Vergunning NV EPZ in verband met ‘Fabricagetolerantie MOX Kerncentrale Borssele’, Ministerie van Economische Zaken

KENNISGEVING KERNENERGIEWET

Op 5 september 2013 heeft de minister van Economische Zaken een Kernenergiewetvergunning verleend aan N.V. Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland (NV EPZ) in verband met de fabricagetolerantie in MOX brandstofelementen in de Kerncentrale Borssele (KCB). Van 6 september 2013 tot en met 17 oktober 2013 kan door belanghebbenden bezwaar tegen de vergunning worden gemaakt.

Achtergrond van de vergunning

NV EPZ bedrijft sinds 1973 in Borssele een KCB met een vermogen van 512 MWe. Voor deze activiteit beschikt NV EPZ over een vergunning op grond van de Kernenergiewet (Kew). Deze vergunning is geldig voor onbepaalde tijd.

In de voorschriften van de in 2011 aan NV EPZ verleende Kernenergiewetvergunning inzake brandstofdiversificatie in de KCB is toentertijd conform de vergunningaanvraag geen rekening gehouden met een fabricagetolerantie in de vergunde mengoxide brandstof (MOX).

Om deze omissie recht te zetten heeft NV EPZ op 13 juni 2013 een aanvraag tot aanpassing van de vergunning gedaan. Deze aanpassing houdt in dat aan de vergunde verrijkingsgraad van het uraniumgehalte in MOX brandstofelementen in de voorschriften een fabricagetolerantie van ±0,05 gew.% wordt toegevoegd.

Het besluit is bij brief van 5 september 2013 aan NV EPZ verzonden.

Procedure

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag is ingevolge de artikelen 17, tweede lid, onder b, en 17, vierde lid, van de Kernenergiewet hoofdstuk 4, titel 4.1, van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Dit houdt in dat naar aanleiding van de vergunningaanvraag direct de definitieve vergunning is afgegeven.

Bezwaar

Tegen dit besluit kan degene wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, binnen 6 weken na de dag van verzending van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Minister van Economische Zaken, directie Wetgeving en Juridische Zaken, Postbus 20401, 2500 EK Den Haag.

Nadere informatie

De vergunning en alle hierop betrekking hebbende documenten zijn te downloaden vanaf www.rijksoverheid.nl/vergunningaanvragen-kernenergiewet .

Naar boven