Luchtvaartvertoning Landgraaf 2013

Datum: 9 september 2013

Nummer: ILT-2013/32904

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU

Handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie;

Gelezen het verzoek van de European Balloon Company van 7 augustus 2013;

Overwegende dat dit verzoek is getoetst aan het wettelijk kader, gesteld in:

  • artikel 17 van de Luchtvaartwet;

  • artikel 158 van de Regeling Toezicht Luchtvaart;

  • Regeling luchtvaartvertoningen;

  • Artikel 8a.51 van de Wet luchtvaart.

Gezien de verklaring van geen bezwaar van 1 mei 2013, kenmerk 13.04877, van de burgemeester van de gemeente Landgraaf;

BESLUIT:

Artikel 1

De vergunning, bedoeld in artikel 17, eerste lid, van de Luchtvaartwet, wordt verleend aan de European Balloon Company, hierna aan te duiden als organisator. De heer A.P.H. Kurvers, woonachtig te Hoensbroek, zal als vertoningdirecteur optreden.

Artikel 2

  • 1. De vergunning, bedoeld in artikel 1, heeft betrekking op een locatie in de gemeente Landgraaf, geografische positie 50°53'02.00"NB – 006°01'20.00"OL, nader aangegeven op de bij deze beschikking behorende kaart (gemerkt 'bijlage 1').

  • 2. De vergunning geldt op:

    vrijdag 13 september 2013 van 19.00 uur tot 20.14 uur LT;

    zaterdag 14 september 2013 van 19.00 uur tot 20.12 uur LT;

    zondag 15 september 2013 van 19.00 uur tot 20.10 uur LT.

  • 3. De luchtvaartvertoning kan alleen worden gehouden indien er door Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg voor deze locatie een ontheffing is verleend van het verbod, genoemd in artikel 8.1a van de Wet luchtvaart, om op te stijgen van of te landen op een terrein dat geen luchthaven is.

  • 4. Er mogen geen vluchten plaatsvinden buiten de daglichtperiode.

  • 5. De vluchten worden uitgevoerd volgens de zichtvliegvoorschriften. Vliegzicht en afstand van de luchtvaartuigen tot de wolken zijn beschreven in Hoofdstuk ENR 1.2 (visual flight rules) van het AIP The Netherlands waarbij rekening gehouden dient te worden met de regels die gelden voor luchtruimteklasse C (Maastricht-Aachen CTR) en luchtruimklasse D (Maastricht TMA 1). Bijzondere VFR-vluchten (special VFR flights) zullen niet worden toegestaan.

  • 6. De vertoningdirecteur zorgt er voor dat voor de ballonvaarten via ARO Schiphol een vliegplan wordt ingediend. Voor elke groep ballonnen volstaat een enkel vliegplan. De vertoningdirecteur draagt na de landing zorg voor het sluiten van de vliegplannen bij het ARO Schiphol.

  • 7. De vluchten die plaatsvinden binnen het plaatselijke luchtverkeersleidingsgebied kunnen alleen worden uitgevoerd indien er, na het ingediende vliegplan, een klaring is verkregen van de betrokken plaatselijke luchtverkeersleidingsdienst. Onder bepaalde weerscondities en/of verkeersaanbod van/naar de luchthaven Maastricht-Aachen kan de toestemming door de plaatselijke luchtverkeersleidingsdienst geweigerd worden dan wel een eerder afgegeven toestemming ingetrokken worden.

  • 8. Als ballonnen in (meerdere) groepen vertrekken, zal de vertoningdirecteur van het festival zorg dragen voor het aanwijzen van een leider van de groep. Een serie ballonnen die tegelijkertijd of binnen een periode van 5 minuten na elkaar starten, wordt gezien als een groep. Na het verstrijken van deze periode zal een volgende start worden beschouwd als een nieuwe groep met een afzonderlijke leider.

  • 9. Bij het vertrek in groepen, onderhoudt slechts de leider van de groep radiocontact met de torenluchtverkeersleider op frequentie 119.475. Tevens voert de leider van de groep gedurende de gehele vlucht een geactiveerde Mode S transponder. Alle andere ballonnen in de groep luisteren op 119.475. Opdrachten en klaringen voor de leider van de groep gelden voor alle ballonnen in de groep tenzij uitdrukkelijk anders opgedragen.

  • 10. Minstens twee uur vóór aanvang van de ballonvaarten, stuurt de vertoningdirecteur een overzicht van de deelnemende ballonnen per fax aan de Luchtverkeersleiding Nederland. Dit overzicht bevat minimaal een opsomming van de registraties van de deelnemende ballonnen. Het faxnummer dat voor het versturen van dit overzicht gebruikt moet worden, is 043-3587768.

  • 11. Ten minste één uur vóór aanvang van de luchtvaartvertoning neemt de vertoningdirecteur contact op met de luchtverkeersleider van de luchthaven Maastricht-Aachen (043-3587781); aan de voorwaarden door hem gesteld wordt strikt de hand gehouden.

  • 12. 15 Minuten vóór de eerste start neemt de vertoningdirecteur contact op met de dienstdoende luchtverkeersleider van de luchthaven Maastricht-Aachen om startinstructies en eventuele restricties te ontvangen; de vertoningdirecteur geeft vertragingen van meer dan 15 minuten in de voorziene starttijd onmiddellijk telefonisch door op telefoonnummer 043-3587781. De display director blijft te allen tijde telefonisch bereikbaar.

  • 13. De display director geeft bij het eerste contact met de dienstdoende luchtverkeersleider van de luchthaven Maastricht-Aachen het telefoonnummer waarop hij/zij gedurende de luchtvaartvertoning te allen tijde bereikbaar is;

  • 14. Deze voorschriften en beperkingen gelden als uitgangspunt voor de vluchten in de Maastricht-Aachen CTR en TMA. Het is aan de dienstdoende luchtverkeersleider om af te wijken van deze voorwaarden in het kader van de handhaving van de veiligheid en de efficiëntie.

  • 15. De vertoningsdirecteur draagt zorg voor het maken van afspraken over het luchtruimgebruik met andere luchtverkeersdiensten indien het aannemelijk is dat de vlucht zich via een van de omliggende luchtverkeersleidingsgebieden zal continueren.

  • 16. Het niet-doorgaan of voortijdig beëindigen van de luchtvaartvertoning wordt door de directeur telefonisch doorgegeven aan de Inspectie Leefomgeving en Transport (tel. 070-4563434), de meldkamer van de Nationale Politie, afdeling Luchtvaart (tel. 020-5025693) en de operationele helpdesk van de Luchtverkeersleiding Nederland (tel. 020-4062201).

Artikel 3

Deelnemers met een categorie B demonstratietoestel als bedoeld in de Regeling luchtvaartvertoningen zijn uitgezonderd van de toepassing van artikel 18 van die regeling.

Artikel 4

De luchtvaartvertoning bestaat uit de onderdelen, vermeld in het programmaoverzicht dat als bijlage 2 bij deze beschikking is opgenomen.

Artikel 5

Beschikking ILT-2013/28938 van 2 september 2013 wordt ingetrokken.

Artikel 6

Dit besluit treedt in werking op 13 september 2013 en vervalt op 16 september 2013. Het niet of niet volledig nakomen van de voorschriften en beperkingen, genoemd in de artikelen 2 tot en met 4, kan aanleiding zijn de in deze beschikking bedoelde toestemming direct in te trekken.

DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU, namens deze, DE INSPECTEUR IVW/LUCHTVAART, M. van Velzen Senior Inspecteur

Bezwaarmogelijkheid

Indien u het niet eens bent met deze beslissing kunt u hiertegen, op grond van het bepaalde in de Algemene wet bestuursrecht, binnen zes weken na de datum waarop deze beslissing is verzonden schriftelijk bezwaar aantekenen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten:

  • de naam en het adres van de indiener;

  • de dagtekening;

  • een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht;

  • de gronden van het bezwaar.

Het bezwaarschrift kunt u richten aan:

Inspectie Leefomgeving en Transport

Team Juridische Zaken

Postbus 16191

2500 BD Den Haag

BIJLAGE 1:

Kaarten

BIJLAGE 2:

Programma

  • Parasprong van 3 parachutisten met landing op het nog niet in gebruik zijnde opbouwterrein.

  • Opbouw en opstijging van maximaal 15 heteluchtballonnen op 13 september 2013 van 19.00 uur tot 20.14 uur LT, 14 september 2013 van 19.00 uur tot 20.12 uur LT en 15 september 2013 van 19.00 uur tot 20.10 uur LT.

  • Langsvlucht met 1 gemotoriseerd schermvliegtuig.

  • 5 x modelvliegtuigen.

  • 3 x modelballonnen.

  • Static demonstratie met 3 historische ballonnen.

Naar boven