Instelling bijzonder luchtverkeersgebied Oosterbeek

30 augustus 2013

Nr. MLA/193/2013

De Minister van Defensie,

Gelezen het verzoek van de stichting herdenking Market Garden;

Gelet op artikel 8 van het Luchtverkeersreglement;

Handelende in overeenstemming met de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ten behoeve van het uitvoeren van een flypast boven de Airborne War Cemetery te Oosterbeek ter gelegenheid van de herdenking van de luchtlandingsoperatie Market Garden wordt het volgende bijzondere luchtverkeersgebied (BVG) aangewezen, te noemen BVG Oosterbeek, begrensd door de volgende coördinaten en hoogten:

    een cirkelvormig gebied met een straal van 3 nautische mijlen met als middelpunt coördinaat 51°59’40’’N 005°50’50’’E, van grondniveau tot 3000 voet AGL (zie figuur).

    BVG Oosterbeek

    BVG Oosterbeek

  • 2. Het BVG Oosterbeek, genoemd in het eerste lid, wordt ingesteld op zondag 22 september 2013 van 11:45 uur tot 12:45 uur lokale tijd.

Artikel 2

Voor het gebruik van het BVG Oosterbeek gelden de volgende regels:

  • a. het uitvoeren van andere dan bij de flypast betrokken vluchten in het BVG is niet toegestaan, met uitzondering van gecoördineerde vluchten door luchtvaartuigen die vooraf toestemming hebben verkregen van het AOCS NM LVL;

  • b. deelnemende gezagvoerders en gezagvoerders van vluchten als genoemd in onderdeel a dienen radiocontact te hebben met het AOCS NM LVL voor het binnenvliegen van het BVG en dienen te voldoen aan de voorwaarden, gesteld door het AOCS NM LVL;

  • c. met betrekking tot het vliegzicht en de wolkenbasis gelden de eisen voor VFR-vluchten;

  • d. aaneengesloten bebouwing, ziekenhuizen, sanatoria en dergelijke worden vermeden.

Artikel 3

  • 1. Deelnemende gezagvoerders aan de flypast dienen, indien in een CTR of ATZ zal worden gevlogen, in de planningsfase contact op te nemen met de betrokken luchtverkeersleidings- of luchtverkeersinformatiedienst en in de vliegfase radiocontact te onderhouden met de betrokken dienst. Hierbij dienen de lokale in- en uitvliegsectoren en de verkeerscircuits te worden vermeden.

  • 2. De gezagvoerders dienen de door de luchtverkeersleiding opgedragen transpondercode in te stellen en te voldoen aan de door de luchtverkeersleiding gestelde voorwaarden.

Artikel 4

Handelen in strijd met artikel 2, onderdeel a, van deze beschikking is een strafbaar feit.

Artikel 5

Deze beschikking treedt in werking met ingang van de eerste dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en vervalt op 23 september 2013.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze: De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, S.H.P.M. Pellemans Kolonel-vlieger

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienst-verlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Voor de herdenking van de luchtlandingsoperatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog zal op zondag 22 september 2013, 69 jaar na dato, door verschillende luchtvaartuigen een flypast worden verzorgd boven de Airborne War Cemetery te Oosterbeek. Om de aan de flypast deelnemende luchtvaartuigen te scheiden van ander luchtverkeer is een bijzonder luchtverkeersgebied, zoals omschreven, onontbeerlijk teneinde de veiligheid in het Nederlandse luchtruim te waarborgen.

Naar boven