Logo Weert
OntwerpStructuurvisie Weert 2025, Weert

Burgemeester en wethouders van Weert maken bekend dat met ingang van 12 september 2013 gedurende zes weken, dat wil zeggen tot en met 23 oktober 2013, bij de balie Ruimtelijke Zaken in het stadhuis, Beekstraat 54, ter inzage ligt de ontwerpStructuurvisie Weert 2025, inclusief ontwerpVisie op het Stadshart.

In deze structuurvisie worden de gewenste ruimtelijke ontwikkelingen voor de lange termijn (op hoofdlijnen) vastgelegd. Weert doet dat voor de periode tot 2025 en voor het hele grondgebied van de gemeente Weert. De visie is opgebouwd rond de thema’s:

  • 1. Prettige woongemeente voor jong en oud

  • 2. Groenste stad met een grote toeristisch-recreatieve aantrekkingskracht

  • 3. Uitnodigend, bruisend centrum

  • 4. Hoogwaardige bedrijvigheid, dienstverlening en innovatie

Grote lijn ontwerpStructuurvisie Weert 2025

Om Weert aantrekkelijk te houden, moet duurzaam worden geïnvesteerd in de toekomst. Deels betekent dit het behouden van het goede, deels betekent dit inzetten op verandering en verbetering. De opgave richt zich niet meer volledig op kwantitatieve groei maar meer en meer op kwalitatieve groei.

De ontwerpStructuurvisie doet uitspraken over bijvoorbeeld de ontwikkelingsmogelijkheden van de agrarische bedrijven, de verbetering van de winkelstructuur in het oosten van Weert, de plekken in Weert waar de gemeente woningbouw de komende jaren wenselijk vindt en de wijze waarop het aantal woningbouwplannen wordt afgestemd op de behoefte. Dit betekent dat beleidsmatig is vastgelegd hoe de planvoorraad voor woningen wordt afgebouwd, waarbij in eerste instantie wordt ingezet op indirecte onbenutte bouwmogelijkheden. Niet uit te sluiten is dat binnen de planperiode van de structuurvisie ook directe bouwmogelijkheden moeten komen te vervallen. De versterking van toerisme en recreatie in de stad, de verruiming van de bestemming op enkele bedrijventerreinen en de versterking van de groenstructuur komen eveneens aan bod. Verder maakt beleid voor ontwikkelingen in het buitengebied in de vorm van het Gemeentelijk Kwaliteitsmenu Weert hiervan deel uit.

De ontwerpStructuurvisie heeft overigens geen directe rechtsgevolgen, bestemmingsplannen hebben dat wel. Een uitvoeringsprogramma maakt deel uit van de structuurvisie.

Tot slot maakt de ontwerpVisie op het Stadshart deel uit van de ontwerpStructuurvisie. Speerpunten zijn het vergroten van de belevingswaarde en de ontmoetingsfunctie van het stadshart. Ontwikkelingen zoals de toenemende leegstand worden in de visie meegenomen.

Drie delen

De structuurvisie bestaat uit drie delen, te weten:

Deel 1 Analyse en opgaven

Deel 2 Visie

Deel 3 Uitvoeringsprogramma

Bij elk deel zijn bijlagen gevoegd.

Deel 1 Analyse en opgaven met bijlagen en bijlage 4 bij deel 2 Gebiedsvisie Kempen-Broek – IJzeren Man staan niet voor inspraak open. Deze delen hebben een afzonderlijk traject doorlopen en zijn al vastgesteld door de gemeenteraad.

Inspraakprocedure en informatieavond

Het plan ligt tevens ter inzage in de openbare bibliotheek aan de Wilhelminasingel 250 te Weert en is vanaf donderdag 12 september digitaal raadpleegbaar via www.weert.nl/structuurvisie en www.ruimtelijkeplannen.nl. Het identificatienummer van het plan is NL.IMRO.0988.SVWeert2025-ON01.

Tevens wordt een informatiebijeenkomst gehouden. Deze vindt plaats op dinsdag 8 oktober 2013, om 19.30 uur in het Keenterhart aan het Sint Jozefskerkplein 3 te Weert. Indien u naar de informatiebijeenkomst op 8 oktober wilt komen, verzoeken wij u zich aan te melden via s.van.mensvoort@weert.nl.

Schriftelijke dan wel mondelinge zienswijzen met betrekking tot de ontwerp-Structuurvisie Weert 2025 dan wel de ontwerp-Visie op het Stadshart als onderdeel hiervan, kunnen door eenieder gedurende bovengenoemde termijn worden ingediend bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 950 te 6000 AZ Weert. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kan een afspraak worden gemaakt via telefoonnummer (0495) 575 000.

Weert, 11 september 2013

Burgemeester en wethouders van Weert, de secretaris,

De burgemeester,

Naar boven