Logo Teylingen
Vaststelling gewijzigd exploitatieplan ‘Hooghkamer 2011’, Teylingen

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad op 2 september 2013 het in 2011 vastgestelde exploitatieplan ‘Hooghkamer 2011’ gewijzigd heeft vastgesteld. Het besluit volgt op de tussenuitspraak (bestuurlijke lus) van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 12 juni 2013 (nr. 20110216/1/T1/R4) over het besluit van 23 juni 2011 tot vaststelling van het bestemmingsplan en bijbehorend exploitatieplan ‘Hooghkamer 2011’.

Het bestemmingsplan en exploitatieplan ‘Hooghkamer 2011’ zijn opgesteld om de bouw van ongeveer 850 woningen in Voorhout mogelijk te maken. Het gebied Hooghkamer ligt globaal tussen de spoorlijn en de Jacoba van Beierenweg in Voorhout.

Bestuurlijke lus

Op het raadsbesluit van 2 september 2013 is afdeling 8.2.2A van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit betekent dat de Afdeling bestuursrechtspraak de ‘bestuurlijke lus’ heeft toegepast. De gemeenteraad heeft de opdracht gekregen om het besluit van 23 juni 2011 over het exploitatieplan te herstellen, zonder dat bij de wijziging toepassing hoeft te worden gegeven aan afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht. De gehele procedure hoeft daarom niet opnieuw te worden gedaan.

Wijzigingen ten opzichte van het exploitatieplan van 23 juni 2011

De volgende vier onderdelen van het exploitatieplan ‘Hooghkamer 2011’ zijn aangepast:

De kosten van afkoop van de historische bouwclaim van Heijmans (€ 217.570,–, prijspeil 1-1-2011) behoren niet meer tot de raming van kosten.

De kostenraming van de post ‘voorbelasten’ is beperkt tot alleen de verharding voor wegen, fietsen, parkeerplaatsen en plaatsen waar duikers waterwegen met elkaar verbinden. Daarbij is voldoende dat de tijdelijke verhoging in het betreffende deelgebied wordt beperkt tot 1 m zand in plaats van 1,5 m zand. Hierdoor zijn de kosten van het voorbelasten in het exploitatieplan teruggebracht van € 1.818.103 tot € 1.019.650,– (prijspeil 1-1-2011).

De exploitatieopzet van het exploitatieplan is zodanig gewijzigd, dat tot de raming van de kosten in verband met de exploitatie niet langer behoort de BTW op het geluidscherm. Deze post van € 387.958,– (prijspeil 1-1-2011) staat niet meer in de kostenraming van het exploitatieplan.

De wijze van toerekening van de te verhalen kosten aan de uit te geven gronden is inzichtelijker gemaakt. Dit aspect heeft geen gevolg voor de raming van kosten en opbrengsten.

Inzage

Het raadsbesluit en het gewijzigde exploitatieplan liggen van 12 september tot en met 23 oktober 2013 voor iedereen ter inzage in het gemeentekantoor in Sassenheim. Ook kunnen de stukken worden ingezien op www.teylingen.nl/hooghkamer – vaststelling gewijzigd exploitatieplan Hooghkamer 2011.

Beroep

Belanghebbenden die bedenkingen hebben tegen de wijzigingen die met het raadsbesluit van 2 september 2013 in het exploitatieplan Hooghkamer zijn aangebracht, kunnen van 12 september tot en met 23 oktober 2013 tegen het raadsbesluit van 2 september 2013 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Het beroep kan alleen betrekking hebben op de wijzigingen die in dit besluit zijn aangebracht ten opzichte van het exploitatieplan Hooghkamer 2011, vastgesteld op 23 juni 2011.

Degenen die eerder beroep hebben ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het exploitatieplan Hooghkamer 2011 van 23 juni 2011, hoeven dat niet opnieuw te doen. Zij worden door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in de gelegenheid gesteld een schriftelijke reactie te geven op het besluit van 2 september 2013.

Het beroepschrift kan worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet worden ondertekend en tenminste bevatten: naam en adres van indiener, dagtekening, omschrijving van het besluit waartegen het beroep zich richt en de gronden van het beroep. Omdat op dit besluit de Crisis- en herstelwet van toepassing is kunnen ingevolge artikel 1.6a van deze wet na afloop van de beroepstermijn geen beroepsgronden meer worden aangevoerd.

Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak.

Aan zowel het instellen van beroep als het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden.

Het besluit tot vaststelling treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn, tenzij binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Vervolg

Het gewijzigd vastgestelde exploitatieplan is voor verdere behandeling aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State gezonden.

Naar boven