke lus

Op het hernieuwde vaststellingsbesluit is artikel 46, zesde lid, van de Wet op de Raad van State van toepassing (zoals dit luidde ten tijde van de vaststelling van het bestemmingsplan). Dit betekent dat de Afdeling bestuursrechtspraak de zogeheten ‘bestuurlijke lus’ heeft toegepast. De gemeenteraad heeft de opdracht gekregen om het besluit bij te stellen, zonder dat de gehele bestemmingsplanprocedure opnieuw doorlopen moet worden.

Inzage en beroepsmogelijkheid

Het hernieuwd vastgestelde bestemmingsplan ligt met ingang van maandag 23 september 2013 tot en met maandag 4 november 2013 ter inzage bij de informatiebalie in het gemeentehuis Laarbeek in Beek en Donk. Gedurende deze termijn van zes weken kunnen belanghebbenden beroep instellen tegen de aangebrachte wijziging (uitsluitend), zijnde de begrenzing van de toekomstige uitbreidingsmogelijkheden.

Degene die reeds eerder beroep heeft ingesteld tegen het besluit van 31 mei 2012 tot vaststelling van het bestemmingsplan Kanaaldijk Aarle-Rixtel (één partij), hoeft dat niet opnieuw te doen voor zover het beroep betrekking heeft op de overige, ongewijzigd gebleven planonderdelen. Het beroepschrift kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA 's-Gravenhage. Het hernieuwd vastgestelde plan is tevens in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl en www.laarbeek.nl .

Naar boven