Logo Menterwolde
Voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied Menterwolde

Burgemeester en wethouders van de gemeente Menterwolde maken conform artikel 1.3.1. van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) bekend, dat zij een voorontwerp bestemmingsplan Buitengebied hebben opgesteld.

Zakelijke inhoud

Het plan voorziet in een herziene en geactualiseerde planologisch-juridische regeling voor het landelijk gebied van de gemeente. De huidige bestemmingsplannen zijn in 1998 vastgesteld. Sindsdien hebben maatschappelijke ontwikkelingen niet stilgestaan en is er op velerlei terrein nieuw beleid geformuleerd. Met het nieuwe bestemmingsplan wordt nu een actuele planologische regeling geboden, afgestemd op de huidige beleidsinzichten.

In het nieuwe bestemmingsplan wordt tevens ingespeeld op de gewijzigde regelgeving op allerlei gebieden. Ook het beleid in het Provinciaal Omgevingsplan en de Omgevingsverordening wordt in het nieuwe bestemmingsplan vertaald. Een ontwikkeling die speelt is een verdere schaalvergroting in de landbouw. Daarnaast betreft het nieuwe inzichten over de bescherming van landschappelijke en cultuurhistorische waarden. Het nieuwe plan biedt ontwikkelingsruimte -binnen de randvoorwaarden die gelden vanuit onder meer het landschap, milieu, water en cultuurhistorie- aan bestaande functies en speelt daarna in op toekomstige ontwikkelingen. Het gaat daarbij om zowel de bestaande functies, zoals de landbouw als om nieuwe functies, zoals passende mogelijkheden voor vrijkomende agrarische bedrijven.

Voor meer bijzonderheden wordt verwezen naar o.a. de Nota van Uitgangspunten, die als onderdeel in het plan is opgenomen. In deze nota zijn per beleidsonderdeel de uitgangspunten samengevat.

Het plangebied omvat feitelijk de gehele gemeente Menterwolde, uitgezonderd de gebieden die deel uitmaken van de komplannen voor de 4 dorpen (Noordbroek, Zuidbroek, Muntendam en Meeden), de beide plannen voor de bedrijventerreinen (plan Gouden Driehoek/Industrieterrein oost te Zuidbroek en het plan Duurkenakker te Muntendam) en het bestemmingsplan Botjeszandgat. Voor een exact overzicht van de begrenzing van het plangebied wordt verwezen naar de gemeentelijke website www.menterwolde.nl.

Met het nieuwe bestemmingsplan beschikt de gemeente over een actueel en samenhangend beleidskader voor het buitengebied.

Het plan inzien

Met ingang van maandag 4 februari 2013 ligt het voorontwerp, gedurende een termijn van 6 weken tijdens openingstijden, voor iedereen ter inzage in het gemeentehuis te Muntendam (kamer 203). Het voorontwerp is ook digitaal te raadplegen op www.menterwolde.nl (snelmenu bestemmingsplannen). Op deze site vindt u ook een link naar het plan op de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl en een link waar de bronbestanden beschikbaar zijn gesteld.

Inloopbijeenkomst

Daarnaast wordt er op woensdag 13 februari 2013 over het voorontwerp een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis gehouden. Deze bijeenkomst duurt van 16.00 tot 20.00 uur. Tijdens deze (informele) bijeenkomst kunt u kennisnemen van het voorontwerp en kunt u vragen stellen aan de gemeentelijke vertegenwoordigers.

Reageren op het plan

Iedereen kan binnen de termijn van 6 weken een inspraakreactie indienen. Schriftelijke inspraakreacties kunt u richten aan Burgemeester en Wethouders van Menterwolde, Postbus 2, 9649 ZG Muntendam of via e-mail info@menterwolde.nl. Voor een mondelinge zienswijze en voor meer informatie over dit bestemmingsplan kunt u contact opnemen met het bureau Ruimte, de heer R. Hazekamp, tel. (0598) 658881 of mevrouw L. Leewering, (0598) 654704.

Vooroverleg

Het voorontwerp wordt tevens voor overleg ex artikel 3.1.1. Bro toegezonden aan de provincie, waterschap en andere maatschappelijke organisaties. Ook deze partijen kunnen een reactie geven op het plan. De tijdens de inspraakronde ingediende reacties en de overlegresultaten worden betrokken bij de besluitvorming over de definitieve inhoud van het bestemmingsplan.

Burgemeester en wethouders voornoemd; De burgemeester, E.A. van Zuijlen.

De secretaris, H. van der Wal.

Naar boven