Regeling van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie van 29 augustus 2013 houdende wijziging van de Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden in verband met het schrappen van de positie van zelfmelders

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 15, zesde lid, en artikel 19, derde lid, van de Penitentiaire beginselenwet;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling selectie, plaatsing en overplaatsing van gedetineerden wordt als volgt gewijzigd:

A.

Onderdeel e van artikel 1 wordt geschrapt onder verlettering van de onderdelen f tot en met i tot e tot en met h.

B.

Artikel 3 wordt als volgt gewijzigd.

1. Het eerste lid vervalt onder vernummering van het tweede tot en met het vijfde lid tot het eerste lid tot en met vierde lid.

2. Het eerste lid (nieuw) komt als volgt te luiden:

  • 1. In de beperkt beveiligde inrichtingen of afdelingen worden gedetineerden geplaatst die:

    • a. een beperkt vlucht- en maatschappelijk risico vormen,

    • b. een strafrestant hebben van maximaal achttien maanden, en

    • c. beschikken over een aanvaardbaar verlofadres.

C.

Artikel 25 wordt als volgt gewijzigd:

1. Het eerste lid vervalt onder vernummering van het tweede lid tot en met achtste lid tot het eerste lid tot en met het zevende lid.

2. In het eerste lid (nieuw) wordt de zinsnede ‘die niet behoort tot de categorie, bedoeld in het eerste lid’ geschrapt.

3. In het zesde lid (nieuw) wordt de zinsnede ‘in het vijfde en zesde lid’ vervangen door: in het vierde en vijfde lid.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van het de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven.

TOELICHTING

Met onderhavige wijziging vervalt de verplichting om zelfmelders bij een eerste plaatsing in een beperkt beveiligde inrichting te plaatsen. Een zelfmelder is een veroordeelde met een onherroepelijke onvoorwaardelijke vrijheidsstraf, die zich, na een daartoe ontvangen oproep, zelf dient te melden bij een penitentiaire inrichting of bij de politie voor het ondergaan van de opgelegde vrijheidsstraf. De eerste plaatsing van een zelfmelder met een straf korter dan twee jaar gebeurt in een beperkt beveiligde inrichting of afdeling.

In het Masterplan DJI wordt, in navolging van het eerdere Masterplan uit 2009, gestreefd naar een flexibel capaciteitsmanagement. Frictieleegstand dient zoveel mogelijk voorkomen te worden vanuit een oogpunt van goede bedrijfsvoering. De locatie Bankenbosch, een beperkt beveiligde inrichting, werd in het Masterplan 2009 al aangewezen als een te sluiten locatie. Dit besluit wordt geëffectueerd per 1 januari 2014. Om sluiting op die datum goed en zorgvuldig te kunnen organiseren is het nodig om al eerder, gefaseerd, de inrichting te ontmantelen.

Door deze sluiting ontstaat er tijdelijk een tekort aan celcapaciteit voor met name zelfmelders. Vanaf 1 maart 2014 worden zelfmelders, conform het beleidskader Detentie, Behandeling en Toezicht op maat in het plusprogramma van een normaal beveiligde inrichting geplaatst. Hiermee blijft er een positieve stimulans voor zelfmelders om gevolg te geven aan een oproep zich te melden. Gelet op een effectieve en efficiënte capaciteitsbenutting, goede planning en het kunnen garanderen dat de detentiefasering van de overige gedetineerden op korte termijn gewaarborgd blijft, is het noodzakelijk dat de verplichting om zelfmelders bij een eerste plaatsing in een beperkt beveiligde inrichting te plaatsen, al eerder vervalt.

Zelfmelders die voor inwerkingtreding van onderhavige wijziging in een beperkt beveiligde inrichting zijn geplaatst, blijven in beginsel hun straf in deze inrichting uitzitten. Zij zullen niet op grond van onderhavige wijziging worden overgeplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven.

Naar boven